Πίνοντας (καλή) μπίρα στην Αθήνα

Τρεις άνθρωποι από τον χώρο της αστικής μικροζυθοποιίας θέτουν το πλαίσιο της craft μπίρας στην πόλη.

Πίνει (καλή) μπίρα η Αθήνα; Κι αν ναι, βρίσκεται το κοινό σε εκείνο το επίπεδο που αρχικά θα καταλάβει και κατ' επέκταση θα εκτιμήσει την craft εκδοχή αυτής; Αν κρίνουμε από την μίνι "άνοιξη" των αστικών ζυθοποιείων/taprooms/beer bars οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι μάλλον θετικές. Το Αθηνόραμα και ο Μπάμπης Δούκας επιθυμούν να θέσουν τα πράγματα στη σωστή τους βάση, λαμβάνοντας υπόψιν τις απόψεις τριών ανθρώπων που ζουν καθημερινά ανάμεσα σε βύνη, λυκίσκο και taps: Των Φώτη Αναστασίου, Γιάννη Ψιμούλη και Ανέστη Ζαμανόπουλου.

Ζύθος και θεάματα

Από τα τέλη των '90s, όταν και η Craft έκανε την εμφάνισή της, έως και τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας υπήρξε ένα μεγάλο κενό στο συγκεκριμένο κομμάτι. Τότε ήταν που η Local Pub στο Χαλάνδρι άρχισε να ψάχνεται λίγο παραπάνω, σηματοδοτώντας κατά κάποιο τρόπο την αναγέννηση του είδους στην Αθήνα. 

"Γύρω στις αρχές του 2010 κάναμε κάποια ταξίδια στο εξωτερικό, με focus στην μπύρα. Φέρναμε πράγματα αποκλειστικά για το μαγαζί, που σιγά-σιγά κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο όλο και μεγάλωνε. Έπειτα μπήκε στο κάδρο το homebrewing και η γενικότερη άνθηση της ελληνικής μικροζυθοποιίας" αναφέρει ο Φώτης Αναστασίου από την Local Pub και τη ζυθοποιία Αναστασίου. 

Η τελευταία βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη στημένη σε βρετανικά -και ιρλανδικά- πρότυπα pub, φροντίζοντας να προμηθεύει ολόφρεσκη μπύρα τις κάνουλες. 

> Διάβασε ακόμη: Η σεζόν του Gin & Tonic σε 11 αθηναϊκά μπαρ

Από τη ζυθοποιία Αναστασίου ξεκίνησε την πορεία του και ο Γιάννης Ψιμούλης, που μαζί με τους Τάσο και Ελευθερία Παπαδάκη έχουν δημιουργήσει εδώ και μερικούς μήνες το Paragon, ένα μικροζυθοποιείο-taproom που σερβίρει τις μπύρες του σε έναν προσεγμένο industrial χώρο στην Ηλιούπολη και έχει καταφέρει να ακουστεί αρκετά.

"Η βασική φιλοσοφία είναι να προσφέρουμε φρέσκια μπύρα στο κοινό σε έναν cool χώρο. Να δημιουργήσουμε κάτι ελκυστικό, με επίκεντρο πάντοτε το πολύ καλό προϊόν". Μέχρι στιγμής, δείχνουν να έχουν πετύχει το στοίχημα.

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.

Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη

Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

MONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.

Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους

Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

O Donald Trump δεν έχει πιει ποτέ του αλκοόλ-ποιος είναι ο λόγος

Ο Donald Trump δήλωσε πως δεν έχει πιει ποτέ αλκοόλ στη ζωή του. Και ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση είναι βαθιά προσωπικός, συνδεδεμένος με την οικογένειά του.

Γραφει Τιμος Σαλαμες