Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για αυτά τα εστιατόρια

Ξεχωρίζουμε 5 γαστρονομικά ινστιτούτα της Γηραιάς Ηπείρου, που αξίζει ακόμη και να ταξιδέψεις γι' αυτά.

Τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς τα ταξίδια και τη γεύση; Αν είσαι aficionado των δύο παραπάνω, πάρε μερικές ιδέες που μπορούν να τα παντρέψουν με εξόχως ταιριαστό τρόπο.

Στην Κοπεγχάγη για το Koan

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για αυτά τα εστιατόρια

Με κάτι λίγο παραπάνω από έναν χρόνο παρουσίας –σε μόνιμο σημείο, καθώς έως τότε υπήρχε ως pop-up κόνσπετ– στην πάντοτε απαιτητική γαστρονομικά Κοπεγχάγη, το εστιατόριο του Kristian Baumann κατόρθωσε να αποσπάσει δύο αστέρια Michelin. Η εντελώς πρωτότυπη μαγειρική του προσέγγιση, που αντλεί από την πλευρά της κορεάτικης καταγωγής του σεφ-πατρόν και από τη σκανδιναβική γαστρονομία, μεταφράζεται σε ένα μενού γευσιγνωσίας 17 σταδίων.

Στο Λονδίνο για το The Cocochine

Το εστιατόριο Cocochine στο Λονδίνο

O σεφ Larry Jayasekara είχε σκεφτεί το κόνσεπτ για το επόμενο εστιατόριο με το οποίο θα συνεργαζόταν ήδη από την περίοδο της καραντίνας. Βρήκε το τερέν για να ξεδιπλώσει τις ιδέες του σε αυτό το εντυπωσιακό σποτ που στεγάζεται σε ένα τετραώροφο κτίριο του Mayfair και άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Μάρτιο. Αστακοί, χτένια, καλκάνια και καραβίδες καταφθάνουν καθημερινά από το νησί Tanera Mòr της Σκωτίας και υποστηρίζουν απόλυτα το περίτεχνο μενού του σεφ και της ομάδας του. 

Στη Λισαβόνα για το Canalha

Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, η Λισαβόνα απέκτησε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα εστιατόριά της. Ο προβοκάτορας σεφ João Rodrigues βάφτισε το πρώτο προσωπικό του πρότζεκτ με ένα πορτογαλικό προσωνύμιο για τα άτακτα παιδιά και σερβίρει εκεί μια κουζίνα δίχως περιορισμούς.

Το εστιατόριο Canalha στη Λισαβόνα© Joana Freitas

Αυτό μαρτυρούν πιάτα σαν το καλαμάρι με σος από πρόβειο βούτυρο και η παραδοσιακή bitoque (μπριζόλα με τηγανητό αβγό). Προφανώς, δεν απουσιάζουν οι κόκκινες γαρίδες, τα μύδια και τα ψάρια, στην Πορτογαλία βρισκόμαστε…

Στο Παρίσι για το Datil

Το εστιατόριο Datil© Pauline Gouablin

Η σεφ Manon Fleury αποφάσισε να ανοίξει στο Παρίσι και το Marais, στις αρχές του περασμένου έτους, το πρώτο της εστιατόριο. Συνεργάζεται με μια μπριγάδα που αποτελείται κυρίως από γυναίκες σεφ και μαζί ποντάρουν σε μια εποχιακή κουζίνα αξιώσεων που δεν διστάζει να πειραματιστεί, σε έναν ιδιαίτερο χώρο με δάπεδα από κερωμένο σκυρόδεμα, βελούδινα banquette και δρύινα τραπεζοκαθίσματα.

Στην Κωνσταντινούπολη για το Gallada

Το εστιατόριο Gallada στην Κωνσταντινούπολη

Από τις αρχές του 2024, ο διάστερος Τούρκος σεφ Fatih Tutak δημιουργεί γαστρονομικά και στο βασικό εστιατόριο του εντυπωσιακού ξενοδοχείου "The Peninsula Istanbul", που επιβλέπει από προνομιακό σημείο τη γέφυρα του Γαλατά. Σε ένα περιβάλλον πολυτέλειας, ο Tutak συνδέει την τουρκική γαστρονομική παράδοση με εκείνη της ανατολικής Ασίας.

Ακολούθησε το Esquire σε Facebook, Instagram και Twitter.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr