Η περιποίηση-βάλσαμο του ξηρού δέρματος

Οι συνήθειες που θα επαναφέρουν άμεσα την υγεία και τη λάμψη στο πρόσωπο και το σώμα σου.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 04 Φεβρουαρίου 2020

Αφυδάτωση, φαγούρα, ερυθρότητα σε πρόσωπο και σώμα. Αυτά είναι τα τρία βασικά συμπτώματα της ξηροδερμίας, που προκαλείται από το κρύο, τον αέρα, τη βροχή και την υγρασία του χειμώνα. Δεν εμφανίζεται μόνο σε ευαίσθητες επιδερμίδες ή σε εκείνες που έχουν την τάση να είναι ξηρές, αλλά σε όλους τους τύπους δέρματος γενικότερα, ακόμα και σε εκείνους που κατατάσσονται στους λιπαρούς.

Πώς όμως θα καταφέρεις να επαναφέρεις άμεσα την ενυδάτωση και και κατ' επέκταση την υγεία και τη λάμψη στο "σκασμένο" δέρμα σου, παρά τα σκαμπανεβάσματα του καιρού και των εναλλαγών της θερμοκρασίας;

Η λύση βρίσκεται στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης προσώπου και σώματος και στις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να κάνεις για να βοηθήσεις το δέρμα και την επιδερμίδα σου "ξεδιψάσουν".

Κάνε λιγότερα και πιο κρύα ντους

Μπορεί το χειμώνα, το να κάνεις ένα ζεστό ντους και να μένεις με τις ώρες στο μπάνιο να σε χαλαρώνει και να σε ζεσταίνει, ωστόσο είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε σχεδόν όλοι και αφυδατώνουμε τον οργανισμό μας από έξω προς τα μέσα. Αποτέλεσμα; Το δέρμα αρχικά να κοκκινίζει από την υψηλή θερμοκρασία και έπειτα, να ξηραίνεται προκαλώντας μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων φαγούρα. Φρόντισε λοιπόν να κάνεις ένα και όχι περισσότερα ντους την ημέρα, σύντομης διάρκειας, με χλιαρό προς δροσερό νερό.

Επέλεξε ενυδατικά προϊόντα

Από το σαμπουάν και το αφρόλουτρο μέχρι το καθαριστικό προσώπου, επένδυσε σε προϊόντα -χωρίς parabens, οινόπνευμα- με την ένδειξη για ξηρό/αφυδατωμένο δέρμα, που ναι μεν καθαρίζουν, ενυδατώνουν δε, καθώς περιέχουν πολύτιμα έλαια για θρέψη και επανόρθωση.

Προτίμησε balm κρέμες

Αν κάνεις μία βόλτα στην αγορά, θα ανακαλύψεις μία μεγάλη ποικιλία από ενυδατικές κρέμες σε διάφορες μορφές: από τη λοσιόν μέχρι εκείνη με την κρεμώδη υφή, το λάδι και το balm. Το τελευταίο θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη διάρκεια των χειμωνιάτικων, ξηρών, μηνών. Πρόκειται για μία κρέμα με κέρινη, πυκνή υφή, που δεν απλώνεται εύκολα στο δέρμα, αλλά λειτουργεί σαν ένα προστατευτικό φιλμ ενάντια στον κρύο αέρα.

Ενυδατώσου από την κορυφή μέχρι τα νύχια

Και πάντα μετά το ντους, αφού πρώτα ταμπονάρεις καλά το σώμα σου με μία καθαρή πετσέτα για να απομακρύνεις την υγρασία. Ωστόσο, μην περιορίζεις την ενυδάτωση σε πρόσωπο και χέρια. Άπλωσε την κρέμα σε όλο το σώμα και περίμενε μερικά λεπτά να απορροφηθεί προτού ντυθείς.

Πες "ναι" στη σωστή διατροφή, στον καλό ύπνο επίσης

Μην υποτιμάς τη σημασία μίας ισορροπημένης διατροφής για την ενυδάτωση του δέρματος. Ενέταξε στο καθημερινό διατροφολόγιό σου, τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία, κατανάλωνε άφθονο νερό και απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, που "στραγγίζουν" τον οργανισμό. Επίσης, φρόντισε να κοιμάσαι καλά (6 με 8 ώρες κάθε βράδυ), καθώς ο ύπνος συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα