Το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι στην ποδοσφαιρική Ευρώπη μοιάζει με έναν ανελέητο αγώνα για το ποιος θα ξοδέψει τα περισσότερα. Στην Αγγλία δεκάδες εκατομμυρίων λιρών αλλάζουν χέρια, η Γιουβέντους έχει ανοίξει για μία ακόμη φορά το πορτοφόλι της για να αποκτήσει παίκτες όπως ο Matthijs De Ligt, η Ρεάλ αγοράζει τα πάντα. Γενικά, υπάρχει η πεποίθηση ότι σχεδόν όλοι οι μεγάλοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα σπρώξουν πολλά, πάρα πολλά, προκειμένου να εμφανιστούν όσο ισχυρότεροι γίνεται την επόμενη σεζόν και ταυτόχρονα να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Η Μπαρτσελόνα μοιάζει να εκπέμπει στο ίδιο μήκος κύματος, έχοντας αποκτήσει ήδη τον Frenkie de Jong, πιθανότατα τον Antoine Griezmann και φιλοδοξώντας να καλωσορίσει και πάλι στις τάξεις της τον Neymar. Κάπου εκεί, ξεκινά και το πρόβλημα. Μία ενδεχόμενη επιστροφή του Βραζιλιάνου θα κοστίσει κοντά στα €200.000.000 - ποσό εξαιρετικά υπερβολικό για έναν τύπο που από τη στιγμή που άφησε το Καμπ Νου, δεν θα έλεγε κάποιος ότι κατάφερε και πολλά περισσότερα. Σε αυτό, έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα τραυματισμών, οι εξωγηπεδικές συνήθειες και ο ούτως ή άλλως αλλοπρόσαλλος χαρακτήρας του Neymar.

Πέρα από το καθαρά οικονομικό σκέλος, που θέλει τον Neymar να καταλαμβάνει ένα τεράστιο κομμάτι του budget της Μπάρτσα για τα επόμενα χρόνια, τίθενται προς συζήτηση και κάποια ακόμη θέματα. Ένα από αυτά είναι η μεταστροφή της διοίκησης των Μπλαουγκράνα και η οικονομική διαχείριση σύμφωνα με τις επιθυμίες (κυρίως) του Lionel Messi αλλά και η κόντρα με τη Ρεάλ που εκτείνεται -πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε;- και στο πεδίο της σπατάλης. Πριν από την επικράτηση στο γήπεδο, η Μπαρτσελόνα θέλει να επιβληθεί και στις μεταγραφές. Ίσως και γι' αυτό να την καθοδηγεί ο φόβος πως ο Neymar μπορεί να καταλήξει στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου: Ο 27χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στο ραντάρ του Florentino Perez, με τον Josep Maria Bartomeu και τους συνεργάτες του να μοιάζουν να έχουν καταληφθεί με μία ασύγκριτη μανία για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο.

Από την άλλη όμως, πηγαίνουν κόντρα απέναντι σε κάποιες βασικές αρχές που επεδείκνυε διαχρονικά το club. Η Μπαρτσελόνα σεβόταν ανέκαθεν το financial fair play και παρουσίαζε κάποιες βασικές ιεραρχικές δομές από την κορυφή μέχρι τα χαμηλότερα στρώματα του ποδοσφαιρικού τμήματος. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν αυτές οι αρχές θα μείνουν αναλλοίωτες με την έλευση του Neymar και πολύ περισσότερο μετά από όσα αυτή θα κοστίσει.


φωτογραφίες © Getty Images