Rafael Nadal, ο κανίβαλος του Roland Garros

Ο 34χρονος Ισπανός τενίστας δεν σταματά να καταβροχθίζει αντιπάλους στο φημισμένο Grand Slam του Παρισιού, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

13 τελικοί, 13 τίτλοι. Μόνο αμελητέο δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος το στίγμα του Rafael Nadal στο Roland Garros. Από την ηλικία των 19 ετών μέχρι και σήμερα, στα 34 του, ο Ισπανός σούπερ σταρ του παγκόσμιου τένις αποδεικνύει ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο χώμα. 

Αυτή τη φορά, απέναντί του ήταν το νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, ο Novak Djokovic και όλοι περίμεναν ένα τουλάχιστον αμφίρροπο παιχνίδι. Ο Nadal είχε άλλη γνώμη, κάτι που φάνηκε από το εμφατικό 6-0 του πρώτου σετ και εν τέλει με το τελικό 3-0 στα σετ (6-0, 6-2, 7-5).

Rafael Nadal, ο κανίβαλος του Roland Garros

O Ιούνιος είναι διαχρονικά ο αγαπημένος μήνας του ενδεχομένως κορυφαίου Ισπανού αθλητή όλων των εποχών (τότε γίνεται υπό κανονικές συνθήκες το Roland Garros). Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα ακόμη και τον Σεπτέμβριο στο φημισμένο τουρνουά του Παρισιού, καθώς ο Nadal κυριαρχεί από την αρχή μέχρι το τέλος της παρουσίας του στη χωμάτινη επιφάνεια.

Στα 16 χρόνια που αγωνίζεται στο Roland Garros μετρά 13 κατακτήσεις του τίτλου - κοινώς, κάθε φορά που φτάνει στον τελικό, κερδίζει. Ο γεννημένος στις 3 Ιουνίου του 1986 στο Μανακόρ των Βαλεαρίδων Νήσων Nadal μετρά πια 20 Grand Slams όσα και ο Roger Federer, ενώ προηγείται κατά 3 του Novak Djokovic.

Ο αριθμός των τίτλων του στο Παρίσι δεν είναι ο μόνος που προκαλεί δέος: Από τους 103 συνολικά αγώνες που έχει λάβει μέρος στο Roland Garros, έχει φύγει νικητής στους 100. Οι μόνοι που έχουν καταφέρει να επιβληθούν εναντίον του είναι ο Σουηδός Robin Söderling το 2009 και ο Djokovic του 2015, ενώ το 2016 αναγκάστηκε να αποσυρθεί στο παιχνίδι με τον Marcel Granollers εξαιτίας ενός τραυματισμού στον καρπό του. 

Ασφαλώς, στη μιάμιση δεκαετία της κυριαρχίας του, ο Rafa έχει δημιουργήσει και κάποια αξιοζήλευτα σερί νικών: Οι 39 αήττητοι αγώνες από το 2010 μέχρι το 2015 (όταν τον κέρδισε ο Nole) και τα 38-0 σετ από το 2016 έως το 2018 -όταν και ο Αργεντινός Diego Schwartzman του πήρε ένα σετ- είναι κάποια πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ακόμη, ο Nadal δεν έχει ηττηθεί ποτέ σε ημιτελικό ή τελικό του Roland Garros, με το ρεκόρ του να είναι το απίστευτο 26-0. Κάποια άλλα στοιχεία που προκαλούν θαυμασμό αλλά και κάποιες συνήθειες του Ισπανού είναι τα εξής:

  • Ο Nadal δεν έχει παίξει ποτέ 5ο σετ σε τελικό του Roland Garros.
  • Μπαίνει πάντοτε στο court κρατώντας μία ρακέτα στο χέρι. Αυτό είναι μόνο ένα από τα 19 ιδιοσυγκρατικά τελετουργικά που συνηθίζει να ακολουθεί.
  • Είναι ο πρώτος τενίστας που ολοκλήρωσε το Clay Slam - τα τρία clay Masters 1000 events (Μόντε Κάρλο, Ρώμη, Μαδρίτη) και το Roland Garros στο ίδιο ημερολογιακό έτος (2010).
  • Έχει κερδίσει συνολικά 81 συνολικά τίτλους στην καριέρα του. Είναι 4ος όλων των εποχών πίσω από τους Jimmy Connors (109), Roger Federer (97) και Ivan Lendl (94).
  • Έχει παίξει 290 συνολικά ματς σε Grand Slams. Έχει κερδίσει τα 253.

Από τα δυνατά του σημεία είναι η φυσική κατάσταση και η δύναμη. Υπάρχουν στιγμές, όπως ακριβώς στον αγώνα της Κυριακής με τον Nole, που θυμίζει έναν μεγάλο, μανιασμένο ταύρο στα πλακόστρωτα δρομάκια της Παμπλόνα, έτοιμο να παρασύρει οτιδήποτε μπει στο διάβα του. Το γεγονός όμως ότι έχει πατήσει τα 34 και συνεχίζει στο ίδιο ακριβώς υψηλό επίπεδο αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται μόνο για αυτά.

ΡΑΦΑΕΛ ΝΑΔΑΛ 2020 2

Κάθε χρόνο, ο Nadal παρουσιάζεται όλο και πιο βελτιωμένος στα καθαρά τεχνικά κομμάτια του αθλήματος, προφανώς έχοντας ως στόχο να τους ξεπεράσει όλους σε Grand Slams. Ήδη ισοφάρισε στην πρώτη θέση τον Federer, με 20. Κατά πάσα πιθανότητα, στο επόμενο Roland Garros θα έχει έναν ακόμη. Και όλοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό. 


Διάβασε ακόμη για τον θρύλο Νiki Lauda και το τεράστιο comeback του Tiger Woods.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος