Η μυρωδιά του ξύλου ουντ -ελληνιστί το βρίσκεις και ως αετόξυλο- έχει συνδυαστεί με τα ζεστά, ξυλώδη, γλυκά, αισθησιακά και όλο ταμπάκο έντονα αντρικά αρώματα που κρύβουν μέσα τους κάτι από τα πολλά μυστήρια της Μέσης Ανατολής. Τα οποία προορίζονται μόνο για τους τολμηρούς, καθώς η οσμή τους, αν είσαι ευαισθητούλης, θα σου σπάσει τη μύτη. Η προέλευσή της, πάντως, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς προέρχεται από ένα δέντρο που ενδημεί στο Άσαμ της Ινδίας αφού η καρδιά του κορμού του μολυνθεί από ένα είδος μούχλας και στη συνέχεια παράγει τη ρητίνη με την εξαιρετικά βαθιά, χαρακτηριστική μυρωδιά του ουντ.

Το άρωμα των 6 δισεκατομμυρίων Ευρώ

Τα συγκεκριμένα δέντρα αναπτύσσονται και σε άλλες περιοχές της Ινδίας, στη Νοτιοανατολική Ασία και το Μπανγκλαντές, με την ξυλεία του ουντ να αποτελεί την πιο ακριβή φυσική πρώτη ύλη στον κόσμο και την αξία της παγκόσμιας αγοράς της να υπολογίζεται σε περίπου 6 δισεκατομμύρια Ευρώ τον χρόνο. Πράγμα λογικό αν αναλογιστείς ότι το δέντρο από το οποίο παράγεται απειλείται με εξαφάνιση και πρέπει να προστατευθεί. 

Βέβαια, το ξύλο ουντ δεν μοσχοβολάει πάντα με τον ίδιο τρόπο κι αυτό γιατί η οσμή που αναδίδει επηρεάζεται από παράγοντες όπως το μέρος στο οποίο μεγάλωσε το δέντρο, στο αν φύτρωσε από μόνο του ή καλλιεργήθηκε, όπως και το αν μολύνθηκε με φυσικό τρόπο ή εσκεμμένα. Αλλά ας αφήσουμε τη θεωρία στην άκρη, για να γνωρίσουμε 5 από τα καλύτερα αρώματα με ξύλο ουντ που κυκλοφορούν στην αγορά και που, λόγω έντασης, είναι ιδανικά κυρίως για τον χειμώνα και τις πιο προχωρημένες ώρες. Εκτός κι αν εσύ έχεις τέτοιο στυλ που μπορείς να τα κάνεις "δικά" σου, οπότε, ακόμα και αν τα φορέσεις ένα πρωινό με 40 βαθμούς Κελσίου, ενδέχεται να μην ενοχληθεί κανείς. 

Το Wonderoud του αβανγκάρντ οίκου COMME des GARÇONS

COMME des GARÇONS

Το άρωμα του οίκου υψηλής ραπτικής που έχει συνδέσει το όνομά του με το ασυνήθιστο, το απρόσμενο, το ανατρεπτικό είναι η απελευθέρωση του ουντ. Στη σύνθεσή του περιλαμβάνει επίσης αρωματικές νότες ξύλου κέδρου από το Τέξας, αυστραλιανού σανδαλόξυλου, βετιβέρ από την Αϊτή και πατσουλί από την Ινδονησία.

Το σπιρτόζικο Royal Oud του niche brand αρωμάτων Creed

Creed

Ένα άρωμα που συνδυάζει το ξύλο ουντ με τις πιο ελαφριές μυρωδιές του λεμονιού, του ροζ πιπεριού και του περγαμόντου, κάτι που του χαρίζει μία σπιρτάδα την οποία, με λίγη υπερβολή, τη λες και πρωινή. Βέβαια, οι πιο γεμάτες νότες του μασκ, του κέδρου και του σανδαλόξυλου τού δίνουν αρκετό σώμα για να μπορεί να φορεθεί όλες τις ώρες. 

Το αμαρτωλό The Voice of the Snake της σειράς Alchemist's Garden του οίκου Gucci

Gucci

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Gucci, ο ένας, ο μοναδικός Alessandro Michele έχει το άγγιγμα του Μίδα και ο Alberto Morillas αποτελεί μία από τις πιο περίφημες "μύτες" της υψηλής αρωματοποιίας. Οι δυο τους, συνεργάστηκαν για τη δημιουργία μίας κολεξιόν πολυτελών αρωμάτων, ελαίων και κεριών που φέρει την κωδική ονομασία The Alchemist’s Garden. Το πιο "ουντικό" από αυτά είναι το The Voice of the Snake, που συνδυάζει τις αφροδισιακές, βλάσφημες νότες του ξύλου ουντ με αυτές του έντονου δέρματος, του σαφράν και του πατσουλί. Σκέτη αμαρτία.

> Διάβασε ακόμα: 1921, το άρωμα για τα 100 χρόνια Gucci

Το Oud 27 του hype brand αρωμάτων Le Labo 

Le Labo

Αγαπάμε το brand Le Labo για την αισθητική του και την έμφαση που δίνει στο να κάνει όσους το προτιμούν να αισθάνονται μοναδικοί. Το Oud 27 είναι η δική του εκδοχή για το τι θεσπέσιες μυρωδιές θα ανέδιδαν οι "χίλιες και μια νύχτες", συνδυάζοντας το ξύλο ουντ με το μαύρο πιπέρι, τον κέδρο, το πατσουλί και το σαφράν. Ανατολίτικο, καυτό, βαρύ αλλά όχι ασήκωτο.

> Διάβασε ακόμα: 5 ξυλώδη αρώματα για το φθινόπωρο

Το εικονικό Oud Wood του Tom Ford

Tom Ford

Το Oud Wood, με την απλή και απόλυτα σαφή ονομασία, είναι ένα από τα πιο εικονικά αρώματα της πριβέ σειράς του οίκου Tom Ford (της οποίας, αν το φυσάς το παραδάκι, σου προτείνουμε όλα της τα αρώματα). Στη σύνθεσή του συνταιριάζει το βλάσφημο ξύλο ουντ με τις εξωτικές οσμές του ροδόξυλου, του κινεζικού πιπεριού, του σανδαλόξυλου, των σπόρων τόνκα, της βανίλιας και του βετιβέρ. Το αποτέλεσμα έχει ήδη κριθεί εκ του αποτελέσματος, καθώς είναι ένα από τα best sellers της σειράς.