Μερικά από τα πιο σοφά λόγια του Muhammad Ali

Ο GOAT γεννήθηκε μία μέρα σαν κι αυτή του Ιανουαρίου.

Esquire Team
Γράφει: Τίμος Σαλαμές 17 Ιανουαρίου 2023

O Cassius Clay γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1942 και επέλεξε να ζήσει τη ζωή του ως Muhammad Ali, προτού μας αφήσει, στις 3 Ιουνίου 2016. Ήταν ο μεγαλύτερος μποξέρ που έβγαλε ποτέ ο πλανήτης, το να το γράφει όμως κανείς ίσως τον αδικεί, όχι γιατί δεν είναι ο πλέον θρυλικός πυγμάχος που ανέβηκε ποτέ σε ρινγκ, αλλά γιατί ήταν πολλά περισσότερα από αυτό.

"Float like a butterfly, sting like a bee” μία δική του φράση κάνει τον γύρο του κόσμου μέχρι σήμερα, συνώνυμη της φινέτσας που συνδυάζεται με ωμή δύναμη. Το αγωνιστικό του προφίλ περιγράφεται σε μόλις επτά λέξεις, ικανές όμως δώσουν την εικόνα ενός αέρινου πυγμάχου που τα χτυπήματά του μόνο αέρινα δεν ήταν. Κάτι που έμαθε με τον πιο δύσκολο τρόπο πρώτος ο Sonny Liston το 1964, όταν κι έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή από τον 22χρονο τότε Clay.

Μερικά από τα πιο σοφά λόγια του Muhammad Ali

Το πραγματικό σοκ όμως για την Αμερική θα ερχόταν λίγο αργότερα, όταν ο νέος κάτοχος του τίτλου, θα αγκάλιαζε τη μουσουλμανική πίστη, θα διέγραφε το παλιό του όνομα ("το όνομα ενός σκλάβου" όπως το ονόμασε) και θα ξεκινούσε την νέα του πορεία, φωτογραφιζόμενος δίπλα στον Malcolm X.

Από τότε μέχρι το 1996, όπου χτυπημένος από τη νόσο του Parkinson, ο Muhammad Ali άναβε την ολυμπιακή φλόγα της Ατλάντα, μεσολάβησαν πολλές και μεγάλες στιγμές -τόσο στο ρινγκ όσο και στον στίβο της ζωής.

Πρωταθλητής, ακτιβιστής, αντιρρησίας συνείδησης, πολεμιστής των δικαιωμάτων κι ένας τύπος που το μόνο πράγμα που ξεπερνούσε σε δύναμη τις γροθιές του, ήταν ο λόγος του, όπως μπορείς να καταλάβεις από τις μεγάλες φράσεις που μας άφησε κληρονομιά - απεβίωσε στις 3 Ιουνίου 2016.

Τάδε έφη Muhammad Ali​​​

Μοχάμεντ Άλι ατάκες

"Cassius Clay είναι το όνομα ενός σκλάβου, δεν τον επέλεξα, δεν τον ήθελα, είμαι ο Muhammad Ali, ένας ελεύθερος άνθρωπος".

"Μόνο ένας άνθρωπος που έχει νιώσει την ήττα στο πετσί του, μπορεί να ψάξει μέχρι τα βάθη της ψυχής του για να βρει εκείνη την ρανίδα ενέργειας που θα τον βοηθήσει να κερδίσει έναν αγώνα που έχει κολλήσει".

"Μισούσα κάθε λεπτό της προπόνησης, έλεγα όμως στον εαυτό μου: Μην τα παρατάς, άντεξε τώρα και ζήσε το υπόλοιπο της ζωής σου ως πρωταθλητής”.

"Ξέρω πού πηγαίνω και ξέρω την αλήθεια, και δεν πρέπει να είναι αυτό που θέλετε, είμαι ελεύθερος να είμαι αυτό που θέλω εγώ".

"To αδύνατο είναι μόνο μια λέξη που χρησιμοποιούν οι αδύναμοι, αφού βρίσκουν ευκολότερο το να ζήσουν στον κόσμο που έχουν δημιουργήσει από το να αναζητήσουν τη δύναμη που χρειάζεται για να τον αλλάξουν. Το αδύνατο δεν είναι γεγονός, είναι μια άποψη, είναι μια πρόκληση. Το αδύνατο είναι μια επιβεβαίωση, είναι μια πρόκληση. Το αδύνατο είναι μια πιθανότητα, το αδύναμο είναι προσωρινό, τίποτα δεν είναι αδύνατο".

"Είμαι ο μεγαλύτερος από όλους, αυτό το έλεγα μάλιστα ακόμα κι όταν δεν το ήξερα ακόμα".

"Δεν πρόκειται να ταξιδέψω 10 χιλιάδες χιλιόμετρα για να βοηθήσω στην καταστροφή μια φτωχής χώρας, μόνο και μόνο για να συνεχιστεί η κυριαρχία των λευκών επί των μαύρων σκλάβων".

"Όταν ήμουν παιδί ζητούσα από τον αδερφό του, τον Rudy, να μου πετά πέτρες, έτσι έμαθα τις κινήσεις μου, αποφεύγοντας πέτρες".

"Ένας άντρας που βλέπει τον κόσμο για πρώτη φορά στα 50 του, έχει χάσει 30 χρόνια από τη ζωή του".

"Μια μέρα πήγα στο σινεμά να δω το θρίλερ Baron Blood - μπροστά σε αυτό που είδα, το να κερδίσω τον Foreman ήταν απλά άλλη μια μέρα στο γυμναστήριο".

"Όταν έχεις δίκιο κανείς δεν το θυμάται, όταν κάνεις λάθος κανείς δεν το ξεχνά".

"Το μποξ είναι μια ομάδα από λευκούς που παρακολουθούν έναν μαύρο να δέρνει έναν άλλο μαύρο".

"Ήμουν ο Elvis του μποξ, ο Ταρζάν του μποξ, ο Superman του μποξ, ο Δράκουλας του μποξ, ο μεγαλύτερος μύθος του μποξ".

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος