Καφέ, το χρώμα της χρονιάς. Και της επόμενης.

Ντύσου σαν να βγήκες από ταινία του Wes Anderson, κάνει καλό στην εικόνα σου αλλά και στον πλανήτη.

Στην αντρική μόδα τα trends μπορεί να έρχονται και να παρέρχονται με πιο αργούς ρυθμούς απ' ό,τι στη γυναικεία -κατά πώς λένε, έρευνα δεν έχουμε κάνει- αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πάνε και σαν τις χελώνες. Κατά κάποιους, λοιπόν, το κυρίαρχο trend για τον χειμώνα του 2021 και του 2022 είναι το καφέ χρώμα. Μόνο που αυτό δεν είναι trend είναι θ-ρ-η-σ-κ-ε-ί-α της haute couture, που σχετίζεται με ένα γήινο σύμπαν βγαλμένο από τα 70s, το στυλ των ρούχων που φορούν οι ήρωες στις ταινίες του Wes Anderson και τις πρακτικές ανάγκες της σύχγρονης ζωής.

Καφέ, το χρώμα της χρονιάς. Και της επόμενης. Getty Images
Gucci Aria 

Το καφέ είναι το νέο μαύρο

Κάτι τέτοιο υποδεικνύουν τα looks που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στα fashion shows, μεταξύ άλλων, των Acne Studios, του Dior Homme, της Burberry, του Louis Vuitton, του Ermenegildo Zegna και του Paul Smith. Σε αυτά, οι αποχρώσεις του καφέ, του ξύλου και των κάστανων παίρνουν τη θέση του χρώματος του σκότους πάνω σε τσάντες, πλεκτά, ακόμα και σε βραδινά κοστούμια.

Οι 50 αποχρώσεις του καφέ

Το καφέ, βέβαια, ως χρώμα δεν είναι μονοδιάστατο καθώς περιλαμβάνει μία βεντάλια αποχρώσεων από τις οποίες ξεχωρίζουν το σοκολά, το κάμελ, το μπεζ, το εκάι, το χρώμα του χώματος, της καραμέλας, της κανέλλας και της σκουριάς.

DIOR HOMME FASHION SHOW Getty Images
Dior Homme F/W 2020-2021

Η παντοκρατορία του καφέ  

Πώς φτάσαμε, όμως, να επανεκτιμήσουμε τη σικαρία του καφέ φάσματος; Πολλά πράγματα τα οφείλουμε στην τεράστια επίδραση που ασκούν στην αντρική μόδα τα σχετικά πρόσφατα φιλμ με vintage αισθητική, όπως το Once upon a time... in Hollywood ή το πολύ πιο φρέσκο The French Dispatch.

> Διάβασε ακόμα: Κομμάτια που σε κάνουν πιο γοητευτικό

Προσέτι, πολλοί οίκοι μόδας αναζητούν εσχάτως την έμπνευση στη μεσοπολεμική καθημερινή αντρική ενδυμασία, που περιελάμβανε ένα μπλέξιμο ανάμεσα στα ρούχα της μάχης με εκείνα της εργασίας. Τότε, οι γήινες αποχρώσεις και το μπεζ ζούσαν 'δόξες', καθώς σετάρονταν εύκολα με το στρατιωτικό πράσινο.

LOUIS VUITTON RUNWAY F/W 2018-2019 Getty Images
Louis Vuitton Menswear F/W 2018-2019

Φοράτε καφέ, κάνει καλό

Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι πρακτικοί λόγοι που έχουν κάνει το καφέ μόδα. Ο σημαντικότερος από αυτούς είναι ότι ως βαφή ρούχων μολύνει λιγότερο τον πλανήτη. Έτσι, πολλοί σχεδιαστές με οικολογικές ανησυχίες το έχουν αγκαλιάσει. 

> Διάβασε ακόμα: Οι κανόνες για να ντυθείς σωστά μέχρι τον χειμώνα

Τέλος, κάτι το σπουδαίο: Το καφέ είναι ένα βασικό, ουδέτερο χρώμα που σου επιτρέπει να το φοράς με όλα τα υπόλοιπα που έχεις στην γκαρνταρόμπα σου χωρίς πολλά πολλά. Πείστηκες;

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων, ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν SS2024

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων και ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν Spring / Summer 2024 που σηματοδοτεί την εξέλιξη.

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.