Ταινίες και ήρωες του σινεμά που άλλαξαν τον κόσμο της μόδας

Μία ανασκόπηση στα φιλμ που ενέπνευσαν κορυφαίους οίκους μόδας και διαμόρφωσαν το σύγχρονο τρόπο ντυσίματος.

Για τον Givency ήταν το μαύρο φόρεμα της Audrey Hepburn στην πρώτη σκηνή του "Πρόγευμα στο Τίφανις". Για τον Ralph Lauren τα ανοιχτόχρωμα κοστούμια στο "Ο Υπέροχος Γκάτσμπι", ενώ για τον Armani τα "σπασμένα" κοστούμια στο "Επάγγελμα: Ζιγκολό". Το δίπολο κινηματογράφος – μόδα ανέκαθεν ακολουθούσε δρόμους παράλληλους κι αυτές οι ταινίες το αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο, δείχνοντας ουσιαστικά πώς η μεγάλη οθόνη ενέπνευσε κορυφαίους οίκους και διαμόρφωσε το σύγχρονο τρόπο ντυσίματος, φέρνοντας την επανάσταση στον κόσμο της μόδας.

Ταινίες και ήρωες του σινεμά που άλλαξαν τον κόσμο της μόδαςΟ Ατίθασος (1953)

Ο Marlon Brando σε έναν από τους πιο εμβληματικούς ρόλους της καριέρας υποδύθηκε έναν από τους Μαύρους Επαναστάτες, μια συμμορία 40 μοτοσικλετιστών, που κλέβουν το δεύτερο βραβείο από ένα νόμιμο αγώνα μοτοσικλετών. Το "it” κομμάτι της ταινίας ήταν το μαύρο δερμάτινο biker jacket, δημιουργία των αδελφών Irving and Jack Schott το 1913, που έμελλε να γίνει σύμβολο του αντισυμβατικού στυλ και να συμπεριληφθεί στα all time classic ρούχα.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑLa La Land (2016)

Ο Sebastian (Ryan Gosling) ήξερε να χορεύει, να τραγουδά, να κάνει τις γυναίκες να τον ερωτεύονται, να ντύνεται σαν αστέρας του παλιού κινηματογράφου: Πουκάμισο με φαρδύ γιακά -και λευκό φανελάκι από μέσα- μέσα από υφασμάτινο παντελόνι σε άνετη γραμμή και ένα ζευγάρι ασπρόμαυρα brogues.

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΕπάγγελμα: Ζιγκολό (1980)

Υποδυόμενος ένα γοητευτικό ζιγκολό του Λος Άντζελες, συνηθισμένο σε μια ζωή γεμάτη πολυτέλεια που του προσφέρουν οι πλούσιες πελάτισσες του, ο Richard Gere κατάφερε να γίνει το πιο κομψό αρσενικό των '80s. Κι αυτό το οφείλει κυρίως στα κοστούμια που του έραψε ο Giorgio Armani και τα οποία ήταν καμωμένα από πιο ελαφριά υφάσματα, ενώ διέθεταν λιγότερο στιλιζαρισμένες γραμμές.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΕπιστροφή στο Μέλλον II (1989)

Ο Marty McFly ταξίδεψε στο μέλλον και μας σύστησε ένα από τα πιο θρυλικά αθλητικά παπούτσια της Nike, το HyperAdapt 1.0.

 

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΟ Υπέροχος Γκάτσμπι (1974)

Η απαράμιλλη κομψότητα της δεκαετίας του '20. Ο Jay Gatsby (Robert Redford) έμεινε στην ιστορία για τα 3-piece κοστούμια που φορούσε σε ανοιχτόχρωμες και παστέλ αποχρώσεις. Στυλ που αναβίωσαν αριστουργηματικά στο remake του Baz Luhrmann, οίκοι μόδας όπως οι Prada και Miu Miu.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΠρόγευμα στο Τίφανις (1961)

Ένα απλό μαύρο φόρεμα, διαμάντια στο λαιμό, ογκώδη γυαλιά ηλίου. Η Audrey Hepburn έκανε τα μαγικά της και τοποθέτησε τον Givenchy στο πάνθεον της μόδας στον κινηματογράφο.

 

 

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑSkyfall (2012)

Ή αλλιώς όταν ο James Bond συνάντησε τον Tom Ford. Ένας αληθινός τζέντλεμαν με bespoke κοστούμια και άδεια να σκοτώσει.

 

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑMetropolis (1927)

Το δυστοπικό φιλμ του Fritz Lang αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μερικούς από τους πιο καταξιωμένους σχεδιαστές στον κόσμο: Riccardo Tisci του Givenchy, Donatella Versace και Karl Lagerfield.

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑMatrix (1999)

Η αισθητική του sci-fi έπους των αδελφών Wachowski κατέχει εξέχουσα θέση στη μόδα: από το μακρύ δερμάτινο παλτό του Neo και τα χαρακτηριστικά μαύρα γυαλιά ηλίου του και μέχρι τη vinyl ολόσωμη φόρμα της Trinity. Το στυλ των ηρώων του Matrix ταυτίστηκε με το neopunk look και τους μινιμαλιστές σχεδιαστές.

 

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΜαρόκο (1930)

Η Marlene Dietrich τόλμησε να φορέσει σμόκιν, προκαλώντας τα ήθη της εποχής. Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, το 1966 ο Yves Saint Laurent περιέλαβε στις γυναικείες κολεξιόν του κοστούμια και σμόκιν.

 

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑPretty Woman (1990)

Μίνι φόρεμα με άνοιγμα στη μέση, πουά cocktail dress, μπότες πάνω από το γόνατο. Οι ενδυματολογικές επιλογές της Vivian (Julia Roberts) είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ.

 

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΟικογένεια Τενενμπάουμ (2001)

Hèrmes, Lacoste και Fendi συνεργάστηκαν με τον Wes Anderson σε μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες της καριέρας του, τόσο για την ευαίσθητη ματιά του πάνω στον κόσμο, όσο και για την ιδιαίτερη γκαρνταρόμπα των ηρώων του, που "πάντρευε" την πρακτικότητα των αθλητικών ρούχων με τα καλοραμμένα κοστούμια.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΕπαναστάτης χωρίς αιτία (1955)

Η επιρροή του στυλ του James Dean είναι ορατή ακόμα και στις μέρες μας. Τα harrington jackets, τα τζην παντελόνια και τα βαμβακερά t-shirts που φορούσε ο 17χρονος Jim Stark έχασαν την αθωότητά τους και μετατράπηκαν στη στολή των νεαρών Αμερικάνων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

 

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΟ Ταξιτζής (1976)

Στρατιωτικά ρούχα, κούρεμα μοϊκάνα. Ο Travis Bickle αποτελεί έναν από τους καλύτερους ρόλους του Robert de Niro στο σινεμά, αλλά και έναν ήρωα που επηρέασε καθοριστικά την αισθητική της πανκ κουλτούρας στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΤζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007 εναντίον δρ. Νο (1962)

Καμία γυναίκα μέχρι τότε δεν είχε φορέσει μπικίνι μαγιό όπως η Ursula Andress.

 

 

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑDrive (2011)

Σε αυτό το νεο – νουάρ "διαμαντάκι" του Nicolas Winding Refn, ο Ryan Gosling είναι ένας μυστήριος τύπος που το πρωί εργάζεται ως κασκαντέρ σε ταινίες και το βράδυ ως οδηγός αυτοκινήτων που συμμετέχουν σε ληστείες. Σήμα κατατεθέν του το ξεχασμένο στο χρονοντούλαπο της στιλιστικής ιστορίας bomber jacket.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΤρεις Μέρες του Κόνδορα (1975)

Στο φιλμ του Sydney Pollack, ο Robert Redford επαναπροσδιόρισε το αντρικό στυλ, κάνοντας μόδα τον ολόμαλλο, κλασσικό ναυτικό επενδύτη, συνδυασμένο με τζην παντελόνια, μάλλινα κασκόλ και μαύρα γυαλιά ηλίου. Ένα look άκρως επίκαιρο σήμερα.

 

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΥπόθεση Τόμας Κράουν (1968)

Το όνομα του Steve McQueen ταυτίστηκε με το 3-piece κοστούμι (σακάκι, γιλέκο, παντελόνι) χάρη στους συνδυασμούς που έκανε με τα χρώματα, τα υφάσματα και τα σχέδια, όπως επίσης και με τα γυαλιά ηλίου της Persol. Συγκεκριμένα με το μοντέλο 714 της εταιρείας.

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΟι σκοτεινές μπίζνες ενός πρωτάρη (1983)

O Tom Cruise έκανε μόδα τα κλασικά πλέον wayfarers της Ray-Ban.


 

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑTop Gun (1986)

Τρία χρόνια μετά, λάνσαρε τα επίσης κλασικά στην εποχή μας, aviator γυαλιά ηλίου του διάσημου brand.

 

 

 

 

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΤο πέμπτο στοιχείο (1997)

Ο Luc Besson ανέθεσε στον Jean Paul Gaultier τη δημιουργία των φουτουριστικών κοστουμιών της ταινίας του και λίγους μήνες μετά, τα ντεφιλέ γέμισαν με σύνολα, που θύμιζαν sci-fi ταινίες.

 

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑGattaca (1997)

Βραβευμένη με τέσσερα Όσκαρ, η Colleen Atwood ευθύνεται για τα μίνιμαλ κοστούμια που φορούσε ο Ethan Hawke σε αυτό το ρετρό-φουτουριστικό φιλμ με αναφορές στα 30s και στην αισθητική των 80s.

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΕπτά χρόνια φαγούρας (1955)

Το να φτιάξουμε μία λίστα με τις ταινίες που άλλαξαν τον κόσμο της μόδας χωρίς να συμπεριλάβουμε την Marilyn Monroe, θα ήταν αμαρτία. Οι ενδυματολογικές επιλογές της πιο ποθητής ξανθιάς στην ιστορία του σινεμά που ξεχώρισαν είναι αμέτρητες. Ωστόσο, η ίσως πιο εμβληματική όλων είναι το λευκό σατέν φόρεμα που φόρεσε στο Επτά χρόνια φαγούρας και σχεδίασε ο William "Bill” Travilla.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΝευρικός Εραστής (1977)

Το ρομαντικό δράμα του Woody Allen επανεφηύρε το ανδρόγυνο στυλ μέσα από το ντύσιμο της Diane Keaton, που έφερε την υπογραφή του Ralph Lauren.

 

 

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΠυρετός το Σαββατόβραδο (1977)

Λευκά κοστούμια με μεγάλα πέτα στο σακάκι και καμπάνα τελείωμα στα παντελόνια. Τι θα είχε απογίνει η μόδα των 70s χωρίς το ντίσκο στυλ του John Travolta στην ταινία του John Badham.

 

 

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΜπαρμπαρέλα (1968)

O Paco Rabanne οραματίστηκε το μέλλον της μόδας ντύνοντας την Jane Fonda με μεταλιζέ και βινύλ υφάσματα.

 

 

 

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑBlade Runner (1982)

Οι ενδυματολογικές επιλογές του Michael Kaplan, που επιμελήθηκε τα κοστούμια του sci-fi neo-noir του Ridley Scott, ήταν ένα φόρος τιμής στη μόδα των 40s, στο πανκ των 70s και στην αισθητική του άμεσου μέλλοντος. Αυτή ακριβώς που μερικά χρόνια μετά την πρεμιέρα του Blade Runner θα χαρακτήριζε τα ντεφιλέ του Alexander McQueen, του John Galliano στον οίκο Dior και του Hedi Slimane στον οίκο Saint Laurent.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΟ ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ (1999)

Υφασμάτινες βερμούδες "παντρεμένες" με μονόχρωμα πουκάμισα -πρόσεξε, όχι t-shirts- και λευκά slippers ή sneakers. Το δροσερό, καλοκαιρινό look του playboy Jude Law στο δραματικό θρίλερ του Anthony Minguella ακόμα μνημονεύεται από τους απανταχού λάτρεις της μόδας.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΤο κυνήγι του κλέφτη (1955)

Στο ρομαντικό θρίλερ του Alfred Hitchcock, ο Cary Grant -από τους πιο στιλάτους ηθοποιούς του παλιού, καλού Hollywood, εκείνος που ήξερε πώς να φορέσει ένα κοστούμι χωρίς να τον φορέσει- ερμηνεύει ένα πρώην κλέφτη κοσμημάτων που ζει στη γαλλική Ριβιέρα. Μπορεί η loose γραμμή στα κοστούμια του να θεωρούνται σήμερα παλιομοδίτικα, ωστόσο το μαντήλι που τυλίγει το λαιμό του μέσα από το ανοιχτό πουκάμισο είναι all time classic.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΈνας άντρας μόνος (2009)

Colin Firth ενσαρκώνει έναν ομοφυλόφιλο καθηγητή στα 60s, που χάνει τον επί 16 χρόνια σύντροφό του και μαζί τον εαυτό του. Τον σκηνοθετεί ο Tom Ford, ο μόδιστρος με τη χαρακτηριστική εμμονή στη λεπτομέρεια. Η ταινία του αποτελεί από στιλιστική πλευρά μία ωδή στα σωστά αξεσουάρ που έχουν τη δύναμη να απογειώσουν ένα σύνολο.

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΚαζαμπλάνκα (1942)

Το νουάρ στυλ του ήρωα του Humphrey Bogart, ενός ταπεινού ερωτοχτυπημένου, αλλά κυνικού ιδιοκτήτη καφέ στην Καζαμπλάνκα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που ρίχνει στον έρωτά του την "Θεά" Ingrid Bergman, έχει μείνει στην ιστορία του σινεμά ως ένα από τα εμβληματικά. Σήμα – κατατεθέν του η μπεζ καμπαρτίνα του, την οποία φορούσε δεμένη πάνω από το κοστούμι του.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑWall Street (1987)

Ο Gordon Gekko του Michael Douglas ταυτίστηκε με την εικόνα του γιάπη, του επιχειρηματία, του CEO, χάρη στις ενδυματολογικές επιλογές της Ellen Mirojnick.

 

 

 

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΨάχνοντας Απεγνωσμένα την Σούζαν (1985)

Η Μαντόνα, η σταρ – φαινόμενο, η βασίλισσα της ποπ σε μία δραμεντί που απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο το στυλ των 80s: δερμάτινα παντελόνια, δαντελωτά γάντια, φιόγκοι στα μαλλιά, ογκώδη κοσμήματα, φαρδιές ζώνες, αλυσίδες στο λαιμό.

 

 

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΚαι ο Θεός έπλασε τη γυναίκα (1956)

Η Brigitte Bardot κατέκτησε τον κόσμο της 7ης τέχνης, όχι μόνο με το χαριτωμένο κενό στα δόντια της, αλλά και με το ανυπόφορο σεξ απίλ που αναδυόταν από τις δημιουργίες που είχε ράψει για εκείνη ο Pierre Balmain στο γαλλικό δράμα του Roger Vadim.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΛεωφορείον, ο πόθος (1951)

Το λευκό φανελάκι του Marlon Brando είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο εμβληματικά ρούχα που έχουμε δει στην ιστορία του σινεμά. Τελεία.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.