Αταλάντα, πρώτη (φορά) στ' αστέρια

Η ομάδα του Μπέργκαμο έκανε την καλύτερη σεζόν της ιστορίας της και από του χρόνου θα αγωνίζεται στους ομίλους του Champions League.

Στην καρδιά του ιταλικού βορρά, το Μπέργκαμο δεν θα έλεγε κανείς ότι φημίζεται για πολλά πράγματα. Η μικρή πόλη των 120.000 κατοίκων αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα τυπικής κοινωνίας με μεσαιωνικό παρελθόν, κάτι που είναι εμφανές στα κτίρια και τις πλατείες της. Η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Λομβαρδίας όμως θα βρεθεί σύντομα στο επίκεντρο του ποδοσφαιρικού -και μη- κόσμου, καθώς η Αταλάντα εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία της την είσοδο στους ομίλους του Champions League.

Η ομάδα της πόλης, κατόρθωσε στην τελευταία αγωνιστική της Serie A να εξασφαλίσει την απευθείας είσοδο στην πρώτη φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, καταλαμβάνοντας την 3η θέση (η καλύτερη στην ιστορία της) και στέλνοντας την Μίλαν στα προκριματικά. Η φετινή της πορεία έρχεται σε συνέχεια των δύο τελευταίων σεζόν, όπου τερμάτισε 4η και 7η αντίστοιχα. Το έκανε, όχι με τον κλασικό ιταλικό τρόπο που θέλει συμπαγή άμυνα και νερόβραστη επιθετική λειτουργία, αλλά με καταπληκτικό ποδόσφαιρο, που φέρει τη σφραγίδα του προπονητή, Gian Piero Gasperini.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Atalanta B.C. (@atalantabc) on

Το προφίλ και η ιστορία

Το όνομά της προέρχεται από την καλλονή και σπουδαία αθλήτρια της ελληνικής μυθολογίας, Αταλάντη, που κοσμεί άλλωστε και το έμβλημά της. Η Αταλάντα ιδρύθηκε το 1907, από Ελβετούς φοιτητές που συνήθιζαν να παίζουν ποδόσφαιρο στους χώρους του εκπαιδευτικού ιδρύματος Liceo Classico Paolo Sarpi. Άτομα από κάθε κοινωνική τάξη της πόλης ήθελαν να ενταχθούν στην ομάδα, που αποτελούσε πια και το αντίπαλο δέος για την προϋπάρχουσα Μπέργκαμο. Η Αταλάντα εντάχθηκε στα πρωταθλήματα της Ιταλίας το 1929 και το 1937 βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφαία κατηγορία. Μέχρι τη σεζόν 2016-17 (που τερμάτισε 4η στο πρωτάθλημα), η υψηλότερη θέση που είχε καταλάβει ποτέ ήταν η 5η, το μακρινό 1948. Έχει ωστόσο ένα τρόπαιο στο παλμαρέ της: Το Κύπελλο Ιταλίας, που κατέκτησε το 1963. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Atalanta B.C. (@atalantabc) on

Αξίζει να αναφερθεί ακόμη ότι τη σεζόν 1987-88, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, παρότι αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία - την προηγούμενη χρονιά είχε φτάσει μέχρι τον τελικό κυπέλλου αλλά έχασε από τη Νάπολι, η οποία έκανε double και αγωνίστηκε στο Κύπελλο  Πρωταθλητριών, "αδειάζοντας" μία ευρωπαϊκή θέση.

Η ομαδάρα του Gasperini

Αν αρκούν μόνο δύο λέξεις για να περιγράψουν την εικόνα της Αταλάντα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αυτές μάλλον είναι δημιουργικό χάος. Ο Gian Piero Gasperini προτιμά ένα ευπροσάρμοστο σε οποιεσδήποτε συνθήκες 3-4-1-2. Ο 61χρονος τεχνικός από το Τορίνο (και προπονητής της χρονιάς στην Ιταλία το 2017, σύμφωνα με τα Gazzetta Sports Awards) επιλέγει το πολύ γρήγορο τέμπο ανεξαρτήτως αντιπάλου ενώ ενθαρρύνει τους παίκτες του να αλλάζουν θέσεις μέσα στο γήπεδο, προκειμένου να δημιουργηθούν κενοί χώροι για τους Zapata, Gomez και Ilicic.

Επιπλέον, είναι λάτρης της "ασφυξίας" του αντιπάλου, με αδιάκοπο pressing από πολύ ψηλά, που συχνά μοιάζει με βασανιστήριο. Το γεγονός ότι τα κάνει όλα αυτά με την Αταλάντα και όχι κάποιο άλλο κορυφαίο club, καθιστά το έργο του ακόμη πιο επιτυχημένο. Η Ρόμα μπήκε στον πειρασμό πρόσφατα να τον δελεάσει, αλλά ο Gasperini αρνήθηκε ευγενικά, ανανεώνοντας το συμβόλαιό του μέχρι το 2022.

Οι πρωταγωνιστές

  • Duvan Zapata: O 28χρονος θηριώδης επιθετικός από το Κάλι της Κολομβίας πραγματοποίησε την breakout season του, ολοκληρώνοντας με 23 γκολ και 7 ασίστ. Το όνομά του αυτή τη στιγμή ακούγεται μέχρι και για την Ρεάλ Μαδρίτης.  
  • Josip Ilicic: Το πάλαι ποτέ wonderkid του Football Manager έχει πατήσει πλέον τα 31 και στο Μπέργκαμο παίζει, τα τελευταία 2 χρόνια, το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του. Καθόλου άσχημα για τον Σλοβένο μεσοεπιθετικό, που είχε 12 τέρματα, 7 τελικές πάσες και αμέτρητες ντρίμπλες για highlights.
  • Alejandro "Papu" Gomez: Ο αρχηγός της ομάδας ήταν ο κορυφαίος της παίκτης (και) για τη φετινή σεζόν. Ο Ιταλο-αργεντινός επιθετικός αγωνίστηκε σε 35 παιχνίδια (7 γκ., 11 ασ.), ενώ βρίσκεται στο Μπέργκαμο από το 2014.
  • Remo Freuler: Ο Ελβετός διεθνής αμυντικός μέσος έκανε -και αυτός- μία συναρπαστική χρονιά (35 συμ., 2 γκ., 6 ασ.), έχοντας τον άχαρο αλλά σημαντικό ρόλο να κρατά τις ισορροπίες σε μία ομάδα που έχει μάθει να επιτίθεται συνεχώς. Δικαίως βρίσκεται στην κορυφαία ενδεκάδα της Serie A. 
  • Gianluca Mancini: Στα 23 του, ο κεντρικός αμυντικός από τη Φλωρεντία συγκαταλέγεται διαρκώς στις κλήσεις του Roberto Mancini για την εθνική ομάδα και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. 
Αταλάντα, πρώτη (φορά) στ' αστέρια
ΑΤΑΛΑΝΤΑ 2
ΑΤΑΛΑΝΤΑ 3

Από τον επόμενο Σεπτέμβριο, οι πιστοί οπαδοί της ομάδας στην Curva Nord του Stadio Atleti Azzurri d'Italia αναμένεται να δώσουν διαφορετικό χρώμα στο Champions League. Εντός του χορταριού, ο Papu Gomez και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές θα θέλουν να αποδείξουν, για ακόμη μία χρονιά, ότι τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι τυχαίο. Αυτή τη φορά στο κορυφαίο επίπεδο. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.