Όταν στις 8 Φεβρουαρίου 1931 ερχόταν στη ζωή ο James Byron Dean, κανείς δεν περίμενε ότι δύο δεκαετίες μετά (άφησε αιφνιδίως την τελευταία του πνοή -μία ημέρα σαν σήμερα- στις 30 Σεπτεμβρίου 1955), θα γεννιόταν μαζί του ο θρύλος του James Dean. O ηθοποιός που παρά το γεγονός ότι πρόλαβε να πρωταγωνιστήσει σε μόλις τρεις ταινίες ("Ανατολικά της Εδέμ", "Επαναστάτης χωρίς αιτία", "Ο Γίγαντας" και προτάθηκε για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τις δύο από αυτές) έγινε το σύμβολο μίας ολόκληρης γενιάς, κυρίως χάρη στο "αλήτικο" στυλ του, που προσέδωσε μία αντισυμβατική πινελιά στο τι ορίζαμε μέχρι τότε cool.

Από το κόκκινο Harrington jacket και τη μαρινιέρα μέχρι τα λευκά t-shirts, αυτά είναι τα κομμάτια που άφησε παρακαταθήκη ο "πρίγκιπας" της μεγάλης οθόνης στο αντρικό στυλ.

Το Harrington jacket

To εμβληματικό κόκκινο μπουφάν -αγαπημένο επίσης των Steve McQueen, Frank Sinatra, Elvis Presley-, που φόρεσε ως Jim Stark στον "Επαναστάτη χωρίς αιτία". Λέγεται μάλιστα ότι όταν ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα, ο Dean το πήρε μαζί του και το έκανε κομμάτι της γκαρνταρόμπας του.

 

 

Όπως επίσης και ο Ryan Gosling, που απαθανατίστηκε πρόσφατα με ένα red-skinned jacket σαν άλλος James Dean.

 

 

 

 

 

Το λευκό t-shirt

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όταν ο "Επαναστάτης χωρίς αιτία" βγήκε στο σινεμά, οι πωλήσεις των λευκών t-shirts εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Άλλωστε, εκείνη την εποχή, υπήρχε η σέξι και μάτσο εκδοχή του λευκού t-shirt φορεμένου από τον Marlon Brando και η εύθραυστη και επαναστατική εκδοχή του από τον James Dean.

 

 

 

Ποιος φορά σήμερα το λευκό t-shirt σαν εκείνον; Ο David Beckham. Τελεία.

 

 

 

 

 

 

Το πουλόβερ μαρινιέρα

Ο James Dean γνώριζε πολύ καλά ότι το ναυτικό στυλ της Γαλλικής Ριβιέρας είναι ένα από τα πιο διαχρονικά looks στην ιστορία της μόδας.

 

 

 

 

Γι' αυτό και ο πάντα κομψός Βρετανός συνάδελφός του, Eddie Redmayne φροντίζει να το υιοθετεί στις casual εμφανίσεις του.

 

 

 

 

 

Το peacot

Ή αλλιώς ο ναυτικός επενδύτης είναι ένα ακόμη κομμάτι εμπνευσμένο από το ναυτικό στυλ. Η φωτογραφία του Dean να φορά ένα μάλλινο peacot στο περιοδικό Life είναι εμβληματική.

 

 

 

Ο Elijah Wood στα χνάρια του.

 

 

 

 

 

 

Το polo shirt

Χάρη στην αντισυμβατική εικόνα του, ο Dean κατάφερε να επαναπροσδιορίσει το πόλο μπλουζάκι, απαλλάσσοντάς το από τον συντηρητισμό που το διέκρινε.

 

 

 

 

Κάτι που επιβεβαιώνεται μέσα από τη σύγχρονη εκδοχή του κλασικού polo shirt. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιλογή του Liam Payne.

 

 

 

 

 

Από: Esquire ES


φωτογραφιες Getty Images