Η 15χρονη Coco Gauff είναι η μεγάλη φετινή αποκάλυψη του Wimbledon

Η νίκη επί της Venus Williams ήταν μόνο η αρχή. Το νέο κορίτσι-θαύμα του παγκόσμιου τένις φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει.

Δεκαπέντε χρόνια πριν. 13 Μαρτίου 2004. Αυτή είναι η ημερομηνία γέννησης της Cori "Coco" Gauff. Η νεαρή Αμερικανίδα τενίστρια τρελαίνει τους πάντες στο φετινό Wimbledon, με τα κατορθώματά της να συγκρίνονται μόνο με εκείνα της Martina Hingis, της οποίας η θρυλική πορεία ξεκίνησε κατά διαβολική σύμπτωση και πάλι από το Gran Slam του Λονδίνου, πίσω στο 1996. 

Μετά τη νίκη της εναντίον της Venus Williams -που παρεμπιπτόντως αποτελεί το είδωλο της Gauff, μαζί με την αδερφή της Serena- για τον πρώτο γύρο του τουρνουά, ακολούθησαν εκείνες επί των Magdalena Rybarikova και Polona Hercog. Πλέον, η Gauff θα διεκδικήσει την είσοδό της στα προημιτελικά του Wimbledon, απέναντι στην Ρουμάνα Simona Halep, νο.7 της παγκόσμιας κατάταξης. 

Η 15χρονη Coco Gauff είναι η μεγάλη φετινή αποκάλυψη του Wimbledon

Η βιογραφία

Η Cori Gauff είναι η πρώτη κόρη των Corey και Candi Gauff, που έχουν δύο ακόμη αγόρια, τον 11χρονο Codey και τον 6χρονο Cameron. Ο πατέρας της έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ και πλέον εργάζεται ως διευθυντής νοσοκομείου στο Ντελρέι Μπιτς της Φλόριντα, ενώ η μητέρα της, με επίσης πανεπιστημιακή αθλητική πορεία, δουλεύει ως εκπαιδευτικός.

Η οικογένεια έχει καταγωγή από την Ατλάντα, εκεί όπου η Cori σε ηλικία 4 ετών έπιασε για πρώτη φορά ρακέτα, όταν είδε στην τηλεόραση το Australian Open, με νικήτρια την Serena Williams. Οι γονείς της την ενθάρρυναν διαρκώς να ασχοληθεί γενικότερα με τα σπορ και κάπου εκεί φαίνεται ότι η μικρή βρήκε αυτό που ήθελε να κάνει στη ζωή της. Ξεκίνησε το τένις ουσιαστικά σε ηλικία 6 ετών και στα 8 κέρδισε το σημαντικό εθνικό τουρνουά των ΗΠΑ "Little Mo" (για παιδιά κάτω των 8 ετών, που πήρε το όνομά του προς τιμήν της Αμερικανίδας τενίστριας Maureen Connolly).

ΚΟΡΙ ΓΚΟΦ 2

Όταν η Cori έγινε 8 ετών, οι γονείς της αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Φλόριντα, μόνο και μόνο για να μπορεί να προπονηθεί καλύτερα η κόρη τους.

"Δεν θα έλεγα ποτέ ότι μου άρεσαν τα ομαδικά σπορ. Αγαπούσα ανέκαθεν το τένις και δεν σταμάτησα ποτέ να προπονούμαι πάρα πολύ σκληρά. Όταν κέρδισα το Little Mo κατάλαβα, παρότι ήμουν μόλις 8 χρονών, ότι αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου" έχει δηλώσει σε συνέντευξή της. Μετά την πρώτη σημαντική διάκρισή της Cori, οι γονείς της αποφάσισαν να μετακομίσουν οικογενειακώς στην Φλόριντα, όπου η κόρη τους θα είχε τη δυνατότητα να προπονηθεί καλύτερα.

Εκεί, η 8χρονη Gauff ξεκίνησε να δουλεύει με τον προπονητή Gerard Loglo της New Generation Tennis Academy. Ο πατέρας της μάλιστα, άρχισε κι εκείνος τα μαθήματα τένις αλλά και προπονητικής πάνω στο σπορ ώστε να μπορεί να τη βοηθήσει παραπάνω. Στα 10 αποφάσισε να δουλέψει με τον Ελληνογάλλο προπονητή Patrick Mouratoglou, τον επί χρόνια φημισμένο coach της Serena Williams, που έχει υπό την επίβλεψή του και τον Στέφανο Τσιτσιπά.

ΚΟΡΙ ΓΚΟΦ 3

Το ταλέντο αλλά και τα αποτελέσματα της δουλειάς της έφηβης Gauff ήταν κάτι παραπάνω από εμφανή όταν κέρδισε το πρωτάθλημα USTA Clay Court National (για παιδιά κάτω των 12 ετών), προτού καν συμπληρώσει τα 11. Έγινε έτσι η νεότερη πρωταθλήτρια του συγκεκριμένου θεσμού.

Από την Junior καριέρα στο κορυφαίο επίπεδο

Το ITF Junior Circuit είναι το ανώτερο επίπεδο για τενίστες κάτω των 18 ετών παγκοσμίως και περιλαμβάνει περισσότερα από τα 350 μικρότερα και μεγαλύτερα τουρνουά, σε 118 χώρες. Όπως συμβαίνει και με την κατάταξη της ATP, έτσι και σε αυτό υπάρχει η βαθμολογία αξιολόγησης αθλητών και αθλητριών. Κάθε χρόνο, μέσω της κατάταξης στη λίστα ανακηρύσσεται και ο παγκόσμιος πρωταθλητής σε άντρες και γυναίκες. Η Cori Gauff αγωνίζεται σε αυτό από 13 χρονών, από πρόπερσι δηλαδή.

Κατά καιρούς φτάνει στο νο.1 αλλά δεν μπορεί να διατηρηθεί για καιρό εκεί. Την περασμένη χρονιά (2018) τερμάτισε στη δεύτερη θέση, πίσω από την 18χρονη Γαλλίδα Clara Burel. Κατόρθωσε όμως να σπάσει αρκετά ρεκόρ -  μεταξύ άλλων κατέκτησε το Γαλλικό Junior Οpen φτάνοντας στον τελικό χωρίς να χάσει σετ. 

Τον Μάιο του 2018, η Gauff κέρδισε, λόγω των επιδόσεών της στα junior τουρνουά, wild card για το US Open, στο οποίο συμμετείχε σε ηλικία 14 ετών και 2 μηνών, ούσα μία από τις νεότερες που έχουν παίξει ποτέ σε αυτό.

ΚΟΡΙ ΓΚΟΦ 4

Σε ηλικία 15 ετών και 3 μηνών, είναι η νεότερη που έχει αγωνιστεί ποτέ στο Wimbledon.

Ακολουθούν αρκετές συμμετοχές, κυρίως στα διπλά, στα μεγάλα τουρνουά της ITF και της ATP. Πριν λίγους μήνες προσπάθησε να μπει στο τελικό του Roland Garros αλλά αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο των προκριματικών. Αποφάσισε, σε ηλικία 15 ετών και 3 μηνών, να καταφέρει κάτι καλύτερο στο Wimbledon.

Και φτάνουμε στο σήμερα και στα αγγλικά courts. Έχουμε και λέμε. Στον πρώτο γύρο αποκλείει αρχικά το νο.92 της παγκόσμιας κατάταξης Aliona Bolsova και έπειτα την Greet Minnen (νο.128). Γίνεται έτσι η νεότερη που παίζει ποτέ σε αυτό το Grand Slam και συνεχίζει να γράφει ιστορία. Από το πρώτο της κιόλας παιχνίδι εναντίον της Venus Williams κερδίζει το κοινό με την ανταγωνιστικότητά της και το ταλέντο της, σε σημείο που το τρίτο της ματς -αυτό εναντίον της Hercog- διεξάγεται στο κεντρικό court του Wimbledon.

ΚΟΡΙ ΓΚΟΦ 5

Ασφαλώς, το ταλέντο της Coco και το πού μπορεί αυτή να φτάσει το έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό πολλές μεγάλες εταιρείες. Η New Balance εξασφάλησε την υπογραφή της τον Οκτώβριο του 2018 ενώ τον περασμένο Μάρτιο η Barilla ανακοίνωσε την πολυετή συμφωνία τους.

Μέχρι το τέλος του 2019, η Cori Gauff αναμένεται να κερδίσει περίπου $1.000.000, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στο Wimbledon. Καθόλου άσχημα. H ίδια παραμένει ταπεινή και προσγειωμένη. "Χαίρομαι που άτομα όπως η Michelle Obama γνωρίζουν ποια είμαι" αρκέστηκε να πει μετά την τελευταία της νίκη. 

Σε ηλικία 15 ετών, η CocoGauff μοιάζει να έχει όλο τον κόσμο στα πόδια της ή πιο ορθά στα χέρια και τη ρακέτα της. Φαίνεται παράλληλα ότι απέναντί μας έχουμε την ιδανικότερη που θα διαδεχθεί τις αδερφές Williams και θα συνεχίσει το legacy τους. Ίσως και να το διευρύνει. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πού θα φτάσει το ταλέντο και η δίψα της. 


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος