H εξέλιξη της μπάλας από το πρώτο Μουντιάλ μέχρι και σήμερα

Όλες οι μπάλες των Παγκοσμίων Κυπέλλων: Από Tiento στην Ουρουγουάη του 1930, μέχρι και την Al Rihla του Κατάρ με αισθητήρας κίνησης με συχνότητα 500Hz στο εσωτερικό της.

Μπορεί πολλές φορές να υποτιμάμε την παρουσία της και να χάνεται στα πόδια μερικών εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών του πλανήτη ωστόσο έχει και η μπάλα τη δική της ιστορία. Το Μουντιάλ γεννήθηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια και οι πρώτες χορηγίες μπήκαν περίπου μισό αιώνα μετά. Πώς ήταν οι μπάλες των Μουντιάλ προτού αναλάβει η Adidas το 1970 την κατασκευή τους; Παρακάτω βρίσκεις την πορεία της μπάλας του Μουντιάλ από την Tiento στην Ουρουγουάη του 1930, μέχρι και την Al Rihla του Κατάρ

Tiento (Ουρουγουάη 1930)

H εξέλιξη της μπάλας από το πρώτο Μουντιάλ μέχρι και σήμεραFIFA / Esquire Mexico

Ήταν μία από τις δύο μπάλες που χρησιμοποιήθηκαν στο εναρκτήριο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930. Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε επίσημη μπάλα, πόσω μάλλον επίσημος χορηγός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ομάδες του τελικού, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη, έφεραν τις δικές τους μπάλες στον αποφασιστικό αγώνα. Η Αργεντινή προηγήθηκε με 2-1 στο πρώτο ημίχρονο, το οποίο διεξήχθη με τη δική της μπάλα, την Tiento. Στο δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο, η Ουρουγουάη αντέδρασε έντονα με το περίφημο μοντέλο Τ (φωτογραφία κάτω), κερδίζοντας τελικά με 4-2.

ΤFIFA / Esquire Mexico

Federale 102 (Ιταλία 1934)

Ιταλία 1934FIFA / Esquire Mexico

Η Federale 102, που κατασκευάστηκε στη Ρώμη, έμοιαζε με μπάλα του ράγκμπι. Η μπάλα τράβηξε την προσοχή κατά τη διάρκεια του τελικού μεταξύ της διοργανώτριας χώρας και της Τσεχοσλοβακίας, όταν ο Raimundo Orsi ισοφάρισε για την Ιταλία με μια υπέροχη λόμπα.

  • Κατασκευαστής: ECAS

Allen (Γαλλία 1938) 

Γαλλία 1938FIFA / Esquire Mexico

Η μπάλα Allen έμοιαζε πολύ με την Federale 102. Κατασκευάστηκε από μια παρισινή εταιρεία, την Allen, ήταν κατασκευασμένη από καφέ δέρμα και περιλάμβανε 13 πάνελ.

  • Κατασκευαστής: Allen

Duplo T (Βραζιλία 1950) 

Βραζιλία 1950FIFA / Esquire Mexico

Η Duplo T, μερικές φορές γνωστή ως Superball, ήταν η πρώτη μπάλα που κατασκευάστηκε χωρίς κορδόνια στο καφέ δερμάτινο εξωτερικό της κέλυφος, το οποίο διέθετε 12 πανομοιότυπα πάνελ.

  • Κατασκευαστής: Superball

Swiss World Champion (Ελβετία 1954)

Ελβετία 1954FIFA / Esquire Mexico

Η Swiss World Champion, κατασκευασμένη από μια εταιρεία με έδρα τη Βασιλεία, είχε 18 πάνελ αντί για τα συνηθισμένα 13. Ήταν κίτρινη αντί για το παραδοσιακό σκούρο καφέ που είχαμε συνηθίσει.

  • Κατασκευαστής: Kost Sports

Top Star (Σουηδία 1958)

Σουηδία 1958FIFA / Esquire Mexico

Η Top Star επιλέχθηκε από 102 υποψήφιες μπάλες χωρίς εμπορικό σήμα που δοκιμάστηκαν στα τυφλά από τέσσερις αξιωματούχους της FIFA.

  • Κατασκευαστής: Kost Sports Sydsvenska Lader & Remfabriks Manufacturing

Crack (Χιλή 1962) 

Χιλή 1962FIFA / Esquire Mexico

Η διαμάχη για την Crack αμαύρωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962. Η χιλιανή μπάλα δεν έγινε δεκτή από όλους και ακόμη και ο διάσημος Άγγλος διαιτητής Ken Aston δεν πείστηκε. Το κύριο ελάττωμα της μπάλας ήταν ότι γινόταν πιο βαριά όταν το νερό διέρρεε μέσα από τις ραφές της.

  • Κατασκευαστής: Custodio Zamora

Challenge 4-Star (Αγγλία 1966) 

Αγγλία 1966FIFA / Esquire Mexico

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 στην Αγγλία ήταν η τελευταία διοργάνωση στην οποία η διοργανώτρια χώρα παρείχε τη μπάλα. Μετά από προσεκτική σκέψη, η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επέλεξε την Challenge 4-Star, μια μπάλα που έβρισκες σε πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα.

  • Κατασκευαστής: Slazenger

Telstar (Μεξικό 1970) 

Μεξικό 1970FIFA / Esquire Mexico

Η Telstar ήταν η πρώτη επίσημη μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA, σηματοδοτώντας την άφιξη της adidas στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση. Από το ντεμπούτο αυτό, η adidas παρέχει την επίσημη μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου για περισσότερα από 50 χρόνια. Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός της Telstar, με τα 32 ασπρόμαυρα πάνελ, την καθιστά μια από τις πιο εμβληματικές μπάλες όλων των εποχών.

  • Κατασκευαστής: adidas

Telstar Durlast (Γερμανία 1974)

Γερμανία 1974FIFA / Esquire Mexico

Η Telstar Durlast ήταν μια βελτιωμένη έκδοση της αρχικής Telstar του 1970. Η Telstar Durlast ήταν η πρώτη επίσημη μπάλα που όχι μόνο έφερε το όνομα και το λογότυπό του, αλλά είχε και αδιάβροχη επίστρωση πολυουρεθάνης.

  • Κατασκευαστής: adidas

Tango (Αργεντινή 1978)

Αργεντινή 1978FIFA / Esquire Mexico

Η Tango και οι διάδοχοί της, σχεδόν εξίσου δημοφιλείς με την εμβληματική σειρά Telstar, επρόκειτο να κυκλοφορήσουν από το 1978 έως το 1998 με ελάχιστες μόνο σχεδιαστικές αλλαγές. Η Tango, μια μπάλα με 20 χειροποίητα ραμμένα εξαγωνικά πάνελ, ήταν ακριβή για την εποχή της. Παρόλα αυτά, έγινε εξαιρετικά δημοφιλής και χρησιμοποιήθηκε ως επίσημη μπάλα σε πολλά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ.

  • Κατασκευαστής: adidas

Tango España (Ισπανία 1982)

Ισπανία 1982FIFA / Esquire Mexico

H Tango España χρειάστηκε μόνο μικρές βελτιώσεις, όπως η βελτιωμένη στεγανοποίηση, με τις ραφές να έχουν ελαστικοποιηθεί για να μην γίνεται η μπάλα πιο βαριά λόγω της εισροής νερού. Ωστόσο, οι αλλαγές δεν ήταν μόνιμες, καθώς έπρεπε να προμηθεύονται νέες μπάλες όταν οι ραφές καταστρέφονταν. Επιπλέον, η Tango España σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής για τη δερμάτινη μπάλα.

  • Κατασκευαστής: adidas

Azteca (Μεξικό 1986) 

Μεξικό 1986FIFA / Esquire Mexico

Για πρώτη φορά, η adidas δημιούργησε μια 100% συνθετική μπάλα, η οποία είχε μοτίβα με λεπτομέρειες από τον πολιτισμό των Αζτέκων. Η Azteca κατέχει επίσης μια μοναδική θέση στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς ήταν η μπάλα που ο Μαραντόνα πέρασε με το χέρι πάνω από τον τερματοφύλακα της Αγγλίας Πίτερ Σίλτον για να πετύχει το γκολ με το... "Hand of God".

  • Κατασκευαστής: adidas

Etrusco Unico (Ιταλία 1990) 

Ιταλία 1990FIFA / Esquire Mexico

Όπως και η προκάτοχός της, η Etrusco Unico είναι εμπνευσμένη από τον πολιτισμό της διοργανώτριας χώρας: η μπάλα διαθέτει τριγωνικά τρίγωνα με κεφάλια λιονταριών που θυμίζουν την ετρουσκική τέχνη. Αυτά τα κεφάλια των λιονταριών μπορεί να ήταν τρομακτικά για τους επιθετικούς που αγωνίστηκαν, επειδή σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο καταγράφηκε ο χαμηλότερος μέσος όρος τερμάτων ανά παιχνίδι στην ιστορία της διοργάνωσης.

  • Κατασκευαστής: adidas

Questra (ΗΠΑ 1994)

ΗΠΑ 1994FIFA / Esquire Mexico

Ο γραφικός σχεδιασμός της Questra τίμησε την 25η επέτειο της προσελήνωσης στο φεγγάρι. Η adidas κατασκεύασε τη μπάλα από πέντε διαφορετικά υλικά, συμπεριλαμβανομένου του αφρού πολυστυρενίου, καθιστώντας την πιο αδιάβροχη, ελαφρύτερη, πιο μαλακή και πιο ευέλικτη. Επειδή ήταν πιο μαλακή την αφή και πιο εύκολη τον έλεγχο, η Questra βοήθησε στην επιτάχυνση του ρυθμού των αγώνων.

  • Κατασκευαστής: adidas

Tricolore (Γαλλία 1998)

Γαλλία 1998FIFA / Esquire Mexico

Η Tricolore ήταν η πρώτη μπάλα με πολύχρωμο σχέδιο, με τα χρώματα κόκκινο, μπλε και άσπρο για να ταιριάζει με τη γαλλική σημαία.

  • Κατασκευαστής: adidas

Fevernova (Κορέα/Ιαπωνία 2002)

Νότια Κορέα - Ιαπωνία 2002FIFA / Esquire Mexico

Η adidas εγκατέλειψε τελικά το σχέδιο Tango το 2002 και η μπάλα που προέκυψε, η Fevernova, ήταν πολύ ελαφριά.

  • Κατασκευαστής: adidas

Teamgeist (Γερμανία 2006)

Γερμανία 2006FIFA / Esquire Mexico

Η +Teamgeist αποτελούνταν από 14 θερμοκολλημένα - και όχι ραμμένα - πάνελ με έναν αρμονικό συνδυασμό πενταγωνικών και εξαγωνικών μοτίβων και ορθογώνιων σχημάτων. Κατά τη γνώμη πολλών παικτών, η πιο μαλακή αίσθηση και ο πιο στρογγυλός σχεδιασμός του οδήγησαν σε πολύ πιο ακριβή χτυπήματα.Η adidas δημιούργησε μια ειδική χρυσή έκδοση, το +Teamgeist Berlin, για τον τελικό.

  • Κατασκευαστής: adidas

Jabulani (Νότια Αφρική 2010)

Νότια Αφρική 2010FIFA / Esquire Mexico

Ενώ η +Teamgeist του 2006 επαινέθηκε για την ακρίβειά της η Jabulani επικρίθηκε ευρέως για τον τρόπο με τον οποίο άλλαζε τροχιά στον αέρα σε μακρινές βολές, καθιστώντας την εξαιρετικά απρόβλεπτη. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι παίκτες ισχυρίστηκαν ότι η τεχνολογία "Grip'n'Groove" της Jabulani επέτρεψε στους τερματοφύλακες να έχουν καλύτερη επαφή με τη μπάλα. Η επίσημη μπάλα του τελικού ήταν μια ειδική χρυσή έκδοση: η Jo'bulani, που πήρε το όνομά της από την πόλη όπου διεξήχθη ο τελικός, το Γιοχάνεσμπουργκ.

  • Κατασκευαστής: adidas

Brazuca (Βραζιλία 2014) 

Βραζιλία 2014FIFA / Esquire Mexico

Οι Βραζιλιάνοι οπαδοί ποδοσφαίρου ήταν αυτοί που έδωσαν το όνομα της επίσημης μπάλας του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014. Ο όρος "Brazuca" είναι ένας ανεπίσημος τοπικός όρος που σημαίνει "Βραζιλιάνος" ή χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον τρόπο ζωής των Βραζιλιάνων. Όπως και στα δύο προηγούμενα πρωταθλήματα, η adidas δημιούργησε μια ειδική έκδοση με χρυσές καμπύλες γραμμές για τον τελικό: το Brazuca Final Rio.

  • Κατασκευαστής: adidas

Telstar 18 (Ρωσία 2018)

Ρωσία 2018FIFA / Esquire Mexico

Για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας 2018, η γερμανική μάρκα δημιούργησε μια αναπαράσταση της Telstar. Η Telstar 18 χρησιμοποιήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της φάσης των ομίλων, ενώ στον δεύτερο γύρο αντικαταστάθηκε από την Telstar Mechta σε κοκκινωπό χρώμα. Mechta μεταφράζεται ως "όνειρα" ή "φιλοδοξίες" στα ρωσικά.

  • Κατασκευαστής: adidas

Al Rihla (Κατάρ 2022)

Κατάρ 2022Adidas

Η Al Rihla, η επίσημη μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022™, ενσωματώνει την τεχνολογία Connected Ball, παρέχοντας στο σύστημα Video Assistant Referees (VAR) της διοργάνωσης δεδομένα ιδιαίτερης ακρίβειας για άμεσες και σωστές αποφάσεις για φάσεις offside. Χάρη στο νέο μηχανισμό της adidas, η Al Rihla διαθέτει τον πιο ακριβή σε χρόνο αισθητήρα κίνησης που έχει χρησιμοποιηθεί πότε σε επίσημη μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, συμβάλλοντας έτσι στην παρακολούθηση κάθε φάσης του αγώνα, με ρυθμό 500 φορές ανά δευτερόλεπτο.

Ο αισθητήρας κίνησης με συχνότητα 500Hz στο εσωτερικό της μπάλας επιτρέπει τη συλλογή εξακριβωμένων δεδομένων σχετικά με την κίνηση της μπάλας, μεταφέροντάς τα σε δευτερόλεπτα στο VAR, καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.

  • Κατασκευαστής: adidas

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear