Ο άνθρωπος που αλλάζει το ΝΒΑ είναι ένας τύπος που λέγεται Joe

Δύο χρόνια πριν, ο γκαρντ των Brooklyn Nets Joe Harris ήταν άνεργος. Πλέον, είναι ένας από τους πιο χρήσιμους παίκτες της λίγκας.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 07 Δεκεμβρίου 2018

O Joe Harris είναι ένας από εκείνους τους εξαιρετικά χρήσιμους παίκτες ρόλων που κάθε προπονητής λατρεύει να συνεργάζεται και κάθε ομάδα θα ήθελε να έχει στο ρόστερ της. Ο ίδιος άνθρωπος όμως, πριν δύο χρόνια ήταν άνεργος. 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Joe Malcolm Harris γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1991 στο Σίλαν, μια κωμόπολη 5.000 κατοίκων στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Ο πατέρας του, Joe Harris Sr. ήταν προπονητής της ομάδας μπάσκετ του high school της πόλης και έτσι ο Joe Jr. βρισκόταν στο γήπεδο από πολύ μικρή ηλικία. Συγκεκριμένα, από τα 4 του. Μεγαλώνοντας κατάλαβε πως το μπάσκετ ήταν αυτό που θα ήθελε να ακολουθήσει και σε επαγγελματικό επίπεδο, δουλεύοντας τρομακτικά σκληρά για να γίνει όσο καλύτερος παίκτης μπορούσε. Κατά την παιδική του ηλικία, συνήθιζε να κρεμά στους τοίχους του δωματίου του quotes από παίκτες του ΝΒΑ. Στόχος του, έγινε να κάνει τουλάχιστον 1.000 σουτ κάθε μέρα. Τελείωσε το high school με μέσο όρο 26,6 π., 8 ρ., 4,6 ασ., 4,4 κλ. και 1,6 κ. Καθόλου άσχημα. Ακολούθησε το κολέγιο. Στο Virginia. Η κολεγιακή του καριέρα τελείωσε με 12.6 π., 3,8 ρ. και 1.9 ασ. σε 135 παιχνίδια. Το ποσοστό του στο τρίποντο άγγιζε το 41%. 

Ο άνθρωπος που αλλάζει το ΝΒΑ είναι ένας τύπος που λέγεται Joe

Στις 26 Ιουνίου 2014, οι Cleveland Cavaliers θα τον επιλέξουν στο νο. 33 του ντραφτ. Στην πρώτη του σεζόν θα πάρει (ελάχιστο) χρόνο σε 51 παιχνίδια και τη δεύτερη μόλις σε 5. Υπήρχε όμως λόγος γι' αυτό. Η 12η Ιανουαρίου του 2016 πρέπει να ήταν μία από τις χειρότερες ημέρες της ζωής του. Το πρωί μπήκε στο χειρουργείο για να αφαιρέσει ένα έξτρα οστό από το δεξί του πόδι. Όταν συνήλθε από την επέμβαση δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από το front office των Cavs. Μόλις είχε γίνει trade στους Orlando Magic. Οι οποίοι λίγη ώρα αργότερα θα τον έκαναν waive. Θα τον άφηναν δηλαδή ελεύθερο χωρίς να τον συμπεριλάβουν σε κάποιο trade. 

Δύσκολη φάση αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο Harris δε θα μπορούσε να παίξει μπάσκετ για τους επόμενους έξι μήνες. Όταν οι Cavaliers αντιμετώπιζαν τους Golden State Warriors στο Game 7 των τελικών είδε το παιχνίδι στο παιδικό του δωμάτιο πίσω στο Σίλαν. Ήξερε ότι οι πιθανότητες επιστροφής στο ΝΒΑ ήταν 50/50. Ή και λιγότερο ευνοϊκές προς τη πλευρά του. Στο διάστημα της αποθεραπείας του, ο Harris βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, όπου προπονούταν μόνος του σε ένα γηπεδάκι του Μανχάταν. Ο μόνος τρόπος για να βρει συμβόλαιο ήταν να δεχθεί ένα δοκιμαστικό try out από τους Brooklyn Nets. Το φως στο τούνελ θα βρισκόταν για τον Harris στην απέναντι πλευρά της γέφυρας του Μπρούκλιν.

Υπέγραψε συμβόλαιο με το μίνιμουμ των αποδοχών. Σήμερα, σχεδόν δυο χρόνια μετά, έχει αυξήσει τις απολαβές του κατά 750%. Και είναι ελάχιστοι οι αθλητές που έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο στο ΝΒΑ, κάτι που εξηγεί και την αξιοσημείωτη εξέλιξη του ίδιου αγωνιστικά. Ο τύπος με το μούσι, που τον λένε Joe και περνά απαρατήρητος στο μετρό, συμβαίνει να είναι ένας από τους πιο βελτιωμένους παίκτες σε όλο το ΝΒΑ και να ανήκει σε εκείνη την κατηγορία που λατρεύουν οι προπονητές. 

"Στο σύγχρονο ΝΒΑ, ο Joe προσωποποιεί αυτά που ζητά ένας προπονητής από έναν παίκτη που αγωνίζεται στα φτερά" λέει γι' αυτόν ο προπονητής των Nets Kenny Atkinson. Ο λόγος που πρέπει κάποιος να επικεντρωθεί στον Joe Harris είναι ακριβώς αυτός: Αν οι σταρ ξεπερνούν και αναπτύσσουν το ίδιο το παιχνίδι, οι ρολίστες το αντικατοπτρίζουν. Το στυλ παιχνιδιού του, παλιομοδίτικο όσο και σκεπτόμενο, κατάφερε να ταιριάξει στη σύγχρονη εποχή. Κάτι που του απέφερε το περασμένο καλοκαίρι και ένα νέο διετές συμβόλαιο αξίας 16 εκατ. δολαρίων, αποδεικνύοντας πως πάντοτε θα υπάρχει ψωμί για κάποιον που ξέρει να βάζει την μπάλα στο καλάθι από τη γραμμή του τριπόντου.

ΤΖΟ ΧΑΡΙΣ 1

Ο ύψους 1,98 μ. γκαρντ το γνωρίζει πάρα πολύ καλά αυτό: το ποσοστό του φέτος αγγίζει το 45%, ενώ ανεβαίνει στο 53% όταν πρόκειται για αμαρκάριστα τρίποντα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο Harris είναι μόνο ένας καλός σουτέρ. Ξέρει να προσαρμόζει το παιχνίδι του στον εκάστοτε αντίπαλο, ενώ κινείται θαυμάσια χωρίς τη μπάλα. Η προσαρμογή είναι και αυτή που τον βοήθησε σε κάθε στάδιο της καριέρας του μέχρι τώρα. Αρχικά έγινε παίκτης του rotation. Μετά έγινε ένας πολύ καλός παίκτης του rotation. Έπειτα, κέρδισε θέση στην πεντάδα. Και πλέον είναι ένας από τους καλύτερους σουτέρ στη λίγκα. Κι όλα αυτά γιατί μια απελπισμένη ομάδα έψαχνε απελπισμένους παίκτες, μετά την καταστροφική ανταλλαγή του 2013, όπου ουσιαστικά οι Nets ληστεύτηκαν, χάνοντας όλα τα μελλοντικά καλά πικ. Για καλή τους τύχη, παίκτες όπως ο Harris ή ο (επίσης πολύ αξιόλογος) Spencer Dinwiddie είχαν υποτιμηθεί σχεδόν από το σύνολο του πρωταθλήματος. Και από ότι φάνηκε, διψούσαν για μια ευκαιρία. 

ΤΖΟ ΧΑΡΙΣ 3

Οι Nets ήλπιζαν στο πρόσωπο του Harris να βρουν τον νέο Kyle Korver. Βρήκαν κάτι πολύ περισσότερο: έναν παίκτη που μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε στυλ μπάσκετ και να σταθεί σε κάθε ομάδα. Έναν άνθρωπο που αρνήθηκε περισσότερα λεφτά γιατί νιώθει άνετα στο Μπρούκλιν. Εκεί όπου πάει με το τρένο από το σπίτι του στο γήπεδο. Καθόλου άσχημα για έναν τύπο που τον λένε Joe και πριν δυο χρόνια δεν ήξερε αν θα βρει δουλειά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Φώτη Ιωαννίδη, ποιος αμυντικός σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας μίλησε στο Esquire για δυσκολότερους αντιπάλους και αγαπημένους συμπαίκτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας