Ντυνόμαστε στα khakis

Λίγα λόγια για το παντελόνι που ουδεμία σχέση έχει με το χακί χρώμα.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 07 Φεβρουαρίου 2019

Ο Jack Kerouac δεν τα έβγαζε από πάνω του. Ο Steve McQueen, επίσης. Όπως και ο JFK, αλλά και ο Walter White, που εθεάθη να φορά ένα ζευγάρι στο πρώτο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Breaking Bad. Ήταν όμως και τα αγαπημένα της Audrey Hepburn και της συνεπώνυμής της, Katharine Hepburn.

Ντυνόμαστε στα khakis

Συνώνυμα με το casual, αντρικό ως επί το πλείστον, ντύσιμο, τα khakis pants ανήκουν στα πιο κλασικά παντελόνια στην ιστορία της μόδας.

Η ονομασία τους ουδεμία σχέση έχει με το χακί, τη γνωστή στρατιωτική απόχρωση του πράσινου, μιας και το χρώμα τους είναι το μπεζ και οι διάφορες αποχρώσεις του: από αυτής της άμμου μέχρι εκείνη του ανοιχτόχρωμου καφέ και της τερακότα.

KHAKI ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ

Τα συγκεκριμένα παντελόνια πέρασαν στη Δύση τον 18ο αιώνα και συγκεκριμένα μέσα από τα βρετανικά στρατεύματα που βρίσκονταν στην Ινδία. Το 1846 κι ενώ μέχρι πρότινος τις στολές του βρετανικού στρατού συνέθεταν τα λευκά παντελόνια με το κόκκινο μάλλινο παλτό, ο στρατιωτικός διοικητής Sir Harry Burnett Lumsden έδωσε εντολή να ξεφορτωθούν οι στρατιώτες τα κόκκινα πανωφόρια τους και να βάψουν τα άσπρα παντελόνια τους για καμουφλάζ. Η βαφή που χρησιμοποίησαν αποτελούταν από λάσπη και marazi, ένα ινδικό φυτό, το οποίο έδωσε στο ύφασμα το χαρακτηριστικό μπεζ χρώμα που ξέρουμε σήμερα. Για εκείνους αποτελούσε απλά την απόχρωση της σκόνης. Άλλωστε, khaki στα ινδικά σημαίνει σκόνη.

Είκοσι ένα χρόνια μετά, το 1867, ο βρετανικός στρατός έκανε τα khakis την επίσημη στολή του και ύστερα από 31 χρόνια, το 1898, οι πεζικές δυνάμεις των ΗΠΑ ακολούθησαν το παράδειγμά του.

Το ύφασμα

Τα khakis pants είναι καμωμένα είναι 100% βαμβάκι. Συγκεκριμένα, για την κατασκευή τους χρησιμοποιείται το cotton twil, γνωστό στα μέρη μας ως βαμβακερό καμπαρντινέ, ένα ύφασμα που είναι σχεδόν αδιάβροχο.

Η γραμμή

Δεν είναι στενά, δεν είναι φαρδιά. Διατηρούν μία κλασική, Α γραμμή, που αγκαλιάζει αρμονικά το σώμα. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεις το ρεβέρ και τα γυρισμένα μπατζάκια, χαρακτηριστικά που ταιριάζουν καλύτερα στα chinos, παρά στη φιλοσοφία του khaki παντελονιού. Απλά το κονταίνεις σε ένα ράφτη αν σου είναι μακρύ.

Οι ενδυματολογικοί συνδυασμοί

Τα khakis pants χτίζουν ιδανικά ένα casual σύνολο, χειμώνα - καλοκαίρι και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν το βασικό κομμάτι για τη δημιουργία ενός safari look. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.