Anni-Frid Lyngstad: H τραγουδίστρια των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική αλλά αληθινή ιστορία της Anni-Frid Lyngstad που κατάφερε να γλιτώσει όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

Γράφει: Esquire Editors 08 Σεπτεμβρίου 2021

H Anni-Frid Lyngstad των ABBA, γνωστή απλά ως Φρίντα, γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1945 στο μικρό χωριό Bjørkåsen της Νορβηγίας. Πατέρας της ήταν ο Γερμανός στρατιωτικός Alfred Haase και η μητέρα της η Νορβηγίδα Synni Lyngstad, την οποία η Ann έχασε όταν ήταν μόλις δύο ετών. 

Αν και αυτή η ιστορία θα μπορούσε εύκολα να παρερμηνευτεί ως μία τρυφερή ιστορία αγάπης σε καιρό πολέμου, η αλήθεια πίσω από τη γέννηση της Lyngstad είναι αρκετά διαφορετική, αφού οι γονείς της κατέληξαν να κάνουν μαζί ένα παιδί στο πλαίσιο ενός "πειράματος" το οποίο κατασκευάστηκε από τους Ναζί (οι οποίοι είχαν καταλάβει τη Νορβηγία ήδη από το 1940) με σκοπό την ενίσχυση της άριας φυλής. 

Το πείραμα Λέμπενσμπορν

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πειράματος, το οποίο ονομάστηκε Λέμπενσμπορν (στα ελληνικά σημαίνει "πηγή ζωής") οι Γερμανοί στρατιώτες που είχαν τοποθετηθεί σε θέσεις κύρους στη Νορβηγία, έπρεπε να ζευγαρώσουν με όσες το δυνατά περισσότερες Νορβηγίδες γινόταν. 

> Διάβασε ακόμη: Η Κάτια Ταραμπάνκο στη μεγάλη οθόνη

Κι αυτό προκειμένου να έρθουν στον κόσμο παιδιά, τα οποία θα διέθεταν τα πολυπόθητα χαρακτηριστικά της φυλής των Αρίων: γαλάζια μάτια, λευκό δέρμα, ξανθά μαλλιά.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους λέγεται ότι οι Ναζί απήγαγαν παιδιά από χώρες όπως η Πολωνία, η Ρωσία, αλλά και η πρώην Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνο στη Νορβηγία ήρθαν στον κόσμο περισσότερα από 12.000 παιδιά τα οποία προέρχονταν από σχέσεις Γερμανών στρατιωτικών με γυναίκες της Νορβηγίας ή της Δανίας. 

Κάπως έτσι, σαν ένα κομμάτι από τις απάνθρωπες, παράλογες πρακτικές των Ναζί, πριν από 75 χρόνια η  Anni-Frid Lyngstad είδε το φως του κόσμου.

> Διάβασε ακόμη: H Ιωάννα Τούνη, o Mad Clip και o Μίκης Θεοδωράκης

Η ήττα των Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν προκάλεσε μόνο μία σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στη ζωή της μικρής Anni που διώχθηκε από τη Νορβηγία μαζί με τη μητέρα της και τη γιαγιά της με την κατηγορία της προδοσίας. Τότε οι γυναίκες που είχαν κάνει σχέση με κάποιο Γερμανό αξιωματικό αποκαλούνταν "πόρνες", ενώ τα παιδιά τους θα κουβαλούσαν για πάντα το στίγμα των "μπάσταρδων των SS". 

Η συνέχεια στο Womantoc.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.