Οι 15 χειρότεροι καβγάδες στην ιστορία της F1

Σύντομη ανασκόπηση των πιο επικών καβγάδων μεταξύ πιλότων στην ιστορία της αγωνιστικής αυτοκίνησης.

Esquire Team
Γράφει: Νίκος Αγάθος 17 Νοεμβρίου 2018

Χωρίς αυτό να χρησιμεύει ως δικαιολογία, η αλήθεια είναι ότι η φιλονικία μεταξύ του Esteban Ocon και του Max Verstappen στο πρόσφατο Grand Prix της Βραζιλίας δεν ήταν τίποτα περισσότερο από παιδικές ζαβολιές σε σύγκριση με άλλα επεισόδια που έχουν λάβει χώρα στις πίστες –κυρίως σ’ αυτές της F1.

Θυμήσου...

1998, Βέλγιο, σιρκουί Spa-Francorchamps. Ο Michael Schumacher οδηγεί τον αγώνα με έναν διαβολικό ρυθμό όταν βρήκε μπροστά του έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του, τον David Coulthard, να του κλείνει κάθε γωνία του αγώνα. Η βρετανική McLaren επρόκειτο έτσι κι αλλιώς να χάσει, αλλά ο Coulthard ήθελε να σπάσει τα νεύρα του Γερμανού πιλότου, ο οποίος σε κάποια στιγμή ακραίου προσπεράσματος συγκρούεται με τον Σκωτσέζο χάνοντας έναν τροχό εγκαταλείποντας τον αγώνα. Αυτό που διαδραματίστηκε μεταξύ τους αργότερα στα pits ήταν ακατάλληλο για ανηλίκους. Ας πούμε απλά ότι ολόκληρο το team της Ferrari δεν ήταν ικανό να σταματήσει την οργή του Schumacher ενάντια στον Coulthard.

Οι 15 χειρότεροι καβγάδες στην ιστορία της F1

Ο αδικοχαμένος Ayrton Senna είχε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική ιδιοσυγκρασία, τόσο στην πίστα όσο και εκτός αυτής. Ίσως περισσότερο από αυτήν του Max Verstappen, ωστόσο ο Senna θεωρούσε μεγαλύτερους αντιπάλους του, τους ίδιους τους ομόσταυλούς του. Η αιώνια αντιπαλότητά του με τον Prost είναι χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, αν και ήταν συνήθης πρακτική για τον Senna να δημιουργεί κλίμα εκφοβισμού σε κάθε νέο πιλότο της ομάδας, λέγοντάς τους με κάθε τρόπο ότι θα είσαι ή μαζί μου ή εναντίον μου.

Πάντως, η στιγμή που ο Senna ξεπέρασε το όρια ήταν το 1993 στο Grand Prix της Ιαπωνίας, όπου γρονθοκόπησε τον πρωτοεμφανιζόμενο Eddie Irvine της Jordan στο τέλος του αγώνα, καθώς ο Senna τον θεώρησε υπαίτιο της απώλειας του πρωταθλήματος εξαιτίας εσκεμμένης παρακώλυσης.

Ο Nelson Piquet είναι ίσως ένας από τους μεγαλύτερους πρωταθλητές της Formula 1 που όμως αγαπήθηκε από ελάχιστους. Και οι λόγοι δεν λείπουν. Το βραζιλιάνικο ταμπεραμέντο του τον οδηγούσε πολλές φορές σε καβγάδες με αντιπάλους, με πιο κραυγαλέα περίπτωση εκείνη που ξυλοκόπησε άγρια στα pits τον Eliseo Salazar -γερμανικό Grand Prix 1982.

Εξίσου οξύθυμος ήταν και ο James Hunt. Ο Βρετανός πιλότος είχε μια σειρά τραμπουκικών ενεργειών στην αθλητική του σταδιοδρομία στη Formula 1, με κορυφαία, την μπουνιά που έδωσε σε βοηθό κριτή κατά τη διάρκεια του καναδικού Grand Prix το 1977.

Το ίδιο είχε πράξει και το 1975, κατά τη διάρκεια του Grand Prix του Μονακό.

Οι Βραζιλιάνοι Chico Serra και Raul Boesel είναι δύο πιλότοι που απέτυχαν να καταχωρήσουν το όνομά τους στο βιβλίο καλών αναμνήσεων της Formula 1 – και όχι μόνο επειδή δεν πήραν ποτέ κάποια καλή θέση κατάταξης. Η μεταξύ τους παλαιστική κόντρα κατά τη διάρκεια του καναδικού Grand Prix το 1982 θα μείνει στη μνήμη μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

2011. Grand Prix Σιγκαπούρης. Ο Massa ξεπερνάει τον Lewis Hamilton τη στιγμή της εκκίνησης αφού όμως πρώτα έχει ακουμπήσει με τα φτερά του μονοθέσιου το  όχημα του Hamilton, βγάζοντάς τον πρόσκαιρα εκτός πρωτιάς. Μεσαίο δάχτυλο βγαίνει στον αέρα (και πολλά μπινελίκια προφανώς) αλλά ο Βρετανός δεν παραιτείται και παίρνει εντέλει μια ανέλπιστη νίκη. Στο τέλος του αγώνα ο Hamilton πλησιάζει τον Felipe Massa μύτη-μύτη και του λέει να μην τολμήσει να τον ακουμπήσει ξανά.

Τέλος της σεζόν 2009. Ο Jarno Trulli και ο Adrian Sutil κλείνουν τον πρώτο γύρο γεμάτο τζαρτζαρίσματα μεταξύ τους. Κάποια στιγμή του τρίτου γύρου ο Ιταλός της Toyota, ο περισσότερο στριμωγμένος, κάνει μια τρελή κίνηση προς τα δεξιά και στέλνει τον Γερμανό της Ferrari δυο θέσεις πίσω από τον πριν από τον Fernando Alonso της Renault, o οποίος ανέβηκε στο βάθρο.  οποίου το όχημα πήραν μπροστά στον αγώνα.

Πάμε πίσω στο 2005. Grand Prix Βελγίου. Ο Takuma Sato (Honda) βγάζει έξω από τον αγώνα τον Michael Schumacher εξαιτίας ενός επιπόλαιου τζαρτζαρίσματος λάστιχο-λάστιχο και τα δυο οχήματα κολλούν μύτη-μύτη κάθετα στη μέση της πίστας. Οι κριτές βγάζουν κόκκινη σημαία –παύση αγώνα. Ο Schumacher βγαίνει από το μονοθέσιο και πηγαίνει στη μεριά του Sato. Στην αρχή, φαίνεται να του ψιθυρίζει κάποια "γαλλικά" και φεύγοντας του ρίχνει μια γροθιά στο κράνος.

Είναι πολύ πιθανό ότι το όνομα του Paul Tracy δεν λέει τίποτα στους οπαδούς της F1. Kι αυτό επειδή ο Καναδός πιλότος μεταπήδησε σε σύντομο χρονικό διάστημα από την F1 στο πρωτάθλημα IndyCar Series, όπου πολλές φορές, το "ξύλο" στην πίστα μετουσιώνεται σε πράξη στο τέλος κάθε αγώνα. Η πιο γνωστή μπουνιά του ήταν εναντίον του Alex Τlegiani - το 2010.

Grand Prix της Μεγάλης Βρετανίας, 2008. Ο συνήθως φιλήσυχος Kimi Riakkonen σπρώχνει βίαια στο έδαφος έναν φωτογράφο. Οι λόγοι, άγνωστοι.

Ο Watkins Glen, άλλος ένας θρύλος των IndyCar Series, το 2007 πλακώνει στο ξύλο τον Michael Andretti στο τέλος του αγώνα, με την πίστα να θυμίζει αγώνα κατς. Οι λόγοι, άγνωστοι.

 Αγώνες NASCAR: H Danica Patrick, η πρώτη -και πιο σέξι- οδηγός ακραίας επιβίωσης βγάζει μεσαίο δάκτυλο στην Milka Duno, στη δεύτερη -και επίσης σέξι οδηγό- επειδή την έστειλε με ένα άτσαλο τζαρτζάρισμα στον τοίχο της πίστας. Όταν η Duno ανέβηκε στο βάθρο, η Patrick της πέταξε ένα μπουκάλι νερό στο κεφάλι βρίζοντάς την πιο χυδαία και από νταλικιέρη.

Οι πιλότοι αγώνων ταχύτητας μπορεί να έχουν τις έχθρες τους, αλλά ακόμη χειρότερο είναι το αποτέλεσμα όταν σ’ αυτές τις έχθρες εμπλέκονται και οι γυναίκες των πιλότων. O πρωταθλητής Max Papis, δέχθηκε το πιο δυνατό χαστούκι -on camera- στην Ιστορία του NASCAR, επειδή ο άντρας της, Billy Johnson, τερμάτισε εξαιτίας του δεύτερος στην πίστα της Ιντιανάπολης, το 2013. 

NASCAR: το αμερικανικό όνειρο κάθε αποτυχημένου-καβγατζή πιλότου F1, που επιθυμεί να κάνει τις πίστες ρημαδιό, εμπλέκοντας στο άθλημα της... πυγμαχίας πιλότους, μηχανικούς και οπαδούς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.