Τραγιάσκα, η ζόρικη εναλλακτική στον κλασικό σκούφο

By the order of the Peaky Blinders.

Κασκόλ, γάντια, καπέλο. Είναι τα βασικά αξεσουάρ του χειμώνα. Κι όταν λέμε καπέλο, εννοούμε τον κλασικό, μάλλινο με ή χωρίς ρεβέρ, με ή χωρίς φούντα σκούφο, που αγκαλιάζει σαν κάλτσα το κεφάλι. Η cool εναλλακτική του θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το baseball cap (καπέλο του μπέιζμπολ), αλλά η λίγο πιο άγρια, αντισυμβατική και old school;

Τραγιάσκα, η ζόρικη εναλλακτική στον κλασικό σκούφοΑναμφίβολα, το flat cap, στα ελληνικά τραγιάσκα. Ένα αξεσουάρ που γεννήθηκε προ αιώνων και τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στο προσκήνιο της μόδας, κυρίως χάρη στην τηλεοπτική σειρά Peaky Blinders, στο στυλ του Cillian Murphy και των συμπρωταγωνιστών του, που αναβιώνουν την αντρική μόδα στα τέλη του '10 μέχρι και τα τέλη του '20.

Peaky Blinders 3

Η τραγιάσκα απαντάται κυρίως μαλλί και τουίντ το χειμώνα και σε λινό ή βαμβακερό ύφασμα το καλοκαίρι. Έλκει την καταγωγή της από την Βρετανία και η πρώτη της εμφάνιση χρονολογείται στον μακρινό 14 αιώνα στο βόρειο τμήμα της χώρας. Τότε την αποκαλούσαν bonnet με τους Σκοτσέζους να συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να την "φωνάζουν" bunnet (παραλλαγή του bonnet). Στη Νέα Ζηλανδία ακούει στο όνομα cheese-cutter, ενώ στις ΗΠΑ driving cap ή "newsie" cap από τους νεαρούς εφημεριδοπώλες, τους newsboys που μοίραζαν εφημερίδες στον δρόμο.

Δεν χρειάζεται πάντως να ζεις στο Μπέρμιγχαμ του Λονδίνο στα '20s, την περίοδο του Μεσοπολέμου για να φορέσεις τραγιάσκα. Σήμερα, είναι το πιο must-have αξεσουάρ του χειμωνιάτικου αντρικού ντυσίματος και δη εκείνου που απαρτίζεται από κοστούμι και δερμάτινα δετά παπούτσια. 

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ ΛΟΝΔΙΝΟ
Ο David Beckham στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου πριν από ένα χρόνο.
ΜΠΕΚΑΜ
Εδώ, σύσσωμη η οικογένεια Beckham στηρίζει τραγιάσκα με τον πιο cool τρόπο.

Ωστόσο, άνετα φοριέται με ένα πιο χαλαρό look, που πατά ωστόσο πάνω στις αρχές smart casual.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mariano Di Vaio (@marianodivaio) on

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Riccardo Pozzoli (@riccardopozzoli) on

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος