Battle of the Sexes: Ο αγώνας που άλλαξε τον κόσμο

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1973 η τενίστρια Billie Jean King νίκησε τον αντρικό σοβινισμό.

Μία διάσημη τενίστρια μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο, καθισμένη σε έναν θρόνο, υποβασταζόμενη από άντρες σαν άλλη Κλεοπάτρα. Λίγο νωρίτερα ο αντίπαλός της έχει κάνει την εμφάνισή του σε ένα καροτσάκι που το σέρνουν νεαρά μοντέλα. Οι εξέδρες του εντυπωσιακού Astrodome του Χιούστον είναι γεμάτες με 30 χιλιάδες θεατές. Σχεδόν 50 εκ. (!) Αμερικανοί θεατές έχουν συγχρονιστεί με τη συχνότητα του ABC. Στο τέλος εκείνης της βραδιάς, ένας από τους πιο διάσημους αγώνες τένις όλων των εποχών είχε συνολικά μεταδοθεί σε 90 εκ. θεατές ανά την υφήλιο.

Γιατί όμως ένας αγώνας ανάμεσα Billie Jean King, την πολυνίκη του Wimbledon που ήταν τότε 29 ετών, και τον Bobby Riggs, ο οποίος υπήρξε νο.1 στον κόσμο τη δεκαετία του '40, τράβηξε το ενδιαφέρον όλων αυτών των θεατών; Ο μεταξύ τους αγώνας που πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1973 και έμεινε στην ιστορία ως το Battle of the Sexes δεν ήταν απλά ένας αγώνας τένις. Ήταν μία φαντασμαγορική αθλητική φιέστα αλλά και μία νίκη της γυναικείας χειραφέτησης απέναντι στο παραδοσιακό αντρικό σοβινισμό.

Battle of the Sexes: Ο αγώνας που άλλαξε τον κόσμο

Ο Riggs εκτός από σπουδαίος αθλητής ήταν κι ένας άνθρωπος που ήξερε να δημιουργεί ντόρο και να πουλά (ακριβά) τον εαυτό του. Όταν το 1973 κατονόμασε τις γυναίκες τενίστριες ως εμφανώς κατώτερες από τους άντρες, πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν ότι θα έπρεπε να κάνει τα λόγια του πράξη. Για μήνες υποστήριζε ότι στα 55 του χρόνια θα μπορούσε να κερδίσει ακόμα και τις πρωταθλήτριες. Όπερ και εγένετο: Βγήκε εύκολα νικητής αντιμετωπίζοντας την νο.1 στην παγκόσμια κατάταξη τότε, Margaret Court.

Ευτυχώς, όμως, οι τενίστριες δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Η τιμή τους βρισκόταν στα χέρια της Billie Jean King. Η τελευταία εκτός από σπουδαία αθλήτρια και μία από τις μεγαλύτερες τενίστριες όλων των εποχών ήταν και σπουδαία προσωπικότητα.

Βαθιά πολιτικοποιημένη, με ενεργό ενδιαφέρον για τα κοινά και κυρίως για τα γυναικεία δικαιώματα, είχε πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες που ήθελαν να βάλουν ένα τέλος στις κάκιστες αμοιβές των τενιστριών σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους και, γενικά, στις κάθε είδους διακρίσεις. Μάλιστα το 2009 τιμήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση για τη δράση της με την ύψιστη διάκριση: Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, ούσα η μοναδική αθλήτρια που κατάφερε ποτέ κάτι τέτοιο.

Πίσω στο Battle of the Sexes (που γυρίστηκε σε ταινία το 2017 με την Emma Stone και τον Steve Carell), ο αγώνας ξεκίνησε άσχημα για την King, στην πορεία όμως κατάφερε να κερδίσει μάλλον εύκολα με 3-0 σετ (6–4, 6–3, 6–3) αποφεύγοντας τους τακτικισμούς -ελέω και ηλικίας- του αντιπάλου της. Βγήκε, τελικά θριαμβεύτρια μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων θεατών. Τα marketing tricks του Riggs δεν έπιασαν αυτήν την φορά γυρνώντας μάλλον πάνω του ως μπούμερανγκ.

Riggs τένις

Μάλιστα η ίδια είχε φροντίσει πριν ξεκινήσει να βάλει κάποια πράγματα στη θέση τους. Γνωρίζοντας ότι ο εκφωνητής Jack Kramer δεν τρέφει καμία εκτίμηση στις τενίστριες είχε θέσει βέτο να μην βρεθεί εκείνος στη θέση του σπίκερ. "Δεν πιστεύει στο γυναικείο τένις. Γιατί να αποτελέσει μέρος αυτού του αγώνα; Δεν πιστεύει στο μισό από το παιχνίδι. Δεν πρόκειται να αγωνιστώ. Είτε φεύγει εκείνος, είτε φεύγω εγώ" είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Μέχρι σήμερα αρκετοί υποστηρίζουν ότι ήταν περισσότερο ένας αγώνας ανάμεσα σε δύο ηλικίες (τη νεότητα απέναντι στη μέση ηλικία δηλαδή) και λιγότερο ένας αγώνας ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα. Άλλοι πάλι κάνουν λόγο για ένα φαντασμαγορικό show εκατομμυρίων.

Riggs King Battle of the Sexes

Ίσως τίποτα από τα δύο να μην είναι ψέματα. Εκείνο, όμως, που έμεινε ως αιώνια παρακαταθήκη από την Billie Jean King είναι ότι κατάφερε να ρίξει σε prime time ώρα μία σφαλιάρα στην έδρα του αντρικού σοβινισμού και να αλλάξει τα δεδομένα για το κατά πόσο οι γυναίκες αθλήτριες μπορούν ή όχι να είναι star. Μία σφαλιάρα που αντηχεί ακόμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.