Amanda Lear, οι πολλές ζωές μιας 'σαιξπηρικής' βασίλισσας

Ένα νέο ντοκιμαντέρ επιχειρεί να ρίξει φως στις μυστηριώδεις, πολλές ζωές της βασίλισσας της disco.

Ποια να συγκριθεί μαζί της; Η Amanda Lear είναι ένα μυστήριο, ένα αίνιγμα, μια Σφίγγα, το πιο σπουδαίο από τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου. Συνήθως, οι περιγραφές που ακολουθούν κάθε εκφορά του ονόματός της είναι αυτές της βασίλισσας της disco, της ζωγράφου, της μούσας, του μανεκέν, της τηλεπαρουσιάστριας, της ηθοποιού. Η ίδια, επινόησε και επανεπινόησε αμέτρητες φορές τον εαυτό της, αρχικά δημιουργώντας και στη συνέχεια διατηρώντας ένα μυστήριο γύρω από το ποια πραγματικά είναι.

Πολλά τα ερωτήματα: Γεννήθηκε ως άντρας ή ως γυναίκα; Το 1939 ή το 1950; Στο Χονγκ Κονγκ ή τη Σαϊγκόν; Ποια είναι η πραγματική καταγωγή της; Έχει στ' αλήθεια και σε τι 'βαθμό' αγγλικές, γαλλικές, ρωσικές ή κινεζικές ρίζες; Το ντοκιμαντέρ του γερμανογαλλικού τηλεοπτικού δικτύου ARTE με τον τίτλο Βασίλισσα Ληρ - Οι ζωές της Amanda Lear, που κάνει πρεμιέρα στις 25 Φεβρουαρίου, επιχειρεί να φτιάξει το πορτρέτο της μυθιστορηματικής ζωής της, μέσα από δικές της αναμνήσεις αλλά και από μαρτυρίες ανθρώπων με τους οποίους συνδέθηκε στενά, όπως του Jean Paul Gaultier.

Όσα ξέρουμε για την Amanda Lear

Το να αφηγηθεί κάποιος τη ζωή της, τις πολλές εκδοχές της ζωής της, μοιάζει ένα task ακατόρθωτο, καθώς είναι ασαφές το πού τελειώνει η αλήθεια και πού ξεκινάει ο μύθος. Γι' αυτό και έχει τεράστιο ενδιαφέρον το ντοκιμαντέρ που φέρει την υπογραφή του Γερμανού σκηνοθέτη, δημοσιογράφου και παρουσιαστή Gero von Boehm.

Αυτά που γνωρίζουμε 'εμπειρικά', όσοι παρακολουθούμε την πορεία της 'από μακριά', από τις αναπαραστάσεις της στα media, είναι το ότι σπούδασε καλές τέχνες και ξεκίνησε την καριέρα της ως μανεκέν δουλεύοντας στο Παρίσι και το Λονδίνο, αλλά και πως υπήρξε μούσα του Salvador Dalí, τον οποίο μάγεψε απαγγέλοντάς του στίχους του Federico García Lorca.

Τη δεκαετία του 1970 εξελίχθηκε σε μία από τις πιο λαμπρές jet-setters της τρελής ζωής του Παρισιού, ενώ συνδέθηκε με τον David Bowie, τον Brian Jones των Rolling Stones και τον Bryan Ferry, που την ώθησε στο να στραφεί στη μουσική. Τότε ήταν που έγινε 'βασίλισσα της disco', με επιτυχίες όπως το Follow me, το Enigma (Give a bit of mmh to me), το Queen of Chinatown, το The Sphinx και το I am a photograph.

> Διάβασε ακόμα: Οι γοργόνες ακόμη ρωτούν αν ζει ο Ziggy Stardust

Η αισθαντική, σχεδόν 'αντρική' φωνή της, με το αδιόρατο γαλλικό αξάν σε όποια γλώσσα κι αν εκφράζεται, που δεν πατούσε πάντοτε πάνω στις νότες αλλά ενίοτε και λίγο πιο δίπλα, πράγμα καθόλου μεμπτό, το έκανε και η Nico των The Velvet Underground, έκανε τις φήμες να φουντώνουν σχετικά με το αν γεννήθηκε γυναίκα ή έγινε κάποια στιγμή αργότερα, κατά την πορεία της ζωής της. Οι στίχοι των τραγουδιών της, πρωτοποριακοί, φιλοσοφημένοι, έχουν ακόμη νόημα.

> Διάβασε ακόμα: Το ντοκιμαντέρ της Apple TV+ για τους Velvet Underground

Παράλληλα με τη μουσική, έκανε μια τεράστια καριέρα τηλεπαρουσιάστριας στην Ιταλία,  με τα μεγάλα shows να τη χρίζουν mega star. Έκτοτε, κάποιες φορές με μαζική και άλλες με πιο μικρή επιτυχία, συνεχίζει ασταμάτητα την πορεία της στα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά πλατό, το θέατρο, τις πασαρέλες, τις γκαλερί και τη δισκογραφία - το εικοστό studio album της με τίτλο Tuberose κυκλοφόρησε στα τέλη του 2021.

Η ζωή της είναι ένα αποκύημα επιστημονικής φαντασίας

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ, στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, έκανε την αποκάλυψη πως όταν γνώρισε τον Dalí του συστήθηκε ως συνάδελφός του, ζωγράφος, καθώς ντρεπόταν που εργαζόταν ως μανεκέν για τον Paco Rabbane. Εκείνος, συνήθιζε να τη φιλάει στο μέτωπο, αφήνοντάς της ένα μαύρο σημάδι - έβαφε το μουστάκι του με τη μάσκαρά της.

Παρόλα αυτά, δεν έμεναν μαζί. Εκείνος είχε το δωμάτιό του στο ιστορικό ξενοδοχείο Le Meurice, στο πρώτο διαμέρισμα στου Παρισιού, κι εκείνη, που δεν είχε τα μέσα για να εξασφαλίσει το ίδιο lifestyle, σε ένα πάμφτηνο πανδοχείο. Από τότε άλλαξαν πολλά στη ζωή της, ακόμα κι αν αυτή είναι, όπως την περιγράφει στο ντοκιμαντέρ η Γαλλίδα ηθοποιός και συγγραφέας Macha Méril 'ένα αποκύημα επιστημονικής φαντασίας'

Το φωτογραφικό άλμπουμ της ζωής της

Amanda Lear, οι πολλές ζωές μιας 'σαιξπηρικής' βασίλισσας Getty Images
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, με τον Salvador Dalí.
AMANDA LEAR Getty Images
Με το χαρακτηριστικό της look, την περίοδο που ήταν η απόλυτη βασίλισσα της disco.

 

AMANDA LEAR Getty Images
Τον Σεπτέμβριο του 1982, σε ένα ασπρόμαυρο κλικ.
AMANDA LEAR & DAVID BOWIE Getty Images
Με τον David Bowie στην τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ως Ziggy Stardust - το show προβλήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1973.
AMANDA LEAR & FRIEND Getty Images
To 2004, με έναν φίλο της, σε πάρτυ κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών.
AMANDA LEAR Getty Images
Τον Ιούλιο του 2013, σε βερνισάζ έκθεσης με πίνακες ζωγραφικής της, στη Milano Art Gallery.
AMANDA LEAR Getty Images
Τον Ιανουάριο του 2020, στην πασαρέλα του show υψηλής ραπτικής του Jean-Paul Gaultier για τη σεζόν Α/Κ 2020.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.