Γιατί η μεταγραφή του Cristiano στη Juventus δεν θα κάνει καλύτερο το ιταλικό ποδόσφαιρο

Μήπως η Vecchia Signora μετατρέπεται στην ιταλική εκδοχή της Paris Saint-Germain;

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 11 Ιουλίου 2018

Όλος ο πλανήτης έχει ενθουσιαστεί με τη μεταγραφή του Cristiano Ronaldo στη Juventus, ωστόσο η κίνηση αυτή ενδεχομένως να μην έχει αρκετά αβαντάζ για το ίδιο το ιταλικό ποδόσφαιρο. Παρότι τόσο για τον ίδιο, όσο και για την Juve μία τέτοια κίνηση σίγουρα θα έχει θετικό αντίκτυπο, αγωνιστικά και εμπορικά, άμα τη ανακοινώσει της μεταγραφής εμφανίζονται κάποιες βαθύτερες παθογένειες της πάλαι ποτέ πανίσχυρης ιταλικής σχολής ποδοσφαίρου. 

Η άφιξη του Ronaldo στο Τορίνο θα (απο)δείξει πως το ιταλικό ποδόσφαιρο δεν λειτουργεί πλέον σαν ένα σχολείο ικανό να δημιουργήσει και να αναδείξει ταλέντα. 

Κι αυτό δεν είναι κάτι που ισχύει μόνο τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να θυμηθεί κάποιος τις αφίξεις των Rivaldo, Figo, Ronaldinho και τον υπέρβαρο Ronaldo (στη δεύτερη θητεία του) στο Μιλάνο. Όλοι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές κάποτε, αλλά στην Ιταλία ήρθαν για τα τελευταία ένσημα, καθυστερώντας ή και σε κάποιες περιπτώσεις ματαιώνοντας την μετάγγιση φρέσκου αίματος στις φλέβες της Serie A, ικανοποιώντας ως επί το πλείστον εμπορικούς σκοπούς και πολύ συγκεκριμένες εταιρείες. 

Κάποτε το Campionato ήταν μια δεξαμενή ταλέντου, που έφτιαχνε τα δικά της παιδιά ή υποδεχόταν και βοηθούσε ξένους παίκτες να φτάσουν στο pick της αξίας τους και στη συνέχεια να φύγουν για την Αγγλία ή την Ισπανία. Ακόμη και λιγότερο προικισμένοι, είχαν τα εχέγγυα να κάνουν καλή καριέρα στο εξωτερικό, όπως ο Benito Carbone, ο Gianluca Festa ή ο Massimo Maccarone, εξαιτίας των ποδοσφαιρικών βάσεων που είχαν λάβει στην πατρίδα τους. 

Γιατί η μεταγραφή του Cristiano στη Juventus δεν θα κάνει καλύτερο το ιταλικό ποδόσφαιρο

Σήμερα, αυτό που συμβαίνει είναι η ομάδα που κατακτά επί 7 συνεχόμενα έτη το πρωτάθλημα να ακολουθεί μία σίγουρη μέθοδο. Και υπάρχουν κάποια σημάδια που έδειχναν ότι το επόμενο πρωτάθλημα θα είχε κάποιο ενδιαφέρον.

  • Η Inter μοιάζει ετοιμοπόλεμη μετά από χρόνια.
  • Η Roma δείχνει να έχει μάθει από τα λάθη της.
  • Η Napoli πήρε τον Ancelotti.
  • Η Lazio έχει potential κρατώντας τη βάση του Inzaghi.

Όλα αυτά δεν θα έχουν καμιά απολύτως σημασία αν ο Cristiano Ronaldo φορέσει το "7" της ασπρόμαυρης φανέλας. Είτε γιατί δεν βρήκε αλλού το ποσό και τις προοπτικές που αναζητούσε, είτε γιατί είναι πολύ νωρίς για την Κίνα ή τις ΗΠΑ, θα αναβαθμίσει τη Juventus αλλά για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σκοπό.

Θα ήταν επίσης ανακριβές να ειπωθεί ότι ο Πορτογάλος σταρ δε θα φέρει προβολή στη Serie A και την ομάδα που πρόκειται να αγωνιστεί. Δεν θα αναβαθμίσει όμως τα γήπεδα, ούτε θα ισορροπήσει τους προβληματικούς ισολογισμούς κάποιων ομάδων. Σε καμιά περίπτωση δεν θα βοηθήσει στο να αναδειχθούν ταλέντα που μελλοντικά θα εκπροσωπήσουν επάξια την Squadra Azzurra. Η άφιξη του CR7 απλά θα φέρει ένα ακόμη Scudetto στο Τορίνο. Δεν είναι κάτι κακό και άσχημο, απλά δεν είναι καμιά απολύτως αναβάθμιση για το ίδιο το ιταλικό ποδόσφαιρο, όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν. 

Όποιος θέλει να κοντράρει τη Juventus απλά δεν θα μπορεί να το κάνει. Όπως δεν μπορούν να το κάνουν οι γαλλικές ομάδες με την Paris Saint Germain. Στη Γαλλία όμως, έχουν γίνει σημαντικές εργασίες στα περισσότερα στάδια και οι ακαδημίες του δουλεύουν με υποδειγματικό τρόπο. Κυρίως όμως, εξετάζουν προσεκτικά αυτούς που θέλουν να "επενδύσουν" στο ποδόσφαιρό τους - μοναδική εξαίρεση ίσως είναι η περίπτωση της Monaco, αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα. Ο Al-Khelaifi, για παράδειγμα, αναγκάστηκε για έναν ολόκληρο χρόνο να στηρίξει την PSG προτού γίνει ο ιδιοκτήτης της. Πρέπει λοιπόν και στην Ιταλία να επαναπροσδιοριστεί ολόκληρη η κουλτούρα γύρω από το ποδόσφαιρο προκειμένου η μεταγραφή του Ronaldo να λειτουργήσει σαν μοχλός ανάπτυξης. 

Το μοντέλο τέλειας λειτουργίας είναι η Αγγλία.

Το μοντέρνο και οι καινοτομίες έχουν ενσωματωθεί με ιδανικό τρόπο αλλά ο σεβασμός στην παράδοση δεν έχει παραμεληθεί. Η Premier League έχει πάντοτε στο επίκεντρο τον φίλαθλο, έχει προστατέψει την ιστορία της, έχει θεσπίσει αυστηρούς οικονομικούς κανόνες και ο ανταγωνισμός έχει καλλιεργηθεί σωστά ,ακόμη και στην μικρότερη κατηγορία της Αγγλίας. Ακόμη και τις business που σχετίζονται με την μπάλα, οι Άγγλοι τις κάνουν καλύτερα από τον καθένα, παραμένοντας ωστόσο πιστοί στις αρχές τους. 

ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 2

Στην Ιταλία από την άλλη, κανείς δεν ξέρει ακόμη ποιοι θα παίξουν του χρόνου στη Serie B και την Serie C, υπάρχουν ομάδες που θα αγωνιστούν στη Serie A χωρίς άδεια από την UEFA, η εθνική ομάδα παραπαίει και τα παιδιά πρέπει να πληρώνουν για να παίζουν ποδόσφαιρο για 3 ώρες την εβδομάδα. Αυτά είναι θέματα που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να λυθούν από τον ερχομό του Cristiano Ronaldo. 

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Σπορ

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Μήπως τελικά τα remakes δεν είναι και τόσο κακή ιδέα;

Το Jurassic World: Fallen Kingdom και όλα τα φετινά sequels και reboots που μας προτρέπουν να μην είμαστε προκατειλημμένοι στην κινηματογραφική τάση που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στο Χόλιγουντ.