Ο μύθος του Gianluigi Buffon

Ο τεράστιος ιταλός πορτιέρο γιορτάζει 46 χρόνια ζωής.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 28 Ιανουαρίου 2024

Ο Gianluigi Buffon είναι ένας από τους σπουδαιότερους τερματοφύλακες όλων των εποχών και μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ιταλικού αθλητισμού, που ακόμη και σήμερα, στα 46 του πια, συνεχίζει να υπηρετεί το ομορφότερο παιχνίδι που υπήρξε ποτέ. 

Η ζωή και η καριέρα του συνδέθηκαν με την Γιουβέντους και την εθνική Ιταλίας, το impact του όμως επεκτείνεται πολύ πιο μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους: Είναι μέλος του προγράμματος της UEFA Respect Diversity, το οποίο μάχεται κατά του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας, έχει ανακηρυχθεί Πρεσβευτής Καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης και "τρέχει" τεράστια φιλανθρωπική δράση.

Εκτός αυτών, κερδίζει έξτρα credits σεβασμού για το τρομερά ταπεινό προφίλ που διατήρησε -και διατηρεί- καθ᾽όλη τη διάρκεια της καριέρας του αλλά και τις διαχρονικές τοποθετήσεις του πως οι ποδοσφαιριστές δεν θα πρέπει να συμπεριφέρονται ή να αντιμετωπίζονται σαν ανώτερα όντα. 

Ο μύθος του Gianluigi Buffon

Η βιογραφία

O Gianluigi Buffon είδε πρώτη φορά το φως στις 28 Ιανουαρίου 1978, στην Καράρα της Τοσκάνης. Ο πατέρας του, Adriano, ήταν αρσιβαρίστας ενώ η μητέρα του, Maria Stella, δισκοβόλος. Η αθλητική παράδοση της οικογένειας Buffon δεν σταματά εκεί, καθώς οι δύο αδερφές του, Veronica και Guendalina, υπήρξαν επαγγελματίες παίκτριες βόλεϊ, ο θείος του Lorenzo ήταν τερματοφύλακας που μάλιστα αγωνίστηκε στη Μίλαν κατά τις δεκαετίες του 1940 και 1950 και ένας άλλος θείος του, ο Dante Masocco, έπαιξε επαγγελματικά μπάσκετ, φτάνοντας μέχρι και την εθνική Ιταλίας.

Μοιραία λοιπόν, ο Gigi βρέθηκε από μικρός στα γήπεδα, επιλέγοντας το ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε να αγωνίζεται στα παιδικά τμήματα της τοπικής Καραρέσε ως επιθετικός αλλά μετά το Μουντιάλ του 1990 όλα άλλαξαν: Εκεί είδε για πρώτη φορά το ίνδαλμά του, τον τερματοφύλακα της εθνικής Καμερούν Thomas N'Kono, αποφασίζοντας πως η θέση του (θα) βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια. Το 1991, σε ηλικία 13 ετών θα ενταχθεί στις ακαδημίες της Πάρμα, ομάδα με την οποία πραγματοποίησε και το επαγγελματικό του ντεμπούτο στην Serie A, το 1995, στα 17 του. 

Από την Πάρμα στην κορυφή του κόσμου

Στους Παρμέντζι, ο Buffon έμεινε μέχρι το 2001, αποτελώντας μέρος μίας πραγματικά υπέροχης ομάδας που ακόμη μνημονεύεται από κάθε πραγματικό φίλο του ποδοσφαίρου, πριν ακολουθήσει το πολύ μεγάλο βήμα με την μεταγραφή του στην Γιουβέντους.

Η Γηραιά Κυρία τον απέκτησε έναντι €52.000.000 - ποσό ρεκόρ που τον κατέστησε -τότε- τον ακριβότερο τερματοφύλακα του πλανήτη. Στο Τορίνο, κατέκτησε σχεδόν τα πάντα και αναδείχθηκε 8 φορές κορυφαίος goalkeeper του πρωταθλήματος. Με την εθνική Ιταλίας σκαρφάλωσε στην κορυφή του κόσμου το 2006 ως ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας.

Μάλιστα, ήρθε δεύτερος στην ψηφοφορία για την Χρυσή Μπάλα του ίδιου έτους, πίσω από τον αρχηγό της Σκουάντρα Ατζούρα, Fabio Cannavaro. Το 2018, έπειτα από 17 σεζόν στη Γιούβε, υπέγραψε με την Παρί Σεν Ζερμέν, μένοντας τελικά στο Παρίσι μόλις για 1 χρόνο και επιστρέφοντας στο Τορίνο, το καλοκαίρι 2019, δηλώνοντας πως "αυτή είναι μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου". Σήμερα πια, έχει επιστρέψει στην Πάρμα, από όπου και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του πορεία και το συμβόλαιό του προβλέπει ότι θα αγωνίζεται για αυτήν έως και το τέλος της φετινής χρονιάς.

  • Ένα από τα highlights τόσο της καριέρας του όσο και της ίδιας του της ζωής είναι η γενναία απόφαση που πήρε το 2006: Όντας Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την εθνική ομάδα της Ιταλίας και με όλη την Ευρώπη να απλώνει χαλί εκατομμυρίων στα πόδια του, προτίμησε να ακολουθήσει την αγαπημένη του Γιουβέντους στην Serie B, μετά το σκάνδαλο Calciopoli. 
  • Τη σεζόν 2015-16, δεν δέχτηκε γκολ για 10 ολόκληρα παιχνίδια και 974 λεπτά, ξεπερνώντας τον Sebastiano Rossi στη σχετική λίστα της Serie A. Τα 21 clean sheets επίσης σε μια σεζόν είναι ένα άλλο από τα ρεκόρ του.
  • Όταν ο αρχηγός της Φιορεντίνα Davide Astori έφυγε από τη ζωή, στις 4 Μαρτίου 2018, ο Buffon βρισκόταν στο Λονδίνο λόγω του προημιτελικού του Champions League της Γιουβέντους με την Τότεναμ. Αμέσως μετά το φινάλε του ματς, ναύλωσε αεροσκάφος  για να παρευρεθεί στην κηδεία του Astori μαζί με συμπαίκτες του και εκπροσώπους της ομάδας. Όταν έφτασε στη Βασιλική του Santa Croce ζήτησε να περάσουν από την κεντρική είσοδο για να δείξουν στο συγκεντρωμένο πλήθος τη στήριξή τους στη Φλωρεντία. Οι οπαδοί των Βιόλα χειροκρότησαν την πρωτοβουλία - κάτι εξαιρετικά σπάνιο λόγω του μίσους των δύο ομάδων.
ΤΖΙΤΖΙ ΜΠΟΥΦΟΝ 4

Το ανεκπλήρωτο όνειρο και το γράμμα στον νεότερο εαυτό του

Φαινομενικά, έχει φτάσει σε οποιαδήποτε κορυφή μπορεί να κατακτηθεί, συνεχίζοντας ακόμη να κάνει αυτό που λατρεύει, στα 45 του χρόνια. Αν μπορούσαμε όμως να πούμε για κάποιο -αγωνιστικό- απωθημένο το οποίο έχει μείνει ανεκπλήρωτο για τον Gigi Buffon, αυτό δεν είναι άλλο από το Champions League.

Παρότι έχει παίξει σε δύο τελικούς (2003 και 2015) δεν έχει κατορθώσει να κρατήσει στα χέρια του το βαρύτιμο τρόπαιο, μπαίνοντας στη λίστα με άλλα τεράστια ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που επίσης δεν έχουν γευθεί αυτήν τη χαρά όπως οι Eric Cantona, Lothar Matthäus, Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic, Dennis Bergkamp, Ruud van Nistelrooy, Michael Ballack, Fabio Cannavaro, Patrick Vieira και Pavel Nedved.

ΤΖΙΤΖΙ ΜΠΟΥΦΟΝ 3

Τον Οκτώβριο του 2019, μέσω του The Players Tribune, δημοσίευσε μία επιστολή με αποδέκτη τον 17χρονο εαυτό του, χωρίς να διστάσει να αναφερθεί μεταξύ άλλων στους φόβους του, την ακροδεξιά και τα λάθη του παρελθόντος. "Θα τα βάλεις με τρία στοιχεία που μπορούν να σε καταστρέψουν και να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνα. Το χρήμα, την φήμη και την δουλειά των ονείρων σου. Όταν θα είσαι νέος, στην Πάρμα, θα κάνεις κάτι που οφείλεται στην αλαζονεία σου. Θα φορέσεις μία μπλούζα πριν από ένα σημαντικό παιχνίδι για να δείξεις ότι είσαι ηγέτης και δεν φοβάσαι τίποτα. Η μπλούζα θα γράφει "Θάνατος στους δειλούς". Αργότερα, θα καταλάβεις το μεγάλο σου λάθος καθώς δεν γνωρίζεις ότι πρόκειται για σλόγκαν της ακροδεξιάς και αυτό θα προκαλέσει πρόβλημα στην ίδια σου την οικογένεια. Τα λάθη όμως είναι για τους ανθρώπους και σου δείχνουν πως τελικά δεν ξέρεις τίποτα. Αξίζεις το δώρο της ζωής Gigi. Να το θυμάσαι. Το μοναδικό για το οποίο έχω μετανιώσει είναι ότι δεν άνοιξα τους ορίζοντες του μυαλού μου νωρίτερα. Στα 41, αισθάνεσαι την ίδια φωτιά να καίει μέσα σου. Δεν θα είσαι απόλυτα ικανοποιημένος. Ακόμα κι αν έχεις πιάσει στα χέρια σου το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα ψάχνεις τη σεζόν που δεν θα δεχθείς κανένα γκολ. Πάντοτε έτσι ήσουν" είναι κάποια από τα πιο συγκλονιστικά σημεία αυτής.

ΤΖΙΤΖΙ ΜΠΟΥΦΟΝ 2

Λίγο νωρίτερα από αυτό και συγκεκριμένα 4 χρόνια πριν, δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για την μάχη του με την κατάθλιψη: "Ήταν μια σκληρή μάχη κόντρα στον ίδιο μου τον εαυτό. Χωρίς την βοήθεια γιατρών και φαρμάκων. Δεν ήμουν ευτυχισμένος και έπρεπε να μάθω να είμαι. Έπρεπε να αγαπήσω τον εαυτό μου, να αρχίσω να ευχαριστιέμαι τη ζωή και τους δικούς μου ανθρώπους. Δεν γινόταν να σκέφτομαι μόνο το ποδόσφαιρο. Αυτή η τραυματική εμπειρία με έκανε πιο ώριμο άνθρωπο. Νίκησα την κατάθλιψη". Αυτή ίσως και να ήταν η σημαντικότερη απόκρουση της ζωής του.

Να τα εκατοστήσεις Gigi.


Διάβασε ακόμη για τη φιλοσοφία του Kobe Bryant σε 10 φράσεις, τι έμαθε η ζωή και το ποδόσφαιρο στον José Mourinho και την περίεργη ιστορία πίσω από την κόντρα Zlatan και Lukaku.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος