Οι Toronto Raptors έμαθαν να κερδίζουν

Όπως στο Game of Thrones, έτσι και στο ΝΒΑ, ο Βορράς επιβλήθηκε.

Στις 18 Ιουλίου 2018, οι Toronto Raptors στέλνουν τον κατεξοχήν franchise player τους, DeMar DeRozan, καθώς και τον Jakob Pöltl μαζί με ένα draft pick πρώτου γύρου στους San Antonio Spurs, με αντάλλαγμα τον Danny Green και -κυρίως- τον Kawhi Leonard. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, είναι οι πρωταθλητές του ΝΒΑ. Η ομάδα του Τορόντο επικράτησε με 114-110 των Golden State Warriors στο Game 6 των τελικών του ΝΒΑ, κατακτώντας τον πρώτο τίτλο της 24χρονης ιστορίας της, με 4-2 νίκες. 

Η ομάδα του Nick Nurse είναι εκείνη που σφράγισε με την επικράτησή της το τελευταίο παιχνίδι που έγινε ποτέ στην Oracle Arena του Όκλαντ, καθώς οι Warriors θα αγωνίζονται από τη νέα χρονιά στο Chase Center του Σαν Φρανσίσκο. Εκτός από αυτό όμως, ίσως να είναι και εκείνη η ομάδα που θα αποκαθηλώσει τη δυναστεία των Warriors.

 Οι τελευταίοι, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα τόσο για τον τραυματία Kevin Durant όσο και για το γεγονός ότι ήθελαν να αποχαιρετήσουν το επί 47 χρόνια σπίτι τους με μία σπουδαία νίκη. Η επιθυμία τους έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν βγήκε εκτός μάχης και ο Klay Thompson, με επίσης σοβαρότατο τραυματισμό, σχεδόν 2,5 λεπτά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου κι ενώ μέχρι τότε είχε 28 πόντους με μόλις 12 προσπάθειες. 

Απέναντι στην αποφασιστικότητα των χτυπημένων από την ατυχία Warriors, οι Raptors είχαν να παρατάξουν αρκετά και σημαντικότερα όπως αποδείχθηκε όπλα. Εμφάνισαν μεγαλύτερο βάθος, τρομερή αθλητικότητα και αρκετή φαντασία τόσο σε σχεδιασμό όσο και σε τακτική κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού (και των τελικών γενικότερα)- πολύ περισσότερη από όσο θα φανταζόταν ακόμη και ο πιο πιστός fan τους, πριν ξεκινήσουν τα play-offs. Είχαν επίσης τον Kawhi Leonard.

"Την περασμένη χρονιά, υπήρξαν πολλοί που με αμφισβήτησαν. Έλεγαν ότι προσποιούμαι τον τραυματία γιατί δεν ήθελα να παίξω για την ομάδα μου. Ήταν κάτι απογοητευτικό για μένα, γιατί κυρίως αγαπώ πραγματικά το παιχνίδι. Μου έδωσε όμως κίνητρο όλο αυτό, περισσότερο για να γίνω και πάλι χαρούμενος. Εμπιστεύτηκα περισσότερο από ποτέ τον εαυτό μου" αναφέρει μεταξύ άλλων στη συνέντευξη τύπου μετά τον έκτο τελικό ο Leonard. Ο 27χρονος φόργουορντ κατάφερε κάτι πραγματικά σπουδαίο: Να κατακτήσει τον τίτλο και με ομάδα της Ανατολικής Περιφέρειας, μετά το πρωτάθλημα τους San Antonio Spurs το 2014. Και στις δύο περιπτώσεις ήταν ο MVP των τελικών. Μάλιστα, τελείωσε την post season με 732 πόντους, τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών μετά από εκείνες των Michael Jordan (759, το 1992) και LeBron James (748, το 2018).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Toronto Raptors (@raptors) on

Βασικά όμως, έκανε όλα όσα ευελπιστούσαν οι Raptors τη στιγμή που θυσίαζαν έναν από τους σημαντικότερους παίκτες της ιστορίας, το περασμένο καλοκαίρι, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους πρωταθλητές σε άμυνα και επίθεση, αναλαμβάνοντας από την day one το ρόλο του ηγέτη, χωρίς να κρυφτεί ποτέ. Η παρουσία του, πέρα από τους αριθμούς (30,5 π., 9,1 ρ. και 3,9 ασ. στην τελική φάση) βοήθησε αρκετούς από τους υπόλοιπους παίκτες των Raptors να κάνουν το step up, ακόμη και κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες των play-offs - στις πιο κρίσιμες μάλιστα περιστάσεις. 

Ο Kyle Lowry (26 π., 10 ασ.) που απέτυχε στο τελευταίο σου του Game 5, ξεκίνησε τον 6ο τελικό με 4 τρίποντα στην πρώτη περίοδο. O Pascal Siakam έγραψε 26 πόντους και 10 ριμπάουντ ενώ ο Fred VanFleet ήρθε για ακόμη μία φορά από τον πάγκο με 22 πόντους, 12 εκ των οποίων στο τελευταίο 12λεπτο, με 3 σημαντικά τρίποντα και 3/3 βολές. Την ίδια στιγμή, οι Serge Ibaka, Marc Gasol και Danny Green έκανε όλες εκείνες τις μικρές ή μεγαλύτερες δουλειές μέσα στο γήπεδο που είναι πάντοτε απαραίτητες για να φτάσει μία ομάδα στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Κατά αυτό τον τρόπο -συν την ώριμη καθοδήγηση, τα ολοένα και πιο εξελιγμένα plays αλλά και την ευελιξία του coach Nurse καθόλη τη διάρκεια της σεζόν- οι Raptors μεταμορφώθηκαν από μία πάρα πολύ καλή ομάδα της Ανατολής τα τελευταία χρόνια, σε πραγματική διεκδικήτρια. 

Οι Toronto Raptors έμαθαν να κερδίζουν
ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ 2
ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ 3

Η επικράτηση των Toronto Raptors στο φετινό μαραθώνιο του μαγικού κόσμου, είναι και μία νίκη του ίδιου του ΝΒΑ, που πλέον βρίσκει έναν ακόμη πόλο έλξης πέρα από τις παραδοσιακές δυνάμεις καθώς και μία νέα, σημαντική αγορά για το προϊόν. Συν τοις άλλοις, έσπασε και η κατάρα του Drake, που θέλει όποια ομάδα υποστηρίζει ο 32χρονος Καναδός rapper (γέννημα-θρέμμα του Τορόντο), σχεδόν να καταστρέφεται. Δεν το λες και λίγο. 


Διάβασε ακόμη για το τέλος εποχής του Tony Parker, τον μύθο του Drazen Petrovic και όλα όσα κάνουν μοναδικό τον Zion Williamson.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.