Το 1923, σε μία απομονωμένη νήσο στην Ιρλανδία που ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, κάτι αλλάζει δραματικά στη σχέση δύο αντρών -του Colm (Brendan Gleeson) και του Pádraic (Colin Farrell)- που υπήρξαν αχώριστοι φίλοι, με τον λόγο να τον ξέρει μόνο ο ένας από τους δυο τους. Το story του φιλμ, που φέρει την υπογραφή του Martin McDonagh, πλέκεται στη βάση αυτής της συνθήκης και είναι γεμάτο με βαριά πουλόβερ Άρραν, πουκάμισα από βουρτσισμένο βαμβάκι, μπλέιζερ από μαλλί πενιέ, φαρδιά παντελόνια και χοντροκομμένα παπούτσια εργασίας.

Η έμπνευση για τα κοστούμια

Η αφετηρία της έμπνευσης για τη δημιουργία των κοστουμιών του φιλμ εντοπίζεται στους τρόπους που ντύνονταν οι άνθρωποι στη δυτική Ιρλανδία κατά τη δεκαετία του 1920, όταν οι κάτοικοι ήταν ακόμη ιρλανδόφωνοι και εργάζονταν στον τομέα της αλιείας και τις γεωργίας, θα πει στο βρετανικό Esquire η Eimer Ní Mhaoldomhnaigh, ενδυματολόγος της ταινίας.

Τότε, τα υφάσματα των ρούχων υφαίνονταν από τις γυναίκες στο σπίτι, ενώ τα πουλόβερ Άρραν ήταν τμήμα της καθημερινής ενδυμασίας. Στην ταινία, βέβαια, αυτή η "ρεαλιστική απεικόνιση" τονίζεται π.χ. με την προσθήκη χρωμάτων και διαφοροποιήσεων στα ρούχα, που τότε ήταν πιο ομοιόμορφα.

Jonathan Hession

Υπάρχουν, επίσης, επιρροές από τα ρούχα που φόραγαν οι ηθοποιοί στα παλιά αμερικάνικα γουέστερν, οι οποίες εντοπίζονται στα μακριά παλτό και τα πουκάμισα με τους μυτερούς γιακάδες, που παραπέμπουν σε πιστολέρο.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι παρότι το Ινισέριν είναι ένα επινοημένο μέρος, το φιλμ γυρίστηκε στο Ίνισμορ, τη μεγαλύτερη από τις νήσους Άρραν, που είναι διάσημες σε όλο τον κόσμο για τα πουλόβερ τους.

> Διάβασε ακόμα: Η παράξενη ιστορία του πιο θρυλικού πουλόβερ

Πώς φτιάχτηκαν τα ρούχα από την αρχή

Όλα τα ρούχα φτιάχτηκαν από την ίδια την Eimer Ní Mhaoldomhnaigh και τους συνεργάτες της, με τη χρήση, όπου αυτό ήταν εφικτό, ιρλανδέζικων νημάτων, έπειτα από μελέτη αρχειακών φωτογραφιών που απεικόνιζαν ψαράδες και ντόπιους της περιοχής. Στη συνέχεια, υποβλήθηκαν σε ειδικές επεξεργασίες για να μοιάζουν πολυφορεμένα και όχι "του κουτιού"

> Διάβασε ακόμα: Τα μεγάλα κρύα θέλουν και ζεστές κάλτσες

Κάπως έτσι, φτάσαμε να έχουμε στα χέρια μας μία ταινία-ωδή στα πλεκτά ρούχα και να καταλήξουμε στο ότι οι αντρικές φιλίες πάνε κι έρχονται αλλά τα πουλόβερ Άρραν μένουν.

Από: Esquire UK

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.