Ποτέ κανείς δεν αγάπησε τα σπυράκια. Είναι αντιαισθητικά και ενοχλητικά και αποτελούν πηγή μόλυνσης. Η καταπολέμησή τους δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Είναι πολύ δύσκολο να εξαφανιστούν εν μία νυκτί, όχι όμως και ακατόρθωτο. Με την κατάλληλη φροντίδα και τους απαραίτητους συμμάχους, μπορείς να περιορίσεις την ερυθρότητα, τη φαγούρα, το πρήξιμο και την τυχόν περαιτέρω μόλυνση της περιοχής. Να απαλύνεις τα συμπτώματα και να κάνεις λιγότερο ορατό ένα σπυρί.


Μερικά πράγματα που καλό είναι να γνωρίζεις αν τα σπυράκια είναι συχνό φαινόμενο

  • Πίνε άφθονο νερό για να ενυδατώνεσαι σωστά και να αποβάλλεις τις τοξίνες.
  • Περιόρισε το άγχος.
  • Απέφυγε το αλκοόλ, την υπερκατανάλωση ζάχαρης, τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά, γλυκά) και τις μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών.
  • Μην αγγίζεις το σπυράκι με τα χέρια σου.
  • Κλείσε ραντεβού σε ένα δερματολόγο για να εκτιμήσει την κατάσταση και να σε συμβουλεύσει για τη θεραπεία που έχεις ανάγκη.

Παρακάτω θα βρεις έξι συστατικά που δρουν αποτελεσματικά κατά της ακμής. Προτίμησέ τα συνδυαστικά στα λεγόμενα spot treatments ή χρησιμοποίησε κάποια απ' αυτά μεμονωμένα (συγκεκριμένα τα δύο έλαια μέντας και τεϊόδεντρου), αφού πρώτα έχεις καθαρίσει καλά την περιοχή.

Βενζοϊκό υπεροξείδιο (benzoyl peroxide)

Πρόκειται για δραστική ουσία, που συμβάλλει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και του σμήγματος που ερεθίζουν τους θύλακες στο δέρμα προκαλώντας σπυράκια. Έχει την τάση να δημιουργεί ξηρότητα και στη συνέχεια ξεφλούδισμα, γι' αυτό και πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση.

Σαλικυλικό οξύ

Είναι μία σαφώς πιο ήπια ουσία από το βενζοϊκό υπεροξείδιο, με αντιερεθιστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές. Έχει την ικανότητα να διασπά τα κύτταρα που κολλούν μεταξύ τους, να απομακρύνει τα στίγματα και τις ατέλειες. Παρομοίως η χρήση του πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Θείο

Το θείο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και δρα κατευθείαν στο πύον που συσσωρεύεται στο σπυράκι, βοηθώντας το να διαλυθεί.

Έλαιο τεϊόδεντρου (tea tree oil)

Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, απαλύνει την ερυθρότητα και τη φλεγμονή, ενώ η αντιφλεγμονώδης δράση του βοηθά τα σπυράκια με πύον να "στεγνώσουν".

Έλαιο μέντας

Ένα ακόμη "ηρεμιστικό" έλαιο είναι αυτό της μέντας, που μειώνει τον ερεθισμό, εξουδετερώνοντας τα βακτήρια χάρη στις αντιιικές ιδιότητές της.

Οδοντόπαστα

Ξεκαθαρίζουμε εξαρχής ότι η χρήση της είναι αμφιλεγόμενη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που την χαρακτηρίζουν ως γιατροσόφι. Ωστόσο, η οδοντόκρεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λύση επείγουσας ανάγκης και να έχει ένα παροδικό μεν, αισθητό δε αποτέλεσμα. Περιέχει τρικλοσάνη, αντιμικροβιακή ουσία που βοηθά να εξουδετερωθούν τα βακτήρια του δέρματος που προκαλούν τα σπυράκια. Προσοχή όμως. Αν περιέχει πρόσθετες λευκαντικές ουσίες, στοματικό διάλυμα ή τεχνητά χρώματα το πρόβλημα πιθανόν να επιδεινωθεί.