Είναι αδύνατο να μην αγαπάς τον Shaquille O'Neal

Θρύλος του ΝΒΑ, ηθοποιός και rapper, παρουσιαστής και φιλάνθρωπος. Ο Shaq είναι ένας από τους πιο αγαπητούς τύπους στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό.

Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στα παρκέ του ΝΒΑ, όλοι κατάλαβαν ότι πρόκειται για έναν ξεχωριστό τύπο. Μετά από 19 σεζόν στο μαγικό κόσμο, ο Shaquille O'Neal θεωρείται ένας από τους μύθους της πορτοκαλί μπάλας και από τους καλύτερους σέντερ που είδε ποτέ το παιχνίδι. Η πληθωρική του προσωπικότητα είναι τέτοια που ασφαλώς δεν θα μπορούσε να περιοριστεί ποτέ μόνο εντός των 4 γραμμών του γηπέδου. Με αφορμή τα σημερινά 50α γενέθλιά του (γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1972) ακολουθούν κάποιες ενδιαφέρουσες ιστορίες και πληροφορίες για τον Diesel, που θα σε κάνουν να τον συμπαθήσεις ακόμη περισσότερο.  

Το κολέγιο

Είναι αδύνατο να μην αγαπάς τον Shaquille O'Neal

Αμέσως μετά το high school, ο O'Neal βρίσκεται στο Louisiana State (LSU). Δείχνει σχεδόν αμέσως το ταλέντο του στο μπάσκετ αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Αποφοιτά το 1992 με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων αλλά δεν σταματά εκεί. Το 2006 παίρνει Master στο Management από το πανεπιστήμιο του Φοίνιξ και το 2012 ένα ακόμη πτυχίο στην Αθλητική Επιστήμη από το Barry University του Μαϊάμι. Σήμερα, έξω από το κλειστό γυμναστήριο του LSU υπάρχει ένα τεράστιο χάλκινο άγαλμα αφιερωμένο στον Shaq.

Οι Orlando Magic

σακιλ

Τα πρώτα του βήματα στο ΝΒΑ έγιναν με τους Orlando Magic, οι οποίο τον είχαν επιλέξει στο νο.1 του draft, το 1992. Ο O'Neal κρατά μέχρι σήμερα ένα ιστορικό ρεκόρ, καθώς είναι ο μοναδικός παίκτης που ανακηρύχθηκε "Player of the Week", την πρώτη του (αγωνιστική) εβδομάδα στο ΝΒΑ. Η παρθενική του σεζόν στο μαγικό κόσμο ολοκληρώθηκε με μέσους όρους της τάξεως των 23,4 π. και 13,9 ρ. - επιδόσεις που του χάρισαν και το βραβείο του Rookie of the Year.

Σπάζοντας στεφάνια

Επανειλημμένως έχει συντρίψει μπασκέτες με τα καρφώματά του αλλά ο μεσότιτλος δεν αναφέρεται σε αυτό. Ο Shaq είχε σαν παίκτης κάποιες πολύ συγκεκριμένες αδυναμίες. Η μεγαλύτερη εξ' αυτών ήταν ασφαλώς η αδυναμία του στις ελεύθερες βολές, με το ποσοστό καριέρας του να είναι 52,7%. Η αστοχία του αποτέλεσε και την αφορμή για τη δημιουργία της Hack-a-Shaq τακτικής: Σκόπιμο φάουλ στον O'Neal ώστε να βρεθεί στη γραμμή.

Το τρίποντο

Όπως πιθανότατα έχεις αντιληφθεί από το ποσοστό του στις ελεύθερες βολές, δεν πρόκειται για κάποιον δεινό σουτέρ. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να σουτάρει 22 τρίποντα στην καριέρα του. Ευστόχησε μόλις σε 1, στις 16 Φεβρουαρίου 1996, σε έναν αγώνα εναντίον των Milwaukee Bucks - με ταμπλό.

Το εξωπραγματικό συμβόλαιο

ΣΑΚΙΛ Ο ΝΙΛ 7

Το καλοκαίρι του 1996 ο Shaq αφήνει τη Φλόριντα και το Ορλάντο για να μετακομίσει στο Λος Άντζελες. Οι Lakers του προσφέρουν συμβόλαιο διάρκειας 7 ετών έναντι $121.000.000. Το μέχρι τότε μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του NBA.

Το μέγεθος του παπουτσιού

ΣΑΚΙΛ Ο ΝΙΛ 2

Μιλάμε για έναν τύπο ύψους 2,16 μ. και 150 κιλών. Σε έναν κόσμο γιγάντων, ο O'Neal ανέκαθεν έμοιαζε -και ήταν- ένας από τους πιο επιβλητικούς αυτών. Καμία έκπληξη που το νούμερο του παπουτσιού του είναι το 57.

Στην υπηρεσία του νόμου

ΣΑΚΙΛ Ο ΝΙΛ 6

Ποτέ δεν έκρυψε την επιθυμία να εργαστεί ως όργανο της τάξης. Μεταξύ άλλων είχε θητεύσει ως αναπληρωτής αστυνομικός στο Λος Άντζελες αλλά και στην Φλόριντα, όταν αγωνιζόταν για λογαριασμό των Miami Heat. Αντίστοιχη αίτηση είχε καταθέσει και στην Αριζόνα, τον καιρό που έπαιζε στους Phoenix Suns.

Η rap

Παράλληλα με τις βλέψεις του για καριέρα στα σώματα ασφαλείας, ο Shaq διατηρούσε ανέκαθεν και μουσικές φιλοδοξίες, έχοντας κατά καιρούς συνεργαστεί με ονόματα όπως οι Notorious BIG, Jay-Z, Dr. Dre και Snoop Dogg. Το ντεμπούτο του έγινε το 1993 με το album Shaq Diesel, που μέσα σε λίγους μήνες κατόρθωσε να πουλήσει ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Ακολούθησαν ακόμη 4 albums.

Τηλεόραση και κινηματογράφος

To 2016 συμμετέχει στο Lip Sync Battle, όπου διάφοροι σταρ από τον κόσμο του θεάματος ερμηνεύουν γνωστά τραγούδια σε playback. Το Maniac του Shaq γίνεται viral και θεωρείται μία από τις πιο διασκεδαστικές τηλεοπτικές εμφανίσεις στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Ο πρώην σέντερ του ΝΒΑ όμως έχει καταγράψει και μερικές κινηματογραφικές παρουσίες, με πιο χαρακτηριστική την ταινία Kazaam (1996).

Ένας αγαθός γίγαντας

ΣΑΚΙΛ ΟΝΙΛ 5

Δεν χωρά αμφιβολία ότι μιλάμε για έναν τύπο που σε καμία περίπτωση δεν περνά απαρατήρητος. Το μέγεθός του, ο χαρακτήρας του, η προσωπικότητά του και η εξωστρέφειά του τον έχουν καταστήσει αγαπητό στο ευρύ κοινό εδώ και δεκαετίες. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό ωστόσο είναι το πλήθος των φιλανθρωπικών ενεργειών στις οποίες έχει λάβει μέρος και τα ποσά που έχει δωρίσει σε ιδρύματα που ασχολούνται με παιδιά, όπως τα Free The Children, Boys & Girls Club of America και Kids Wish Network. 

To Shaqtin' a Fool 

H εκπομπή του TNT, Inside the NBA, παραδίδει μαθήματα σχετικά με το πώς πρέπει να είναι ένα αθλητικό show, με τους Charles Barkley και Kenny Smith να πλαισιώνουν άψογα τον Shaq. Μία από τις κορυφαίες στιγμές της εκπομπής είναι το section Shaqtin' a Fool , με τις πιο αστείες στιγμές που λαμβάνουν χώρα κάθε εβδομάδα στα παρκέ του ΝΒΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.