Γιατί οι Γερμανοί φορούν λευκά στο Μουντιάλ ενώ δεν είναι στα χρώματα της σημαίας τους;

Η φανέλα της "Νασιονάλμανσαφτ" δε φέρει το κόκκινο, το μαύρο ή το κίτρινο χρώμα της σημαίας της, αλλά το λευκό. Κι εμείς έχουμε την απάντηση.

Το 1990 ο Gary Lineker έλεγε ότι "το ποδόσφαιρο είναι απλό άθλημα, 22 παίκτες κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί". Ο μύθος των Γερμανών στο ποδόσφαιρο είχε ξεκινήσει μερικές δεκαετίες νωρίτερα και συγκεκριμένα λίγα χρόνια μετά την ανασύνταξη του κράτους από τα συντρίμμια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί, είτε χωρισμένοι, είτε ως ενιαίο κράτος έκτοτε, πρωταγωνιστούν. Έχει ωστόσο αναρωτηθεί κανείς γιατί μία από τις πιο βαριές ποδοσφαιρικές φανέλες, δε φέρει το χρώμα της σημαίας της;

Ελάχιστες εθνικές ομάδες είναι πιο εμβληματικές από τη Γερμανία, ειδικά όταν μιλάμε για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μπορεί φέτος η τύχη της να δοκιμάζεται, όμως κανείς δε μπορεί να ξεγράψει τη "Νασιονάλμανσαφτ". Εκτός από την ομάδα, εμβληματικές είναι και οι εμφανίσεις της, με το κλασικό λευκό συνήθως να συνδυάζεται με ένα όμορφο μοτίβο. Η περίφημη δε φανέλα του 1990, όταν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια για τρίτη φορά, αποτέλεσε μια από τις κλασικές εμφανίσεις όλων των εποχών στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σε αντίθεση με την Αγγλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, το Καμερούν, την Αργεντινή και πολλές άλλες, η στολή της Γερμανίας δεν έχει καμία σχέση με τη σημαία της χώρας. Παρότι φέρει το τρίχρωμο κόκκινο, μαύρο και κίτρινο, στη φανέλα της κυριαρχεί το λευκό. 

Η απάντηση βρίσκεται στην ιστορία του γερμανικού έθνους

Αυτό οφείλεται στο χρώμα της πρωσικής σημαίας, του κράτους που εκτεινόταν από τα σημερινά σύνορα της Ρωσίας μέχρι τα σύνορα της Γαλλίας στα δυτικά. Η περιοχή που ήταν γνωστή ως γερμανική αυτοκρατορία είχε μια λευκή σημαία, αρχικά με έναν σταυρό στη μέση, που αργότερα αντικαταστάθηκε από τον μαύρο αετό, ο οποίος εξακολουθεί να είναι το έμβλημα της ομάδας.

Όταν η γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα ιδρύθηκε το 1899, αποφάσισε να υιοθετήσει τα πρωσικά χρώματα, διατηρώντας τα ακόμη και μετά το τέλος του Βασιλείου της Πρωσίας σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος