Smart (κομψός/καλοντυμένος/σικάτος) και casual (πρόχειρος/καθημερινός/άνετος): το γιν και το γιαν της ένδυσης. Δύο βασικοί τρόποι ντυσίματος που είναι η μέρα με τη νύχτα. Αν τους σκεφτείς ξεχωριστά είναι σίγουρα πολύ εύκολο να συνθέσεις ένα outfit στο μυαλό σου. Αν όμως σου ζητηθεί να τους ενώσεις και να δημιουργήσεις ένα σύνολο, αντλώντας στοιχεία και από τους δύο, τότε η κατάσταση κάπως περιπλέκεται, καθιστώντας το smart casual look ένα από τα πιο παρεξηγημένα, καθώς συχνά παρερμηνεύονται οι κανόνες του.

Τι είναι το smart casual look

Εκείνο που ακροβατεί μεταξύ formal και casual, μεταξύ του κλασικού κοστουμιού και ενός χαλαρού ντυσίματος και συνδυάζει κομμάτια από τα δύο αυτά διαφορετικά στυλ ντυσίματος σε ένα outfit. Το φάουλ που κάνουν συνήθως οι περισσότεροι είναι να αντιλαμβάνονται το συγκεκριμένο look αποκλειστικά και μόνο ως το πάντρεμα του πουκάμισου με τη γραβάτα, το σακάκι και το τζην παντελόνι και όχι ως ένα look που αναδιαμορφώνει συνεχώς τη σύνθεσή του ανάλογα τις τάσεις της εποχής.

Να ξεκαθαρίσουμε επίσης ότι το smart casual φοριέται σε κάθε περίσταση που το dress code δεν είναι αυστηρά black tie (σμόκιν). Άλλωστε αν το καλοσκεφτείς, πρόκειται για ένα στυλ ντυσίματος που αποτελεί την μοντέρνα έκφραση της κλασικής επίσημης γκαρνταρόμπας.

Τα βασικά κομμάτια του smart casual look

Το blazer

Συγκεκριμένα, το unstructured blazer, το σακάκι που είναι φτιαγμένο από casual υφάσματα -από cotton twill αντί για καμπαρτίνα και κοτλέ αντί για κασμίρ-, έχει patch τσέπες και του λείπουν οι ενισχυμένοι ώμοι με βάτες και οι μεσάτες γραμμές.

Τα μίνιμαλ sneakers

Πάντα μονόχρωμα σε κλασική απόχρωση -λευκό, μαύρο-, πάντα δερμάτινα, πάντα διακριτικά στιλάτα στον σχεδιασμό τους. Αυτά είναι τα μοναδικά sneakers που ολοκληρώνουν κομψά και όμορφα ένα smart casual σύνολο.

To Oxford shirt

Ανάμεσα στο στιλιζαρισμένο dress shirt και το φανελένιο, βρίσκεται το Oxford, το χοντρό βαμβακερό πουκάμισο με την χαρακτηριστική σταυρωτή ύφανση και ακόμα τον πιο χαρακτηριστικό γιακά με τα δύο κουμπιά. Σε γενικές γραμμές, η φόρμα του δεν είναι ούτε φαρδιά, ούτε στενή (slim fit), αλλά αγκαλιάζει αρμονικά το σώμα, τόσο όσο να επιτρέπει ελευθερία κινήσεων και να δείχνει κομψό και άνετο πάνω σου.

Τα σουέντ Derbies

Πολύ πιο άνετη επιλογή από τα δερμάτινα Oxfords και σαφώς πιο στιβαρή από τα sneakers, τα σουέντ Derbies είναι τα smart casual υποδήματα που μπορούν να ισορροπήσουν ιδανικά μεταξύ των δύο άκρων, του formal και του casual. 

Τα chinos

Είτε στην cropped -τα μπατζάκια είναι γυρισμένα σε ρεβέρ και τελειώνουν ένα με δύο εκατοστά πάνω από τον αστράγαλο- είτε στην κλασική τους εκδοχή, τα υφασμάτινα παντελόνια είναι η καλύτερη εναλλακτική στα denim pants. Ένα μπεζ chino είναι διαχρονική αξία, σίγουρα όμως δεν είναι η μοναδική επιλογή. 

Τα παντελόνια με κορδόνια

Γνωστά ως drawstring trousers ή ως tailored joggers, τα παντελόνια με κορδόνια είναι ένα υβρίδιο της αθλητικής φόρμας και του παντελονιού του κοστουμιού. Είναι ένα από τα κομμάτια που έγιναν μόδα τα τελευταία χρόνια στο αντρικό στυλ, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους οπαδούς μιας και η γραμμή τους συνδυάζει την άνεση με την κομψότητα.

Στιλιστικά tips για σωστό smart casual look

Μην ξεχνάς το αθλητικό σου πνεύμα

Σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε να φορέσεις μέσα από το σακάκι ποδοσφαιρική φανέλα, αλλά να έχεις υπόψιν ότι κάποια από τα κατεξοχήν αθλητικά κομμάτια, όπως είναι τα polo μπλουζάκια, τα tailored joggers, τα αθλητικά φούτερ και τα δερμάτινα sneakers​​​​​​, αποτελούν staples του smart casual look. 

Πειραματίσου με τα αξεσουάρ

Πώς θα σου φαινόταν αν φορούσες έναν σκούφο του ψαρά ή ένα baseball cap με σακάκι; Αυτός ο τολμηρός, εκκεντρικός και ασυνήθιστος συνδυασμός, που ξεφεύγει από τoυς αυστηρούς κανόνες του formal και του casual είναι το ζητούμενο στα αξεσουάρ του συγκεκριμένου στυλ ντυσίματος. 

Παίξε με τα υφάσματα

Μην φοβηθείς να ταιριάξεις διαφορετικούς τύπους υφασμάτων, ειδικά τον χειμώνα που οι επιλογές είναι αμέτρητες. 

Βάλε τα χρώματα στη σωστή σειρά

Επένδυσε σε σκούρες αποχρώσεις στα casual κομμάτια -σε τζην παντελόνι, bomber jacket, t-shirt- και σε έντονα, ζωηρά χρώματα με ή χωρίς prints στα formal -πουκάμισο, γραβάτα, σακάκι. Με αυτό τον τρόπο, τα πρώτα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη στιβαρότητα, ενώ τα δεύτερα θα απολέσουν τον αυστηρό χαρακτήρα τους.

Υιοθέτησε την τάση του layering

Ο χειμώνας ενδείκνυται για ντυθείς σε στρώσεις, το γνωστό κρεμμύδι, φορώντας το ένα ρούχο πάνω από το άλλο - t-shirt μέσα από ζακέτα και από πάνω μπουφάν ή ζιβάγκο μέσα από σακάκι και από πάνω παλτό ή πουκάμισο με γιλέκο, σακάκι και παλτό. 

Και λίγη smart casual χολιγουντιανή έμπνευση

Ο Ryan Gosling με ένα smart casual look με workwear επιρροές, καθώς επέλεξε αντί για sneakers ή δερμάτινα δετά υποδήματα, ένα ζευγάρι work boots.

 

 

 

 

 

Και αν τη διαφορά στο στυλ του Gosling έκανε το υπόδημα, στο σύνολο του Michael B. Jordan όλη η προσοχή στρέφεται στο πανωφόρι, ένα υβρίδιο του κλασικού παλτό με το στρατιωτικό με τα χρυσά κουμπιά και τους τονισμένους ώμους.

 

 

 

 

 

Η κομψή απλότητα του Idris Elba είναι παράδειγμα προς μίμηση του πώς μπορείς να ντυθείς άκοπα στη λογική του smart casual.

 

 

 

 

 

 

Αν πάλι θέλεις να το προσπαθήσεις για να βγάλεις ένα αποτέλεσμα που ξεχωρίζει στιλιστικά, η περίπτωση του Ryan Reynolds θα σε βοηθήσει να μάθεις πώς να χτίζεις ένα κομψό, αλλά άνετο σύνολο που βασίζεται στον συνδυασμό διαφορετικών μεταξύ τους χρωμάτων.

 

 

 

 


Φωτογραφίες © Getty Images