Η ώρα που ξεκινά το 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ έφτασε και τα πάντα μπορούν να συμβούν, ειδικά από τη στιγμή που το ρόστερ των Αμερικανών δεν προκαλεί ακριβώς τρόμο και ακόμη περισσότερο μετά τη φιλική ήττα της Team USA από την Αυστραλία. Ο δρόμος μέχρι τα νοκ άουτ είναι μεγάλος και κρύβει παγίδες, ωστόσο κάποιες ομάδες δείχνουν να ξεχωρίζουν.  Επιχειρούμε μία ψύχραιμη ανάλυση των δεδομένων -όπως αυτά έχουν έως τώρα διαμορφωθεί- χωρίς φόβο και πάθος και ελπίζουμε ο Γιάννης να αποδείξει εμφατικά αυτό που όλοι παραδέχονται: Ότι είναι ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά. 

1ος Όμιλος

Ακτή Ελεφαντοστού, Πολωνία, Βενεζουέλα, Κίνα

Οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για έναν όμιλο σχεδόν κατά παραγγελία της οικοδέσποινας, όπου απουσιάζει η πανίσχυρη ομάδα. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε να δούμε πόσο δυνατή είναι τελικά η Κίνα και τι μπορούν να κάνουν οι Ακτή Ελεφαντοστού, Πολωνία και Βενεζουέλα.

2ος Όμιλος

Ρωσία, Αργεντινή, Νότια Κορέα, Νιγηρία

Θεωρητικά, η Ρωσία με την Αργεντινή είναι οι δύο ισχυρότερες ομάδες του δευτέρου ομίλου. Ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση της πολύ αθλητικής Νιγηρίας, ενώ ερωτηματικό παραμένει η κατάσταση της Νοτίου Κορέας.

3ος Όμιλος

Ισπανία, Ιράν, Πουέρτο Ρίκο, Τυνησία

Μένει να δούμε τι θα συμβεί στα υπόλοιπα ματς ανάμεσα σε Ιράν, Πουέρτο Ρίκο και Τυνησία, καθώς η Ισπανία φαντάζει -και είναι- η καλύτερη ομάδα του ομίλου. Οι σκληροτράχηλοι Πορτορικάνοι μοιάζουν να έχουν κάποιες παραπάνω πιθανότητες αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την έκπληξη.

4ος Όμιλος

Ανγκόλα, Φιλιππίνες, Ιταλία, Σερβία

Σέρβοι και Ιταλοί είναι τα ξεκάθαρα φαβορί και οι ομάδες που εύκολα ή δύσκολα θα προκριθούν στην επόμενη φάση. Ανγκόλα και Φιλιππίνες δύσκολα θα προβάλουν αντίσταση απέναντι στους εξαιρετικά δυνατούς Σέρβους και στην ανανεωμένη Σκουάντρα Ατζούρα.

 
Posted by FIBA Basketball World Cup on Friday, August 23, 2019

5ος Όμιλος

ΗΠΑ, Τουρκία, Τσεχία, Ιαπωνία

Τουρκία, Τσεχία και Ιαπωνία ασφαλώς και δεν έχουν τύχη απέναντι στους παγκόσμιους πρωταθλητές που εύκολα θα κατακτήσουν την πρώτη θέση του ομίλου. Η Τουρκία είναι η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να ακολουθήσει την ομάδα του Popovich στην επόμενη φάση, εκτός αν ο Rui Hachimura ή ο Tomas Satoransky έχουν αντίθετη άποψη.

6ος Όμιλος

Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, Βραζιλία, Μαυροβούνιο

Όχι και το ευκολότερο δυνατό έργο για την εθνική μας ομάδα, στον 6ο όμιλο, όπου θα αναμετρηθεί με την πάντοτε σκληροτράχηλη Νέα Ζηλανδία, το φιλόδοξο Μαυροβούνιο και την πάντοτε υπολογίσιμη Βραζιλία.

7ος Όμιλος

Δομινικανή Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιορδανία

Η τρομερά αθλητική και αρκετά έμπειρη Γαλλία των Nicolas Batum, Evan Fournier και Rudy Gobert είναι το ακλόνητο φαβορί για την πρωτιά του 7ου ομίλου. Λογικά, στην επόμενη φάση θα την ακολουθήσει η ανανεωμένη Γερμανία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ζόρικης Δομινικανής Δημοκρατίας.

8ος Όμιλος

Καναδάς, Σενεγάλη, Λιθουανία, Αυστραλία

Το πιο αμφίρροπο γκρουπ του τουρνουά θέλει δύο πολύ ισχυρά outsiders -Αυστραλία κυρίως και Καναδά- να αναμετρούνται με μία παραδοσιακά ισχυρή ομάδα του πάλαι ποτέ Σοβιετικού μπλοκ. Η Σενεγάλη, λογικά, θα εξελιχθεί σε σάκο του μποξ.

Το (όχι και τόσο απόλυτο) φαβορί  

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η παγκόσμια πρωταθλήτρια Team USA (που έχει κερδίσει στις δύο τελευταίες διοργανώσεις) είναι το ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, όσο κι αν κάποιοι τοποθετούν άλλες ομάδες σε αυτή τη θέση. Και πώς να μην είναι άλλωστε, όταν στον πάγκο της βρίσκεται ένας εκ των κορυφαίων προπονητών της ιστορίας, ο Greg Popovich και στο ρόστερ της φιγουράρουν κάποια από τα σημαντικότερα ονόματα του ΝΒΑ;

Το πανίσχυρο outsider

Μάλλον καμία άλλη ομάδα δεν θα μπορούσε να βρίσκεται σε αυτήν εδώ τη θέση πέρα από τη Σερβία του Sasa Djordjevic. Έχει την εμπειρία, έχει το ταλέντο, έχει και το ειδικό βάρος να κοιτάξει στα μάτια τον οποιονδήποτε, ακόμη και τους Αμερικανούς. Το ρόστερ της είναι ένα από τα πληρέστερα του τουρνουά με τους Nemanja Bjelica, Bogdan Bogdanovic, Nikola Jokic, Boban Marjanovic και Vasilije Micic να ξεχωρίζουν.

H πιθανή έκπληξη

Τα υπολογίσιμα outsiders αυτού του τουρνουά είναι αρκετά αλλά αν έπρεπε να επιλέξουμε μόνο ένα, αυτό θα ήταν η ομάδα της Αυστραλίας για κάποιους πολύ συγκεκριμένους λόγους. Οι Boomers διαθέτουν αξιόλογες μονάδες όπως οι Patty Mills, Andrew Bogut, Aron Baynes και Joe Ingles, παίζουν πάντοτε με πάθος και σε πολύ υψηλό τέμπο και μπορούν -όπως απέδειξαν και στο πρόσφατο φιλικό με τις ΗΠΑ- να κερδίσουν τον οποιονδήποτε στη μέρα τους.

Σε αυτή τη θέση θα μπορούσε να βρίσκεται και ο Καναδάς αν δεν είχε αποψιλωθεί η σύνθεσή του από NBAers. Ο προπονητής των πρωταθλητών του ΝΒΑ Toronto Raptors Nick Nurse βρίσκεται στον πάγκο αλλά θα στερηθεί μεταξύ άλλων τους Cory Joseph, Jamal Murray, Tristan Thompson, Kelly Olynyk, RJ Barrett, Nik Stauskas και Dwight Powell.


Διάβασε ακόμη για το άβολο dejavu της Team USA και τη νέα επανάσταση του ΝΒΑ


Φωτογραφία © Getty Images