10 μαθήματα αντρικού στυλ από την Inès de la Fressange

Ντύσου σαν Παριζιάνος με τις συμβουλές της Inès de la Fressange, της απόλυτης ηγερίας του αντρικού στυλ.

Η 65χρονη σήμερα Inès de la Fressange, κόρη ενός Γάλλου μαρκήσιου και μίας Κολομβιανής μοντέλας (sic), είναι μανεκέν με τεράστια καριέρα στα 70s και τα 80s, αριστοκράτισσα (το πατρικό της σπίτι είναι ένας ανεμόμυλος του 18ου αιώνα), σχεδιάστρια μόδας με δικές της συλλογές διαθέσιμες μέσω των Uniqlo, αρωματοποιός, επιχειρηματίας και συγγραφέας βιβλίων για το στυλ των Παριζιάνων, γυναικών και αντρών. Θεωρείται από τους πιο καλοντυμένους ανθρώπους στον κόσμο αλλά και ειδήμονας περί καλής ζωής, ενώ τα γυναικεία περιοδικά μόδας πίνουν νερό στο όνομά της. Τι σχέση έχει, όμως, με το αντρικό στυλ;

Το "ομιλούν μανεκέν" που ξέρει τα πάντα για το αντρικό στυλ

10 μαθήματα αντρικού στυλ από την Inès de la Fressange Getty Images
Η Inès de la Fressange κατά τη διάρκεια ενός ντεφιλέ, τη δεκαετία του 1980.

Εκτός του ότι συχνά φοράει αντρικά ρούχα, το πρώτο "ομιλούν μανεκέν" στην ιστορία της μόδας (προσωνύμιο που της χάρισε ο Τύπος) και πρώτη μούσα του οίκου Chanel, γνωρίζει τόσα πολλά για το αντρικό στυλ που έχει συγγράψει μαζί με τη δημοσιογράφο μόδας Sophie Gachet ένα εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο για να μας μεταδώσει τη σοφία της, το The Parisian Field Guide to Men's Style.

Αφού το διαβάσαμε, ξεχωρίσαμε 10 πράγματα που κάνουν οι Παριζιάνοι και που αν τα λάβεις υπόψη σου ίσως και να αναβαθμίσεις άμεσα το στυλ σου. Κι αυτό γιατί οι Γάλλοι πρωτευουσιάνοι μπορούν να σε σώσουν στιλιστικά με το παράδειγμά τους χωρίς να σε κάνουν να διατρέξεις τον κίνδυνο του να δείχνεις σαν μαφιόζος ή τζιτζιφιόγκος (Μιλανέζοι και Λονδρέζοι φάτε τη σκόνη τους). 

> Διάβασε ακόμα: Η άνοδος και η πτώση του Michel Platini

Ο 10λογος των καλοντυμένων αντρών στο Παρίσι

JULIEN DORE Getty Images
Ο τραγουδιστής Julien Doré είναι υπόδειγμα παριζιάνικου αντρικού στυλ.

Τα κοντομάνικα πουκάμισα απαγορεύονται

Εάν κάνει ζέστη, απλώς σηκώνεις τα μανίκια σου.

Δεν κυκλοφορείς ποτέ με φόρμες στην πόλη

Οι Παριζιάνοι πηγαίνουν ακόμα και στο γυμναστήριο ντυμένοι casual και αλλάζουν στα αποδυτήρια. Γενικώς, το να περπατάει κάποιος με φόρμες στην πόλη του Φωτός θεωρείται όχι μόνο "λαϊκό" αλλά και ένδειξη κακής ανατροφής.

Πλαστικά σαμπό: Τι σημαίνει αυτό το πράγμα;   

Η Inès de la Fressange τα χαρακτήρισε άσχημα και κακόγουστα σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο αυστραλέζικο Harper's Bazaar, αρνούμενη να κατονομάσει το γνωστό brand που τα έκανε μόδα.

Κρατάς ρακέτα; Αν ναι, τότε επιτρέπεται να φοράς και λευκές σπορ κάλτσες

Αν δεν βρίσκεσαι σε γήπεδο του τένις, όμως, δεν έχεις καμία χιπστερική δικαιολογία για να ενδώσεις στον πειρασμό τους.

Το σμόκιν σου πρέπει να είναι σε midnight blue απόχρωση

Το σωστό χρώμα για ένα σμόκιν δεν είναι ούτε το μαύρο ούτε το ναυτικό μπλε, σύμφωνα με την ηγερία του αντρικού στυλ.

Στις ζώνες με τις επιδεικτικές αγκράφες λέμε όχι

Το να έχεις περασμένη στο παντελόνι σου μία ζώνη με το αρχίγραμμα, το έμβλημα ή το logo ενός πανάκριβου brand είναι σαν να φοράς ένα πουκάμισο έχοντας αφήσει το καρτελάκι με την τιμή του να κρέμεται σε ένα εμφανές του σημείο.

Η κομψότητα βρίσκεται στα λίγα και καλά

Συνήθως όταν είμαστε νέοι τα θέλουμε όλα. Να έχουμε πολλά πουκάμισα, πολλά παντελόνια, πολλά παπούτσια. Σε κάθε χρώμα, πατρόν και σχέδιο. Καθώς ωριμάζουμε στιλιστικά συνειδητοποιούμε ότι για να είμαστε κομψοί πρέπει να έχουμε αυτά τα λίγα κομμάτια που μας κολακεύουν και μόνο αυτά.

Τα "φτηνά" σινιέ ρούχα είναι και "φτηνιάρικα" 

Δεν έχει νόημα να αγοράσεις ένα απλό βαμβακερό T-shirt ή μία τσάντα από πολυουρεθάνη με την υπογραφή ενός οίκου υψηλής μόδας απλώς και μόνο επειδή είναι τα μόνα πράγματα που μπορείς να αντέξεις οικονομικά από τις μπουτίκ π.χ. της Βουκουρεστίου. Προτίμησε να αγοράσεις κάτι πιο ποιοτικό, π.χ. ένα T-shirt premium ποιότητας ή μία δερμάτινη τσάντα από ένα πιο προσιτό brand. Κι όταν κάνεις περισσότερα χρήματα επιστρέφεις π.χ. στη Βουκουρεστίου για να πάρεις το "real thing".

Τι ρούχα πρέπει να δώσεις για ανακύκλωση αν τα έχεις στην ντουλάπα σου:

Κάπρι παντελόνια, fleece φούτερ (σε περίπτωση που δεν τα έχεις μόνο για το σκι), σακάκια με ενσωματωμένες ψεύτικες ποσέτ, παρκά με γούνα (παρεκτός κι αν τα φυλάς για ένα ταξίδι στον Καναδά), μανικετόκουμπα με χαραγμένα χιουμοριστικά σλόγκαν.

Τι πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στην ντουλάπα σου:

Ένα παλτό (σε ναυτικό μπλε), ένα bomber jacket (σε ναυτικό μπλε, χακί, μπεζ ή γκρι), ένα κοστούμι (σε ναυτικό μπλε), ένα λευκό κι ένα γαλάζιο πουκάμισο, ένα ριγέ πουκάμισο με γιακά Μάο, ένα blazer (σε ναυτικό μπλε και πάντα με χρυσά κουμπιά, ποτέ με ασημένια), ένα blue jean χωρίς ξεβάμματα σε ίσια γραμμή, ένα chinos παντελόνι (σε ναυτικό μπλε, μπεζ ή γκρι), ένα λευκό κι ένα γκρι T-shirt, ένα γκρι ζιβάγκο, μία μπλε πλεκτή ζακέτα, ένα ζευγάρι λευκά sneakers και ένα μαύρα δερμάτινα derbies.


ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "THE PARISIAN FIELD GUIDE TO MEN'S STYLE"Info: Η πολυτελής έκδοση "The Parisian Field Guide to Men's Style", ένα βιβλίο γραμμένο από την Inès de la Fressange και τη δημοσιογράφο μόδας Sophie Gachet, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Flammarion.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.