Λευκό T-shirt, ο στιλιστικός οδηγός του Esquire

Η ιστορία του λευκού T-shirt, οι ποιότητές του, πώς να το φορέσεις φέτος και το hack για να το κρατήσεις ξέξασπρο για πάντα.

Το λευκό T-shirt αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη του ότι τα βασικά κομμάτια της αντρικής γκαρνταρόμπας είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Κι αυτό γιατί, αν το φορέσεις σωστά, είναι ικανό να κάνει ένα ολόκληρο σμήνος γυναικών και αντρών να γυρίσει και να θαυμάσει το επαναστατικό σου look, περισσότερο κι από το αν έσκαγες μύτη με ένα δερμάτινο τζάκετ γεμάτο καρφιά. Όλα αυτά, μάλιστα, ενώ έχουν περάσει 71 χρόνια απ’ όταν το φόρεσε ο Marlon Brando στο Λεωφορείο ο πόθος και 66 απ’ όταν έκανε την ίδια κίνηση ο James Dean στον Επαναστάτη χωρίς αιτία.

Λευκό T-shirt, ο στιλιστικός οδηγός του EsquireGetty Images

Στον μύθο του, πρέπει να προσθέσουμε και το ότι το λευκό T-shirt είναι το ρούχο στο οποίο μπορείς πάντα να υπολογίζεις για να είσαι cool και αυτό που μπορεί να λύσει κάθε ενδυματολογικό γρίφο.

Παρόλα αυτά, δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση το να βρεις το σωστό για εσένα και για κάθε περίσταση, καθώς θα πρέπει να τηρεί κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές για να λειτουργήσει σωστά (αλλά και για να επιβιώσει της φθοράς του πανδαμάτορα χρόνου). 

Η ιστορία του λευκού T-shirt

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με λίγη ιστορία. Το σωτήριο έτος 1904, η Cooper Underwear Company δημοσίευσε την πρώτη της καταχώρηση για ένα επαναστατικό εσώρουχο, μία "εργένικη" φανέλα, την οποία μοντέλαρε ένας μυστακοφόρος ανήρ, φτυστός ο χιπστερομπαρίστας που σου φτιάχνει τον artisanal καφέ σου κάθε πρωί.

ΛΕΥΚΟ T-SHIRT

Το κύριο "ατού" της ήταν η ελαστική της λαιμόκοψη, που επέτρεπε στους άντρες της εργατικής τάξης που αρχικώς την προτίμησαν να τη βάζουν και να τη βγάζουν εύκολα, καθώς δεν έκλεινε με κουμπάκια, όπως συνηθιζόταν μέχρι τότε.

Επιπλέον, δεν χρειαζόταν συχνές επισκευές και ραψίματα κάθε φορά που θα ξηλωνόταν και από ένα της κουμπί (που δεν είχε). Λόγω αυτής της πρακτικότητας, το 1914 έγινε και τμήμα της επίσημης στολής του Αμερικανικού Ναυτικού.

Στην καθημερινή ενδυμασία των υπόλοιπων αντρών, μπήκε κάπου ανάμεσα στον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με την πρώτη αναφορά στον όρο T-shirt να καταγράφεται το 1920 στο μυθιστόρημα Η άλλη όψη του Παραδείσου, το ντεμπούτο του F. Scott Fitzgerald.

Βέβαια, αποδεκτό στον δρόμο έγινε αρκετά αργότερα, αφού το φόρεσαν ο Marlon Brando και ο James Dean, για να γίνει έπειτα "λευκός πίνακας" που πάνω του πρόβαλαν τα όνειρά τους καλλιτέχνες, ακτιβιστές, σχεδιαστές μόδας και κοινοί θνητοί.

Τι κάνει ένα λευκό T-shirt τέλειο;

Σύμφωνα με τον David Telfer, επικεφαλή του βρετανικού brand Sunspel (να το ψάξετε κυρίως για τα στιλάτα και άψογης ποιότητας "παλιομοδίτικα" εσώρουχά του), τα πάντα έχουν να κάνουν με την άνεση.

Πέρα από την ποιότητα του πανιού, που δίνει στο ρούχο διάρκεια, πρέπει όταν το δοκιμάζεις η λαιμόκοψή του να περνάει απαλά πάνω από το κεφάλι σου, ενώ οι ραφές και τα τελειώματά του να εφαρμόζουν αρμονικά στο σώμα σου.

DAVID BECKHAMGetty Images

Σχετικά με το fit του, στην κλασική του version, πρέπει να πέφτει στον κορμό σου με άνεση, χωρίς να είναι κολλητό, ενώ το μήκος του να φτάνει έως τη μέση του φερμουάρ του παντελονιού σου. Όσον αφορά τα μανίκια, οι ραφές τους πρέπει να ξεκινούν στην άκρη των ώμων σου και το μήκος τους να φτάνει στη μέση των δικεφάλων σου.

Βέβαια, υπάρχουν και πιο μοντέρνα πατρόν, π.χ. boxy, long και δεν συμμαζεύεται, που κάνουν το λευκό T-shirt να έρθει και να ταιριάξει ταμάμ στην εποχή μας και το στυλ που συνηθίζεις να ντύνεσαι.

Γιατί τα ακριβά λευκά T-shirts αξίζουν τα λεφτά τους

Τα multipacks που βρίσκεις στις αλυσίδες προσιτής μόδας, τα συνοικιακά καταστήματα εσωρούχων, ακόμα και στα σούπερ μάρκετ, δεν είναι αυτό ακριβώς που λέμε "ευκαιρία". Σε γενικές γραμμές, μην περιμένεις να βρεις ποιότητα με λιγότερα από 25 Ευρώ, για να θέσουμε τον πήχη χαμηλά.

Αν βέβαια θέλεις να αποκτήσεις ένα λευκό T-shirt από ανώτερης ποιότητας βαμβάκι pima ή supima (superior pima), που είναι πιο ελαφρύ, απαλό και ανθεκτικό, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι τα 60 Ευρώ είναι η τιμή εκκίνησης.

Τα λευκά T-shirts από sea island cotton, που συλλέγεται με το χέρι σε συγκεκριμένες περιοχές της Καραϊβικής και από το οποίο φτιάχνονται τα πιο μεταξένια ζέρσεϊ πανιά που μπορείς να φανταστείς, αλλά και όσα είναι από μείγμα βαμβακιού με μετάξι ή άλλες ξεχωριστές ίνες, θεωρούνται ακόμα πιο πολυτελή, γι' αυτό και είναι ακόμα πιο ακριβά.

ΛΕΥΚΟ T-SHIRTGetty Images

Κι όμως, η τιμή που πληρώνεις στο ταμείο έχει αντίκρυσμα, καθώς ένα καλοφτιαγμένο T-shirt δεν δείχνει απλώς πιο ωραίο πάνω σου, αλλά κρατάει και περισσότερα χρόνια, σε αντίθεση με τις πιο οικονομικές (υποτίθεται) επιλογές που βγαίνουν knock-out μετά από τα πρώτα πέντε -και πολλά λέμε- πλυντήρια.

Πώς να φορέσεις σωστά το λευκό T-Shirt το 2021

Το ότι τα λευκά T-Shirts υπάρχουν εκεί έξω για περισσότερο από έναν αιώνα, δεν σημαίνει ότι δεν υπόκεινται σε εποχικές αλλαγές και μόδες, τόσο όσον αφορά τον σχεδιασμό όσο και τον τρόπο που φοριούνται.

RAMI MALEKGetty Images

Μία τάση που υπάρχει έντονα τα τελευταία χρόνια και έχει επιβληθεί από οίκους υψηλής ραπτικής και luxury brands (Bottega Veneta, Lemaire, Dunhill κ.α.) είναι τα ελαφρώς oversized λευκά T-shirts.

Όσα διαθέτουν λεπτομέρειες που γίνονται αντιληπτές μόνο στο εξασκημένο μάτι αυτού που γνωρίζει από ρούχα είναι, επίσης, in. Έχε κατά νου λαιμοκόψεις από πιο βαρύ βαμβάκι, ριχτούς ώμους και τσέπες με ξώραφα που μπορούν να κάνουν το απλό λευκό T-shirt να δείχνει σούπερ μοδάτο και σύγχρονο.

Αυτά τα στυλ, σετάρονται υπέροχα με cargo παντελόνια ή γενικότερα με παντελόνια σε πιο φαρδιά γραμμή και χαλαρό στυλ.

> Διάβασε ακόμα: Τα 5 βασικά T-shirts του καλοκαιριού

Αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα πιο σινιέ, πολυτελές look, τότε θα πρέπει να επιλέξεις ένα λευκό T-shirt από πιο βαρύτιμο πανί, που να περιέχει στη σύνθεσή του π.χ. μετάξι ή μοντάλ, σε πατρόν που να είναι πιο κοντά στο σώμα σου. Φόρεσέ το μέσα από το παντελόνι σου και ολοκλήρωσε το ντύσιμό σου με ένα σακάκι.

> Διάβασε ακόμα: Πώς θα φορέσεις σωστά το μαύρο T-shirt

Ένα hack για να παραμείνει λευκό

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις το λευκό σου T-shirt κάτασπρο είναι να το πλένεις μόνο μαζί με λευκά ρούχα, με ειδικό απορρυπαντικό και λευκαντικό στη θερμοκρασία που υποδεικνύει η ετικέτα του. Αν κάνεις την επένδυση να αγοράσεις ένα πιο πολυτελές, η μόνη λύση είναι το πλύσιμο στο χέρι, ενώ για τα μεταξωτά, το καθαριστήριο.

Για τα πιο "ταπεινά", μπορείς να ενισχύσεις τις λευκαντικές ιδιότητες του απορρυπαντικού, προσθέτοντας στην πλύση από ¼ έως ½ του φλιτζανιού χυμό λεμόνι σε συνδυασμό με τρεις κουταλιές του γλυκού σόδα, για να νικήσεις τα άλατα και τυχόν ακαθαρσίες από το πλυντήριο που ίσως επιβαρύνουν την κατάσταση. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα