Οι απόλυτοι stars και οι ηχηρές απουσίες του Μουντομπάσκετ

Ποιοι θα λάμψουν και ποιοι θα λάμψουν δια της απουσίας τους στα παρκέ της Κίνας.

Τα δεδομένα του Μουντομπάσκετ έχουν αλλάξει για τα καλά, καθώς η FIBA αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των ομάδων σε 32 -ακριβώς όπως συμβαίνει πια και με το Μουντιάλ. Η σημαντική διαφοροποίηση ωστόσο έχει να κάνει με τη μονή χρονιά που διεξάγεται (το προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διεξήχθη το 2014 στα γήπεδα της Ισπανίας). Αυτό συνέβη ώστε να μην συμπίπτει με κάποια άλλη σημαντική διοργάνωση και να μονοπωλεί το ενδιαφέρον αλλά και από το γεγονός ότι έχει αρκετούς κοινούς χορηγούς με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Οι ηχηρές απουσίες

Αν και προεπιλογές των εθνικών ομάδων που θα λάβουν χώρα στο Μουντομπάσκετ υπόσχονταν ένα συναρπαστικό τουρνουά - ίσως και το πιο λαμπερό ever- οι απουσίες είτε λόγω τραυματισμών είτε λόγω απροθυμίας θα είναι περισσότερες του αναμενόμενου. Η Team USA θα στερηθεί ούτε λίγο ούτε πολύ τις υπηρεσίες 18 παικτών (James Harden, CJ McCollum, Anthony Davis, Andre Drummond, Damian Lillard, Kevin Love, Tobias Harris, DeMar DeRozan, Kyle Lowry, J.J. Redick, Paul Milsap, Bradley Beal, Eric Gordon, Zion Williamson, Marvin Bagley, PJ Tucker, De’Aaron Fox και Kyle Kuzma) από την αρχική επιλογή της προετοιμασίας του Μουντομπάσκετ ενώ από τους Σέρβους θα λείψει σίγουρα η φαντασία του μαέστρου Milos Teodosic και η πληθωρικότητα του Dragan Milosavljevic που τραυματίστηκε σοβαρά στο τουρνουά Ακρόπολις. Μεγάλοι απόντες για την Ισπανία είναι οι Pau Gasol, Sergio Rodriguez, Alex Abrines και οι Nikola Mirotic- Serge Ibaka και για την Γαλλία οι Thomas Heurtel, Joffrey Lauvergne και Adrien Moerman. Οι Αυστραλοί δεν θα έχουν στη δωδεκάδα τους τους Ben Simmons, Ryan Broekhoff, Dante Exum, Thon Maker, Xavier Cooks και Jonah Bolden και οι Καναδοί τους Dillon Brooks, Cory Joseph, Jamal Murray, Tristan Thompson, Kelly Olynyk, RJ Barrett, Nik Stauskas, Shai Gilgeous-Alexander και Dwight Powell.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FFBB (@ffbb_officiel) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pau (@paugasol) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KSSrbije (@kssrbije) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by USA Basketball (@usabasketball) on

Σημαντικότατες απουσίες όμως έχει και η Δομινικανή Δημοκρατία, με τους Karl-Anthony Towns, Al Horford και James Feldeine και η Ρωσία που έχασε λόγω τραυματισμού τον ηγέτη της Alexey Shved αλλά και τον Timofey Mozgov. Από εκεί και πέρα, η Ιταλία θα παραταχθεί χωρίς τον Nicolo Melli, η Τσεχία δίχως τον Jan Vesely, η Νέα Ζηλανδία χωρίς τον Steven Adams, η Νιγηρία δίχως τον φόργουορντ των Toronto Raptors OG Anunoby, η Λιθουανία χωρίς τον Arturas Gudaitis, η Σενεγάλη δίχως τους Tacko Fall και Gorgui Dieng, οι Φιλιππίνες χωρίς τον Jordan Clarkson και το Πουέρτο Ρίκο δίχως τον JJ Barea. Τέλος, η Τουρκία θα εμφανιστεί σε ένα ακόμη τουρνουά χωρίς τον Enes Kanter για τους γνωστούς πολιτικούς λόγους ενώ η εθνική μας ομάδα δεν κατάφερε για μία ακόμη χρονιά να προσεγγίσει σωστά τις περιπτώσεις των Κώστα Κουφού και Τάιλερ Ντόρσεϊ, χάνοντας και τον Γιάννη Αθηναίου με σοβαρό τραυματισμό.

Οι κορυφαίοι παίκτες

Την ιστορία όμως τη γράφουν οι παρόντες και έτσι από τη λίστα των players-to-watch τα περισσότερα βλέμματα μαγνητίζει, μοιραία, ο MVP του ΝΒΑ Γιάννης Αντετοκούνμπο, που πρέπει να αποδείξει αν μπορεί (και κατά πόσο) να ηγηθεί και της ελληνικής εθνικής ομάδας. Η προσοχή θα είναι επικεντρωμένη επίσης και στο βασικό περιφερειακό δίδυμο των ΗΠΑ, Kemba Walker και Donovan Mitchell, καθώς οι δύο γκαρντ έχουν στα χέρια τους την κατεύθυνση του παιχνιδιού της Team USA ενώ κομβικό ρόλο θα έχει και ο Jayson Tatum, σε ένα πρωτόγνωρο και για τους δύο επίπεδο. Κάτι που έχει συνηθίσει ο Patty Mills, ο οποίος απέδειξε στο πρόσφατο φιλικό της Αυστραλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες πως είναι κάτι παραπάνω από έτοιμος για ένα σπουδαίο τουρνουά. Οι Σέρβοι θα παραταχθούν χωρίς τον πιο fun-to-watch παίκτη τους (και έναν εκ των σημαντικότερων) Teodosic, μοιραία λοιπόν το βάρος πέφτει στους Nicola Jokic και Bogdan Bogdanovic.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Federación de Baloncesto PUR (@fbpur) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Basketball New Zealand (@basketballnz) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 日本バスケットボール協会(JBA) (@japan_basketball) on

H Γαλλία, δίχως πλέον τους Tony Parker και Boris Diaw περιμένει πάρα πολλά από τον Nando de Colo και τον Evan Fournier, κάτι που ισχύει και για τον Marc Gasol στην εθνική Ισπανίας. Άκρως ενδιαφέρουσες είναι επίσης και οι περιπτώσεις των Rui Hachimura (Ιαπωνία), Nikola Vucevic (Μαυροβούνιο), Corey Webster (Νέα Ζηλανδία), Furkan Korkmaz (Τουρκία), Andrey Blatche (Φιλιππίνες), Yanick Moreira (Ανγκόλα),  Salah Mejri και Michael Roll (Τυνησία), Gian Clavell (Πουέρτο Ρίκο) και Mateusz Ponitka (Πολωνία).


Διάβασε ακόμη για τον Μίδα του ευρωπαϊκού μπάσκετ Zeljko Obradovic, την τέχνη του θριάμβου από τον Δημήτρη Ιτούδη και το άβολο dejavu της Team USA.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.