Gabriel Martinelli, αποκάλυψη τώρα

Μόλις στα 18 του, ο Βραζιλιάνος της Άρσεναλ αφήνει το στίγμα του στην Premier League και συγκρίνεται με μύθους του ποδοσφαίρου.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 06 Φεβρουαρίου 2020

Ο Gabriel Martinelli δεν έδειχνε καθόλου κουρασμένος όταν πανηγύριζε μπροστά από το Shed End του Stamford Bridge. Λίγα δευτερόλεπτα πιο πριν, είχε πάρει την μπάλα λίγο έξω από την περιοχή της ομάδας του και διανύοντας αρκετές δεκάδες μέτρα σκόραρε, την ώρα που η Άρσεναλ βρισκόταν ένα γκολ πίσω από την Τσέλσι και με έναν παίκτη λιγότερο στο γήπεδο. Το γκολ δεν είναι τέλειο, καθώς ένα λανθασμένο κοντρόλ του 18χρονου επιθετικού των Κανονιέρηδων "αναγκάζει" τον N'Golo Kanté να γλιστρήσει. Ο νεαρός Βραζιλιάνος πάντως έδειξε πολλά από τα δυνατά του στοιχεία όπως η ταχύτητά του, με τον Emerson μάταια να τον κυνηγά. 

Εκτός από το γκολ στο λονδρέζικο ντέρμπι της 24ης αγωνιστικής της Premier League ωστόσο, ο πιτσιρικάς μπαλαδόρος από το Σάο Πάουλο έχει δείξει αρκετά δείγματα γραφής στο φετινό πρωτάθλημα, ενισχύοντας την άποψη όλων όσοι υποστηρίζουν πως ο Mikel Arteta θα πρέπει να δώσει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στους μικρότερους σε ηλικία ποδοσφαιριστές. Το περασμένο καλοκαίρι, ο πατέρας του Gabriel, Joao Carlos Martinelli, έδωσε μία αμφιλεγόμενη συνέντευξη στο Bleacher Report. Ο τίτλος αυτής ήταν "Ο Gabriel Martinelli θα κάνει τους φίλους της Άρσεναλ να ελπίζουν και πάλι".

Πολλοί, απολύτως δικαιολογημένα, τη χαρακτήρισαν υπερβολική, καθώς ο νεαρός ποδοσφαιριστής βρέθηκε ξαφνικά από την τέταρτη κατηγορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου και την ταπεινή Ιτουάνο σε ένα μεγαθήριο της Premier League. Επιπλέον, ελοχεύει ένας μάλλον κλασικός κίνδυνος: Στην ιστορία της Άρσεναλ έχουν εμφανιστεί πολλές παρεμφερείς περιπτώσεις εφήβων που πέρασαν πολύ γρήγορα από το status του wonderkid σε εκείνο του χαμένου ταλέντου.  

Gabriel Martinelli, αποκάλυψη τώρα

O Martinelli ωστόσο μοιάζει να έχει κάτι το ξεχωριστό. Τόσο ο Arteta όσο και ο Emery τον πίστεψαν από την αρχή, δοκιμάζοντάς τον σχεδόν σε κάθε θέση από τη μέση και μπροστά, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη σε κάποια πολύ χαρακτηριστικά στοιχεία του όπως είναι η ταχύτητα, η έκρηξη και το ένστικτο. Τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής ίσως και να ξεπερνούν τις προσδοκίες του πατέρα του: "Υπήρχαν πολλές ομάδες που ήθελαν να αποκτήσουν τον Gabriel. Επιλέξαμε την Άρσεναλ καθώς ο σύλλογος μας έπεισε για το πλάνο που είχε για τον γιο μου. Μου υποσχέθηκαν πως θα τον αξιοποιήσουν αμέσως, με τον πιο σωστό τρόπο. Έχουν κατά νου ένα πολύ σημαντικό project γι' αυτόν. Όλοι περιμένουμε, αν όλα πάνε καλά, να τον δούμε στο peak του, σε 2-3 σεζόν από τώρα".

Μέχρι στιγμής, τα πράγματα μπορεί να μην πηγαίνουν ακριβώς ιδανικά για την Άρσεναλ. Δεν ισχύει το ίδιο για το νο.35 της, που μετρά συνολικά 24 εμφανίσεις, 10 γκολ και 4 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα να είναι ένας από τους ηγέτες της εθνικής Βραζιλίας στο Ολυμπιακό τουρνουά του Τόκιο. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής κάτω των 20 ετών στην ιστορία των Κανονιέρηδων που έχει τέτοια στατιστικά. Ο άλλος ήταν ο Nicolas Anelka.

ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΜΑΡΤΙΝΕΛΙ 2
ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΜΑΡΤΙΝΕΛΙ 3

Τα όσα δείχνει μέχρι στιγμής στο χορτάρι δεν έχουν περάσει απαρατήρητα. Ο Jürgen Klopp έπειτα από ένα ματς του League Cup είχε πει χαρακτηριστικά ότι "δεν βγαίνουν και τόσο συχνά τέτοια ταλέντα". Από την πλευρά του, ο συμπατριώτης του, Ronaldinho, υπήρξε αρκετά πιο γενναιόδωρος στα σχόλιά του: "Μου θυμίζει τον Ronaldo, στην πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη με την Αϊντχόβεν, όταν έβαλε 30 γκολ, κάνοντας όλο τον πλανήτη να αναρωτιέται ποιο είναι αυτό το 18χρονο παιδί από την Βραζιλία. Τότε, ο Ronaldo ζητούσε συνεχώς την μπάλα, αντιμετώπιζε τους αντίπαλους αμυντικούς χωρίς κανένα φόβο, ανεξαρτήτως του ποιον είχε απέναντί του. Βλέπω τα ίδια ακριβώς στοιχεία στον Martinelli". Πολλοί παλιοί παίκτες της Άρσεναλ έχουν μιλήσει με εξίσου κολακευτικά λόγια γι' αυτόν. Ένα αυθεντικό ταλέντο με προσωπικότητα άλλωστε μπορεί πάντοτε να φέρει ενθουσιασμό σε ένα καινούριο περιβάλλον. 

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι ο Martinelli θα γίνει ένας world-class ποδοσφαιριστής. Όλοι όμως μπορούν να απολαύσουν με ευχαρίστηση τα όσα μέχρι τώρα κάνει μέσα στο γήπεδο. Όπως το γκολ εναντίον της Τσέλσι.


Διάβασε ακόμη για τον μύθο μίας ολόκληρης γενιάς Gabriel Batistuta, το τανκ που ονομάζεται Erling Haaland, τον θρύλο του Gianluigi Buffon και την ιστορία του La Bombonera.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.