Αυτό το Μουντομπάσκετ ποιος θα το κατακτήσει;

Τρεις ειδικοί καταθέτουν την άποψή τους για το αδιαφιλονίκητο φαβορί του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας.

Το Μουντομπάσκετ της Κίνας ξεκινά και οι experts της πορτοκαλί μπάλας από τα Shake n' Bake, Fifty Shades of Basketball και Courtside Diaries γράφουν στο Esquire, καταθέτοντας τις απόψεις τους για τον τελικό νικητή. Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι πως και οι 3 συμφωνούν, εκφέροντας μάλιστα διαφορετική πρόβλεψη τόσο με τα power rankings της FIBA όσο και με τη γενικότερη αντίληψη του μπασκετικού κόσμου τις τελευταίες εβδομάδες. 

Shake n' Bake: Το στοιχείο της "αυτανάφλεξης" των Αμερικανών

Αυτό το Μουντομπάσκετ ποιος θα το κατακτήσει;

Το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στην Κίνα είναι η Team USA. Κατά τη γνώμη μας, έξι είναι τα στοιχεία που θα κρίνουν το νικητή. Το πολύ σημαντικό για μία ομάδα είναι να βρει ρυθμό τόσο μέσα στο παιχνίδι όσο και στην εν γένει παρουσία της σε όλο το τουρνουά.

Οι Αμερικανοί έχουν αυτό το στοιχείο "αυτανάφλεξης" στο παιχνίδι τους, είναι τρομεροί στο transition, εκτελούν από την περιφέρεια κι αν αρχίσουν να παίρνουν ψυχολογία και ρυθμό, δύσκολα μπορεί κάποιος να τους σταματήσει. Θα είναι πρόκληση γι' αυτούς να δεθούν μεταξύ τους τόσο γρήγορα και να αναπτύξουν όσο το δυνατόν περισσότερους αυτοματισμούς γίνεται σε τόσο μικρό διάστημα, αλλά το τεράστιο ατομικό ταλέντο πιθανώς να μπορεί να το αναπληρώσει. Το μπάσκετ πλέον βασίζεται στους γκαρντ και τους πλάγιους, κυρίως στο ΝΒΑ.


Παρότι δεν ήρθαν τα μεγάλα ονόματα, οι Αμερικανοί στηρίζονται στους γκαρντ και τους πλάγιους, εκεί δηλαδή που παίζεται πλέον το παιχνίδι. Έχουν υπεροπλία.


Παρότι τα μεγάλα ονόματα δεν ήρθαν, οι Αμερικανοί διαθέτουν υπεροπλία σε αυτές τις θέσεις και αν συνυπολογίσουμε τα αθλητικά τους στοιχεία, μπορούν να δυσκολέψουν κάθε αντίπαλο, ειδικά σε καταστάσεις 1 on 1. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό για μία ομάδα να διαθέτει προσωπικότητες συνηθισμένες στο να παίρνουν τα δύσκολα παιχνίδια (και όταν το παιχνίδι πάει στο 5 on 5). Αυτό λείπει από το παρκέ στη φετινή ομάδα της Αμερικής. Υπάρχει όμως σε πλεόνασμα στον πάγκο, που είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο ποιοτικός της διοργάνωσης.

Για να κερδίσεις το χρυσό, σημαντικό ρόλο παίζει και η άμυνα. Και πάλι τα αθλητικά προσόντα έχουν τη σημασία τους. Εδώ, οι ψηλοί έχουν την τιμητική τους. Παρότι οι ψηλοί της Αμερικής φέτος δεν φημίζονται για την ποιότητα τους επιθετικά (όχι ότι είναι κακοί), είναι εξαιρετικά σταθεροί αμυντικά και μπορούν να επηρεάσουν το παιχνίδι σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν τον τομέα. Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε ότι σε τέτοια τουρνουά η τύχη παίζει μεγάλο ρόλο πολλές φορές και οι πιθανότητες για τους Αμερικανούς να (ξανά)χάσουν είναι περισσότερες από ποτέ.

Περισσότερο Shake n' Bake εδώ και εδώ.

Fifty Shades of Basketball: God bless America

FIFTY SHADES OF BASKETBALL ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ

Δεν πρόκειται να γράψω κάποια μεγάλη σοφία αλλά το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο θα κριθεί στο σουτ και δη σε αυτό από την περίμετρο. Οι Σέρβοι διαθέτουν παίκτες που μπορούν να σουτάρουν και από τις 5 θέσεις του παρκέ, οι Αμερικάνοι το ίδιο. Εμείς; Όχι και τόσο. Στο επίπεδο της FIBA, όπου το μπάσκετ είναι πιο απλοϊκό και ταιριάζει σε παίκτες με προσωπική φάση μετά από ντρίπλα -θυμηθείτε μονάχα τι θραύση έκανε ο Manu Ginobili και ο Carmelo Anthony- ή σε skilled ψηλούς -βλ. Pau Gasol, Luis Scola, Dirk Nowitzki- το σουτ αποτελεί το Α και το Ω. Άλλωστε, είναι γνωστό τοις πάσι πως αυτό θα είναι και ο X-factor της πορείας της δικής μας Εθνικής ομάδας σε αυτό το Μουντομπάσκετ. Τώρα για το ποίος θα πάρει την κούπα σπίτι του;

Οι Σέρβοι είναι κοντά στους Αμερικάνους φέτος, πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη ομάδα την τελευταία δεκαετία.

Οι Σέρβοι είναι κοντά στους Αμερικάνους φέτος, πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη ομάδα την τελευταία δεκαετία. Έτυχε να τους δω και στις τρεις ημέρες του τουρνουά Ακρόπολις και μπορώ να πω ότι μου άρεσε πολύ το μπάσκετ που έπαιξαν. Πάσες, κινήσεις μακριά από την μπάλα, σουτ. Τα έχουν όλα. Αν ήταν Ευρωμπάσκετ, θα ψάχναμε τον 2ο.

Όμως πείτε με τρελό αλλά πιστεύω ακόμα στις ΗΠΑ. Ίσως είναι το πιο αποδυναμωμένο ρόστερ που έχουν κατεβάσει τα τελευταία χρόνια. Αλλά στον πάγκο υπάρχει ένα φοβερό δίδυμο, οι παίκτες τους δείχνουν πεινασμένοι και εικάζω πως ενδόμυχα ψιλό-γουστάρουν τον τίτλο του outsider, μόνο και μόνο για να αποδείξουν την αξία τους. God bless America, λοιπόν.

Περισσότερο Fifty Shades of Basketball εδώ και εδώ.

CourtSide Diaries: Οι ΗΠΑ των Gregg Popovich και Steve Kerr

COURTSIDE DIARIES ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ

Οι ΗΠΑ. Ok, οι περισσότεροι από τους supernova αστέρες του NBA είτε δήλωσαν από την αρχή ότι δεν θα είναι διαθέσιμοι για το ταξίδι στην Κίνα, είτε αποχώρησαν (όχι και τόσο) διακριτικά. Ε, και; Επαναλάβετε μετά από εμένα: Kemba Walker. Khris Middleton. Harrison Barnes. Brook Lopez. Marcus Smart. Donovan Mitchell. Jaylen Brown. Jason Tatum. Mason Plumlee. Joe Harris. Derrick White. Είναι αυτή μια δωδεκάδα παικτών που την διαβάζεις και σκέφτεσαι "Εντάξει, κάτι λείπει;". Ούτε κι εγώ. "Ναι, αλλά που είναι ο ηγέτης;". Αρκεί να ξέρει κανείς ποιος είναι ο κύριος που θα δίνει οδηγίες, όρθιος μπροστά στον πάγκο -ο Gregg Popovich- ή ποιος θα συμβουλεύει τον κύριο αυτό - ο Steve Kerr. Ο coach Popovich πήρε πρωταθλήματα με κύριους πρωταγωνιστές, εκτός του τεράστιου Tim Duncan, τον Tony Parker και τον Manu Ginobilli.


Οι ΗΠΑ. Αρκεί να κοιτάξει κάποιος ποιος βρίσκεται στον πάγκο των ΗΠΑ -ο Gregg Popovich- και ποιον έχει δίπλα του - τον Steve Kerr.


Δεν θα τους έλεγες ακριβώς και τα πρώτα ονόματα που έρχονται στο μυαλό όταν συζητάμε για τους "αστέρες του NBA". Από την άλλη, ο Steve Kerr που με τους Golden State Warriors σάρωνε τους πάντες και τα πάντα, πριν υποκύψει, για μία μόνο φορά μπροστά στον LeBron James και στους τραυματισμούς, με τις δωδεκάδες του να συμπληρώνονται από παίκτες όπως οι Iguodala, Bogut, Livingston, Lee, Barbosa, Speighs, κ.α.

Δεν θέλω να πω ότι οι Parker, Ginobili, Iguodala, Livingston και οι υπόλοιποι είναι "μικρά ονόματα" αλλά ότι τα "μεγάλα ονόματα" δεν είναι απαραίτητα και, κυρίως, ότι η απουσία τους από ένα ρόστερ δεν το καθιστά αυτόματα κακό, αδύναμο, ή οτιδήποτε άλλο. Καλό λοιπόν το "κόλπο" του Sale με τον Jokić στο 4, καλή η υπεροπλία της Γαλλίας στο 1-2-3, καλός και ο Γιάννης στο 1-2-3-4-5-προπονητής-βοηθός-πρόεδρος-της-Δημοκρατίας, αλλά δεν κουραστήκαμε να ψάχνουμε με το ζόρι λόγους για να μην το σηκώσουν οι ΗΠΑ;

Περισσότερο Courtside Diaries εδώ και εδώ.


Διάβασε ακόμη για το άβολο dejavu της Team USA, τους απόλυτους σταρ και τις ηχηρές απουσίες του Μουντομπάσκετ καθώς και την ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων μπάσκετ σε λίστες.


Φωτογραφία ©USA Basketball

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear