Από όταν το The Life of Pablo, άλλαξε τρεις ονομασίες μέχρι να "βαφτιστεί" επισήμως έτσι και μερικές ακόμη ημερομηνίες κυκλοφορίας μέχρι να το δούμε όντως να βγαίνει στα ράφια, είναι λογικό όταν ακούμε για τον ερχομό ενός νέου album από τον Kanye West να κρατάμε μικρό καλάθι. Όπως και να (μετο)ονομαστεί βέβαια και αν όντως σήμερα το καλωσορίσουμε -ok, δύσκολα να μεταβληθεί η κατάσταση τόσο τελευταία στιγμή- ο 10ος δίσκος του ράπερ με τίτλο Donda, αργά ή άμεσα θα είναι στη διάθεσή μας για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Για την ακρίβεια, θα τον είχαμε ακούσει από πέρυσι, αλλά κορονοϊός εγένετο και έχουμε καταλήξει τις τελευταίες εβδομάδες να τον βλέπουμε στις δημόσιες εμφανίσεις του να φοράει κάτι που θυμίζει ολόσωμη φόρμα που αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια του. Ναι, και στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού, έτσι ακριβώς φωτογραφήθηκε, χωρίς να αποχωρίζεται επίσης, ούτε το puffer jacket του από τη σειρά Yeezy Gap. 

>Διάβασε ακόμη: Η πιο πλήρης playlist του φετινού καλοκαιριού

Άραγε είναι αυτός ο τρόπος για ένα προσφάτως διαζευγμένο άντρα για να προστατευθεί από τα αδηφάγα μίντια; Μία ακόμη συνέργεια με τη Gap για να γίνει viral; Ή μήπως ένα καλά στημένο επικοινωνιακό τρικ στο πλαίσιο της νέας κυκλοφορίας; Άβυσσος η ψυχή του Kanye, θα μπορούσαν και τα τρία ενδεχόμενα να αποτελούν ένα γόνιμο συνδυασμό για τα δεδομένα του. 

Το Donda και η ιστορία του

Καταρχάς, Donda λεγόταν η αείμνηστη μητέρα του. Ο αρχικός τίτλος του δίσκου ήταν Donda: With Child και είχε διαρρεύσει το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της προεδρικής καμπάνιας του. Ίσως είχες ακούσει τότε κιόλας το single που συνοδευόταν από βίντεο, με τίτλο Wash Us in the Blood συνοδεία του Travis Scott, όπως και ένα ακόμη, το Nah Nah Nah. Αν όντως τα θυμάσαι, καλύτερα να τα ξεχάσεις, διότι δε συμπεριλαμβάνονται στην τελική track list. 

 

Οι συμμετέχοντες

Τελικά ο Scott δεν "κόπηκε" εντελώς από την track list, συμμετέχει σε ένα ακόμη. Τον Kanye επίσης στηρίζουν με την παρουσία τους στα τραγούδια του οι Baby Keem, Pusha T και Lil Baby, με τον τελευταίο να δέχεται και τα πιο θετικά σχόλια από όσους έχουν εικόνα του δίσκου. Επιπρόσθετα, στο Donda φημολογείται ότι παίρνουν μέρος και οι Post Malone και Playboi Carti. 

Όλα τα παραπάνω βέβαια, επισκιάζονται από την εκ νέου συνεργασία του Kanye με τον "μεγάλο του αδερφό" όπως αποκαλεί τον Jay-Z. Μέχρι την περασμένη Πέμπτη και την παρουσίαση του δίσκου του, κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι πως 'μαγειρευόταν' reunion τέτοιου βεληνεκούς. Ο σύζυγος της Beyonce συμμετέχει για την ακρίβεια στο 10ο και τελευταίο track του δίσκου και το γεγονός είναι τόσο κοσμοϊστορικό που οι fans τους σχεδόν αποτρελάθηκαν στα σόσιαλ μίντια.

 

Υπάρχει σύνδεση με το Jesus Is King;

Είτε δεν προκύπτει σύνδεση είτε είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτη. Η πίστη στο Θεό ανέκαθεν τον απασχολούσε μουσικά και μη, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση το album είναι περισσότερο αφιερωμένο στις προσωπικές του μάχες-δαίμονες και στη γενική ιδέα της νίκης απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ο βετεράνος γκουρού των hip hop μίντια το έθεσε τέλεια: "Είναι θετική μουσική που μπορείς να δυναμώσεις". Σαφέστατα το τέλος του γάμου του με την Kim Kardashian δε θα μπορούσε να λείπει, όμως ως ζήτημα υποβόσκει χωρίς να προσβάλλει σε καμία περίπτωση τη μητέρα των παιδιών του. Το Page Six επικαλείται πηγή από το κοντινό του περιβάλλον που ισχυρίζεται ότι υπάρχει τραγούδι που "φωνάζει από χιλιόμετρα" το όνομα της Kim, για το οποίο η ίδια είναι ήδη ενήμερη και εγκρίνει. 

Το παρασύνθημα

Μέχρι στιγμής ο ίδιος ο Kanye τηρεί σιγή ιχθύος για το νέο του μουσικό πόνημα και αυτό ίσως να είναι και το πιο ανησυχητικό από όλα. Επιπρόσθετα, γνωρίζουμε ότι πρόσφερε 5.000 δωρεάν εισιτήρια για το πάρτι της παρουσίασής του την περασμένη Πέμπτη στο στάδιο Mercedes-Benz στην Ατλάντα σε καθηγητές, προσωπικό και φοιτητές πανεπιστημίων μαύρων σπουδαστών. Τώρα πότε θα το δούμε να ανεβαίνει στο Spotify και αν πρόκειται να παραμείνει πιστός στην αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας, θα χρειαστεί να το διαπιστώσουμε στην πράξη.