10 κορυφαίες ιστορίες από Μουντομπάσκετ

Γνωστές και άγνωστες πτυχές από τα Παγκόσμια Πρωταθληματα του παρελθόντος.

Το κορυφαίο θέαμα για τους φίλους της πορτοκαλί μπάλας επιστρέφει μετά από 5 χρόνια, με τα βλέμματα να στρέφονται στα γήπεδα της Κίνας. Σε αυτά, 32 εθνικές ομάδες -μεταξύ των οποίων και η επίσημη αγαπημένη- θα διεκδικήσουν τις πιθανότητές τους στο δρόμο για το χρυσό δισκοπότηρο του παγκοσμίου μπάσκετ. Λίγο πριν το πρώτο τζάμπολ, το Esquire σου παρουσιάζει 10 ιστορίες από τα παγκόσμια πρωταθλήματα που ίσως και να γνώριζες καν.

Οι ατελείωτες επιθέσεις – 1950

Το πρώτο Μουντομπάσκετ της ιστορίας διοργανώθηκε στην Αργεντινή, το 1950, με τη συμμετοχή 10 ομάδων και τους αγώνες να διεξάγονται στο μυθικό "Λούνα Παρκ" του Μπουένος Άιρες. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ΗΠΑ σνόμπαραν ουσιαστικά το θεσμό στέλνοντας την ομάδα της εταιρείας Chevrolet, η Γιουγκοσλαβία αποσύρθηκε για πολιτικούς λόγους ενώ η πρωταθλήτρια νοτίου Αμερικής, Ουρουγουάη, αποσύρθηκε γιατί η αργεντίνικη κυβέρνηση δε χορήγησε βίζα στους δημοσιογράφους της. Εκείνο όμως που θα θυμούνται όλοι είναι τα σχεδόν παιδικά σκορ. Αιτία; Το γεγονός πως δεν είχαν καθιερωθεί ακόμη οι επιθέσεις των 30''.

Η αλλαγή της έδρας – 1954

Μία σκεπή που κατέρρευσε και πιο συγκεκριμένα εκείνη του σταδίου που θα φιλοξενούσε τους αγώνες της δεύτερης διοργάνωσης, ήταν η αιτία που το τουρνουά μεταφέρθηκε από το Σάο Πάολο στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Τα προβλήματα δεν έλειψαν και εδώ, με τις χώρες του σοσιαλιστικού μπλοκ να μην συμμετέχουν και τις ΗΠΑ να στέλνουν αυτή τη φορά την ομάδα της Caterpillar να αγωνιστεί.

Η παρέμβαση του Μάο - 1959

Περισσότερο από κάθε άλλη διοργάνωση του θεσμού, η πολιτική αναμείχθηκε με το μπάσκετ στο Μουντομπάσκετ της Χιλής, το 1959. Μεταξύ των ομάδων που αγωνίζονται είναι και η Ταϊβάν που όμως επιλέγει να αγωνιστεί ως Κίνα, προκαλώντας την αντίδραση του Μάο, που ζητά από το μεγάλο φαβορί, την Σοβιετική Ένωση, να μην αγωνιστεί εναντίον τους - κάτι που συμβαίνει.

Κρύο - 1967

Η FIBA είχε την φαεινή ιδέα να διοργανώσει το Μουντομπάσκετ τον Μάιο του 1967 στην Ουρουγουάη - εποχή που είναι χειμωνιάτικη για το νότιο ημισφαίριο. Το γήπεδο που φιλοξενούσε τους αγώνες ήταν το μη θερμαινόμενο Palais des Sports του Μοντεβίδεο, με αποτέλεσμα οι ομάδες να υποφέρουν από το κρύο και να επιστρατεύονται σόμπες και κουβέρτες στους πάγκους.

Διαφήμιση του μπάσκετ – 1970

Το 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διοργανώθηκε στο Πουέρτο Ρίκο, εκεί όπου οι ομάδες πήγαν να αναμετρηθούν έχοντας κυρίως την επίθεση στο μυαλό του. Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθούν 25 κατοστάρες αλλά και η μεγαλύτερη διαφορά όλων των εποχών σε Μουντομπάσκετ, στο ματς της Σοβιετικής Ένωσης με το Κονγκό, που έληξε με 140-48.

Το φαινόμενο Oscar Schmidt – 1978

Οι Φιλιππίνες του περιβόητου δικτάτορα Ferdinando Marcos ήταν η χώρα που φιλοξένησε το Μουντομπάσκετ του 1978. Εκτός από την κατάκτηση του τροπαίου από τη Γιουγκοσλαβία, ο μπασκετικός κόσμος θα θυμάται και τις πρώτες εμφανίσεις του θρυλικού Βραζιλιάνου Oscar Schmidt - μετέπειτα πρώτου σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων. Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να σνομπάρουν το θεσμό, στέλνοντας μία ομάδα παικτών της θρησκευτικής διοργάνωσης Αthletes in Action, οι οποίοι προσεύχονταν στο κέντρο του γηπέδου πριν το τζάμπολ.

Η σφραγίδα των Πλάβι – 1990

40 χρόνια μετά την προβληματική, πρώτη διοργάνωση του θεσμού, η δράση του Μουντομπάσκετ επιστρέφει στο (ανακαινισμένο) Λούνα Παρκ του Μπουένος Άιρες. Εκεί, όπου όλος ο μπασκετικός πλανήτης θα έχει την τύχη να δει για τελευταία φορά την ενωμένη Γιουγκοσλαβία με την πιθανώς καλύτερη φουρνιά της ιστορίας της: Drazen Petrovic, Vlade Divac, Toni Kukoc, Zarko Paspalj, Jurij Zdovc, Zelimir Obradovic, Velimir Perasovic ήταν μόνο κάποια από τα πιο τρανταχτά ονόματα της ομάδας του Dusan Ivkovic (με μ.ο. ύψους τα 2.07 μ.), που κατέκτησε το τρόπαιο επικρατώντας με 95-72 της Σοβιετικής Ένωσης στον τελικό.

Από την κόλαση στον παράδεισο – 1994

Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η πορεία της εθνικής μας στο 12ο Μουντομπάσκετ της ιστορίας. Λίγο πριν την πρεμιέρα, ο προπονητής Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου έρχεται σε κόντρα με τον Παναγιώτη Φασούλα και ένα επικείμενο ταξίδι του τελευταίου στη Νέα Υόρκη από την Ουάσινγκτον όπου έκανε προετοιμασία η ομάδα. Αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο coach, με τον Μάκη Δενδρινό να αναλαμβάνει τα ηνία. Η εθνική παρουσιάζει εξαιρετικό πρόσωπο και τελικά φτάνει μέχρι την τέταρτη θέση του τουρνουά, έχοντας χιλιάδες ομογενείς στο πλευρό της. Καλύτερος της παίκτης; Ο Παναγιώτης Φασούλας.

Το lockout – 1998

Το 13ο Μουντομπάσκετ της ιστορίας διοργανώθηκε στην Αθήνα και αποδείχθηκε μάλλον γρουσούζικο, αν λάβουμε υπόψιν ότι η εθνική ομάδα έφτασε για ακόμη μία φορά κοντά στο μετάλλιο αλλά δεν το κατέκτησε. Ανάλογη ήταν η εμπειρία και για το φιλοθεάμον κοινό, που δεν είχε την τύχη να απολαύσει τα αστέρια του ΝΒΑ λόγω του lockout, δηλαδή της απεργίας δηλαδή που είχαν κηρύξει οι επαγγελματίες παίκτες του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου. Οι ΗΠΑ τελικά παρουσίασαν μία ομάδα με αθλητές που έπαιζαν στην Ευρώπη. Μοιραία, στον τελικό βρέθηκαν Ρωσία-Γιουγκοσλαβία, με νικητές τους Πλάβι.

Αποκαθήλωση εντός έδρας – 2002

Καλοκαίρι του 2002 στην κοιτίδα του μπάσκετ, την Ινδιανάπολη, και οι Αμερικανοί μοιάζουν αποφασισμένοι για έναν εντός έδρας θρίαμβο. Η θαυμάσια Αργεντινή των Pepe Sanchez, Manu Ginobili, Fabricio Oberto, Hugo Sconochini, Luis Scola και Andres Nocioni υποχρεώνει την Team USA στην πρώτη της ήττα, με 87-80, μετά από 58 σερί νίκες, δείχνοντας το δυσοίωνο μέλλον των Αμερικανών στο τουρνουά (σ.σ. αποκλείστηκαν τελικά από τη μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Γιουγκοσλαβία στα προημιτελικά).


Διάβασε ακόμη για το έπος της Σαϊτάμα όπως το διηγήθηκαν οι πρωταγωνιστές και για το άβολο dejavu της Team USA.


Φωτογραφία © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος