Από τις πιο δημοφιλείς αντρικές μπότες είναι οι Chelsea, στη σουέντ ή δερμάτινη εκδοχή τους, σε μαύρο ή καφέ/μπεζ χρώμα. Πρόκειται για ένα ankle-high ζευγάρι (καλύπτει τον αστράγαλο), χωρίς φερμουάρ ή κορδόνια, αλλά με ελαστικά πλαϊνά που διευκολύνουν το βάλε-βγάλε. Χάρη στο ότι "παντρεύουν" με τον πιο cool τρόπο, την κομψότητα με τη ροκ αισθητική, τα μποτάκια Chelsea συνδυάζονται στις μέρες μας με τα πάντα: Με μαύρα skinny jeans ή παντελόνια κοστουμιού σε στενή γραμμή, παλτό σε κλασική γραμμή, πουκάμισο, ζιβάγκο ή πλεκτό πουλόβερ.

Η ιστορία των Chelsea boots ξεκινά από τη Μεγάλη Βρετανία. Ήταν το 1851 όταν ο υποδηματοποιός της βασίλισσας Βικτόρια, J. Sparkes-Hall σχεδίασε το πρώτο ζευγάρι. Έναν αιώνα και μερικά χρόνια μετά, στα 60s οι Beatles και το κίνημα των Mods καθιέρωσαν τα συγκεκριμένα μαύρα μποτάκια στο αντρικό στυλ, τοποθετώντας τα στο πάνθεον των κλασικών αντρικών υποδημάτων. Ωστόσο, δεν επρόκειτο ακριβώς για τα Chelsea boots, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. 

Απόγονος των Chelsea και παραλλαγή αυτών αποτέλεσαν στη δεκαετία του 1960 τα Beatle boots, που ήταν αρκετά εκατοστά πιο ψηλά από τα πρώτα και πιο μυτερά και όπως αποκαλύπτει το όνομά τους οφείλουν την ύπαρξή τους στα θρυλικά "σκαθάρια". 

Πρωτοφορέθηκαν τον Οκτώβριο του 1961 από τους John Lennon και Paul McCartney, οι οποίοι παρήγγειλαν τότε δύο ακόμα ζευγάρια για τους Ringo Starr και George Harrison από την λονδρέζικη εταιρεία υπόδησης Anello & Davide, για την προγραμματισμένη φωτογράφισή τους θα σηματοδοτούσε την επιστροφή τους από το Αμβούργο στα πάτρια εδάφη.

Ο αστέρας του Χόλιγουντ Cary Grant (στη μέση) με Beatle boots.
Ο Andy Warhol με Beatle boots στα γυρίσματα της ταινίας "Τα κορίτσια του Τσέλσι”.

Η δημοφιλία των Beatle boots ξεκίνησε να φθίνει στα 70s για να αυξηθεί ξανά στις αρχές των 80s με την έκρηξη του πανκ κινήματος και να σιγήσει και πάλι στα 90s. Με τη μόδα να κάνει κύκλους, τα ψηλά μαύρα μποτάκια έχουν επανέλθει σήμερα στο προσκήνιο για να κλέψουν λίγη από τη λάμψη των κλασικών Chelsea. Μην φοβηθείς να τα φορέσεις. Ταιριάζουν με τα πάντα όπως ακριβώς και ο πρόγονός τους.


Φωτογραφίες © Getty Images