Η περιποίηση των μαλλιών είναι για την πλειοψηφία των αντρών η ξεχασμένη συνήθεια του καλοκαιριού. Ενώ φροντίζουμε για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο, εκείνη του κεφαλιού έρχεται συνήθως σε δεύτερη μοίρα. Κακώς, καθώς είναι επίσης εκτεθειμένη σε μεγάλο βαθμό στις επικίνδυνες ακτίνες UVA καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, ο ήλιος δεν είναι ο μόνος επιβλαβής παράγοντας για την καλή υγεία των μαλλιών. Το αλάτι της θάλασσας και το χλώριο στις πισίνες είναι οι δύο κυριότεροι ένοχοι για τη θαμπή τους όψη, την αφυδατωμένη εμφάνιση και την ευθραυστότητα των τριχών στο σπάσιμο. 

Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και την άφιξη του φθινοπώρου, μια εποχή κατά την οποία τα μαλλιά τείνουν να πέφτουν -σε φυσιολογικά επίπεδα- ώστε να ανανεωθούν, τότε κρίνεται αναγκαία η σωστή φροντίδα τους ώστε να υποφέρουν όσο το δυνατόν λιγότερο από την εναλλαγή των εποχών και η αναγέννησή τους από την αναμενόμενη και φυσιολογική τριχόπτωση να γίνει γρήγορα και με ένταση.

Ακολουθούν μερικά, βασικά πράγματα που καλό είναι να γνωρίζεις και να εφαρμοζείς από εδώ και στο εξής. 

Η ενυδάτωση είναι το Α και το Ω

Είναι πολύ βασικό να σταματήσεις να λούζεσαι καθημερινά για να μην προκαλέσεις περαιτέρω ξηρότητα στο κεφάλι. Μία καλή συχνότητα λουσίματος είναι ανά δύο ημέρες με ένα καλό, ποιοτικό σαμπουάν που δεν έχει οινόπνευμα, parabens και χημικές ουσίες στη σύνθεσή του. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην προσπάθεια να ενυδατώσεις τα μαλλιά. Το δεύτερο, είναι η χρήση conditioner/μαλακτικής κρέμας, μάσκας και serums. Προϊόντα με κερατίνη και argan oil, χωρίς σιλικόνες, είναι ιδανικά για την περίπτωση.

 

Η διαφορά μεταξύ κρανίου και μαλλιών

Επειδή το κρανίο είναι η βάση για την καλή υγεία των μαλλιών, οφείλεις να το φροντίζεις αναλόγως, ξεδιαλύνοντας αρχικά στο μυαλό σου τις μεταξύ τους διαφορές. Για παράδειγμα, η τριχόπτωση και η πιτυρίδα είναι προβλήματα που σχετίζονται με το δέρμα του κεφαλιού, όχι με τις τρίχες.  

Η διέγερση της κυκλοφορίας

Η σωστή κυκλοφορία του αίματος είναι το παν για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Το ίδιο ισχύει και για τα μαλλιά. Προκειμένου λοιπόν να διεγείρεις την κυκλοφορία του αίματος στο κεφάλι και να κλείσεις τους πόρους του δέρματος, απόφυγε το χλιαρό/ζεστό νερό και λούσου με κρύο. Επίσης, μην αμελείς το βούρτσισμα των μαλλιών - πάντα με απαλές κινήσεις και με ξύλινη, αντί για μεταλλική, χτένα.

Από: Esquire ES