Η άνοδος και η πτώση του Michel Platini

Ο Γάλλος μύθος του ποδοσφαίρου και μετέπειτα αμφιλεγόμενος Πρόεδρος της UEFA κλείνει σήμερα τα 66 του χρόνια.

Ήταν 21 Ιουνίου του 1955 όταν στο Ζεφ της Μερτ-ε-Μοζέλ, στη Λωρραίνη της Γαλλίας, ο Michel Platini έβλεπε το πρώτο φως. Ο ιταλικής καταγωγής πατέρας του Aldo ήταν ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής και μετέπειτα προπονητής, στο ίδιο επίπεδο. Ήταν εκείνος που κόλλησε στον μικρό Michel το μικρόβιο της μπάλας. Ο τελευταίος ήδη από τα 10 του χρόνια είχε αρχίσει να ξεχωρίζει μεταξύ των συνομηλίκων του καθώς και μεγαλύτερων παιδιών, για να εξελιχθεί αργότερα σε έναν μύθο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου αλλά και σε μία πολύ αμφιλεγόμενη διοικητική περσόνα της UEFA.

Ο ποδοσφαιριστής Platini

Το φθινόπωρο του 1972 εντάχθηκε στην αναπληρωματική ομάδα της Νανσί, που αγωνιζόταν στην 3η κατηγορία. Έφτασε μαζί της στην πρώτη κατηγορία και το 1975 άρχισε να γίνεται γνωστός. Για την ακρίβεια εξελίχθηκε στον ηγέτη και πρώτο σκόρερ της ομάδας εκείνη τη σεζόν. Οι ηγετικές του ικανότητες, η ευχέρεια σε πάσες και εκτέλεση, η εντυπωσιακή τεχνική του και η ειδίκευσή του στις απευθείας εκτελέσεις φάουλ τον έκαναν σύντομα περιζήτητο στην ποδοσφαιρική Γαλλία. 

Η άνοδος και η πτώση του Michel PlatiniGetty Images
ΜΙΣΕΛ ΠΛΑΤΙΝΙ 2Getty Images

Το 1979 μετακόμισε στην Σεντ-Ετιέν, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα. Μετά από μία τριετία (σημειώνοντας 58 γκολ σε 104 ματς) εκεί ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα. Ήδη από τις αρχές του 1980, ο Michel Platini θεωρούνταν μαζί με τον Zico και τον Diego Maradona ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. 

Η συνέχεια της καριέρας του τον βρήκε στη Γιουβέντους με συμπαίκτες τη βάση της εθνικής Ιταλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ του 1982. Στο Τορίνο έμεινε μέχρι το 1987 και κατέκτησε τα πάντα. 

ΜΙΣΕΛ ΠΛΑΤΙΝΙ 3Getty Images

Ποιος ήταν ο παίκτης Michel Platini; Ένα κλασικό "δεκάρι", μία εμβληματική φιγούρα της Γιουβέντους και ο άνθρωπος που έβαλε ξανά στον ποδοσφαιρικό χάρτη την Εθνική Γαλλίας κατά τη διάρκεια της δεκαετία του 1980 με τις καλλιτεχνικές του εμπνεύσεις. 

Ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, που κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα τρεις φορές (1983, 1984, 1985) και ήρθε 7ος στην ψηφοφορία της IFFHS στην ανάδειξη των κορυφαίων του 20ού αιώνα.

Το France Football και η IFFHS τον ανέδειξαν ως τον κορυφαίο Γάλλο ποδοσφαιριστή του 20ού αιώνα, μπροστά από τους Zinedine Zidane και Raymond Kopa ενώ σε πολλές τους ψηφοφορίες οι οπαδοί της Γιουβέντους τον έχουν αναδείξει ως κορυφαίο Bianconero όλων των εποχών.

Ως αναγνώριση των επιτευγμάτων του, έγινε Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής το 1985 και Αξιωματικός της το 1988. Το 2000 συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα του 20ού αιώνα από τη FIFA.

Τα προβλήματα λοιπόν ξεκινούν όταν αποφάσισε πως θέλει να ασχοληθεί ενεργά με το ποδόσφαιρο και από τον ρόλο του παράγοντα.

Ο παράγοντας Platini

Όταν ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τις διοικητικές θέσεις του ποδοσφαίρου, ο μύθος του άρχισε να καταρρίπτεται χρόνο με τον χρόνο. Κερασάκι στην τούρτα ήταν η σύλληψή του από τις γαλλικές αστυνομικές αρχές, στις 18 Ιουνίου 2019, για την υπόθεση διαφθοράς σχετικά με την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ, σε μία σταδιακή ωστόσο πτώση ενός τεράστιου ποδοσφαιρικού ειδώλου.

Μισέλ Πλατινί 5Getty Images

Ο Platini, δυστυχώς για τον ίδιο και τα εκατομμύρια των θαυμαστών του, έδειξε από ένα σημείο και έπειτα πως δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στο να λερώνει τα χέρια του σε αμφιβόλου ηθικής συμφωνίες που λαμβάνουν χώρα μακριά από το φως των προβολέων. Οι κατήγοροι κάνουν λόγο για "χάρες" που έγιναν με δική του διαμεσολάβηση έτσι ώστε το Παγκόσμιο Κύπελλο να καταλήξει στο Κατάρ. Κομβικό σημείο της όλης υπόθεσης; Ένα δείπνο που είχε παραθέσει ο Nicolas Sarkozy το 2010 για αξιωματούχος του αραβικού κράτους όπου ο πρώην ηγέτης της Μεγάλης Κυρίας είχε δώσει το παρών.

Ο Εμίρης του Κατάρ, Tanim ben Hamad, φαίνεται να είχε λάβει μεγάλες εγγυήσεις από τη γαλλική πλευρά, όπως βέβαια είχε και εκείνος κάνει το κομμάτι του, υποσχόμενος εντυπωσιακές κινήσεις όπως την αγορά και την εκτόξευση της Παρί Σεν Ζερμέν. Τα χρήματα που παίζονταν ήταν πολλά και τα συμφέροντα ακόμα μεγαλύτερα. Το σκάνδαλο εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να συνταράζει τον ποδοσφαιρικό -κι όχι μόνο- κόσμο.

Μισέλ Πλατινί 3Getty Images

Η εμπλοκή του Michel Platini σε σκοτεινές υποθέσεις, δυστυχώς, δεν είναι κάτι καινούργιο. To Οκτώβριο του 2015 είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό μερικών μηνών από οποιαδήποτε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για υπόθεση δωροδοκίας. Τελικά, ύστερα από ενδελεχή έλεγχο της δικαιοσύνης, εκείνος και ο άλλος ισχυρός άντρας του ποδοσφαίρου, Sepp Blatter, τιμωρήθηκαν με επταετή (!) αποκλεισμό για "έλλειψη ηθικής στάσης".

> Διάβασε ακόμη: Μία μηχανή που την έλεγαν Cristiano Ronaldo

Το όνομά του είχε ακουστεί και στα ελληνικά ποδοσφαιρικά σκάνδαλα του 2015, στα Panama Papers του 2016 ενώ τον Μάιο του 2018 δήλωσε πως οι κληρώσεις του Μουντιάλ του '98 είχαν φιξαριστεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε Γαλλία και Βραζιλία να μην αντιμετωπίσουν η μία την άλλη παρά μόνο στον τελικό. Με άλλα λόγια, όποια πέτρα ποδοσφαιρικού σκανδάλου κι αν σηκώσεις τα τελευταία χρόνια ο Michel Platini φαίνεται να βρίσκεται από κάτω.

 


Διάβασε ακόμη γιατί όλοι νοσταλγούν το ποδόσφαιρο των 90s, τον αντισυμβατικό προφήτη Roberto Baggio και τον μύθο μίας ολόκληρης γενιάς Gabriel Batistuta.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος