Η πιο πλήρης playlist του φετινού καλοκαιριού

25+1 τραγούδια που θέλουμε να ακούμε συνέχεια στο ραδιόφωνο.

Αν οι φορές που ακούμε στο ραδιόφωνο τη φράση 'το hit/ η playlist του φετινού καλοκαιριού' ισοδυναμούσαν με ευρώ, αυτή τη στιγμή όλοι θα είχαμε λύσει το οικονομικό μας πρόβλημα και δε θα δίναμε καμία σημασία. Η αλήθεια είναι ότι κυκλοφορούν τόσα πολλά singles, που σπάνια κάποιο από αυτά γίνεται η επιτυχία την οποία οι δισκογραφικές εταιρείες προεξοφλούν ή που τελοσπάντων φιλοδοξούν να είναι (δεν αμφιβάλλουμε ότι κάποια το αξίζουν και παραπάνω), οπότε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι καταλήγουμε να 'βομβαρδιζόμαστε' από ονόματα που δε μένουν ποτέ στη μνήμη μας.

Τα διεθνή ραδιόφωνα "πουλάνε" νέο υλικό και καλλιτέχνες σε ρυθμούς fast food, διάττοντες αστέρες μεσουρανούν για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από ποτέ και στο τέλος πιστεύουμε ότι η μουσική βιομηχανία περιορίζεται μόνο στην προώθηση ισπανικών reggaeton και trap κομματιών με ακατάληπτο στίχο. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, χώρος υπάρχει για όλους τους καλλιτέχνες και όλες τις μουσικές προτιμήσεις, απλά η ύπαρξη 'πολυφωνίας' και γενικότερης ποικιλίας όσον αφορά στην προβολή τους θα ήταν καλύτερη για όλους. 

Πώς φτάσαμε ως νέα 'pop' idols να θεωρούνται ο Justin Bieber και η Selena Gomez; Επειδή οι Bad Bunny, Ozuna, C. Tangana, αλλά ακόμα και η Cardi B και BTS δεν τραγουδιούνται, εκτός αν μπορείς να αποστηθίσεις τους στίχους - και αν όντως το κάνεις, σου αξίζουν συγχαρητήρια. Γιατί, πάντα θα τους τρώει στη γωνία η Dua Lipa, ίσως και η Doja Cat; Για τον ίδιο λόγο. Γιατί θα συνεχίσουμε να προτιμάμε άσματα των 80s-90s-00s, τα οποία παρεμπιπτόντως συνεχώς διασκευάζονται κυρίως κακήν κακώς και αισθανόμαστε σα να ζούμε την ημέρα της μουσικής μαρμότας; Περιττή προφανώς, η οποιαδήποτε επανάληψη αιτιολογίας. 

Παρακάτω βρίσκεις, όλα εκείνα τα καινούρια κομμάτια παντός είδους που για εμάς ξεχωρίζουν για το ρυθμό, το στίχο και το περιεχόμενό τους και που θα θέλαμε να μονοπωλούν των ραδιοφωνικών ακροάσεων. Μερικά από αυτά, ευτυχώς το κάνουν ήδη, κι αν αντέξουν στο σκοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα. Δηλαδή το Σεπτέμβριο. 

*η σειρά των τραγουδιών είναι τυχαία

Jungle - Keep Moving

Στο Plissken Festival του 2019 στην Τεχνόπολη έκλεψαν κυριολεκτικά την παράσταση. Έχουμε ήδη 'λιώσει' και το Talk About it και περιμένουμε ολόκληρο το τρίτο album των Βρετανών, Loving in Stereo, στις 21 Αυγούστου. Μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε κυριολεκτικά να κουνιόμαστε. 

Jack Savoretti - Who's Hurting Who (feat. Nile Rodgers)

Ο Jack μας αρέσει και σε πιο εύθυμους τόνους, όπως στο συγκεκριμένο τραγούδι με τις ευλογίες του Nile Rodgers, ο οποίος ως γνωστόν, ό,τι πιάνει γίνεται χρυσός. Ωραίο και το Too Much History που μαζί ως singles προηγήθηκαν, αλλά εδώ υπό κανονικές συνθήκες αν είχαν ανέβει στο YouTube θα έβλεπες τα When You're Lonely, το The Way You Said Goodbye και το Dancing In The Living Room ως τα δικά μου αγαπημένα από το 7o album του, Europiana, που κυκλοφόρησε στις 25 Ιουνίου. Και σε αυτό το δίσκο είναι διακριτό αυτό το χαρακτηριστικό πια του Jack, nostalgia ύφος, ενισχυμένο με disco ρυθμούς (μας είχε προειδοποιήσει σχεδόν μέσα από το single Youth & Love). Εκτιμώ πολύ επίσης, το γεγονός ότι δε θέλησε να επαναλάβει ένα ακόμη Singing to Strangers - το album με το οποίο έκανε αισθητή την παρουσία του στο ευρύ ευρωπαϊκό κοινό. Ο Jack ευτυχώς, φτιάχνει δίσκους που ακούγονται ολόκληροι, track after track με τρομερή ικανοποίηση κιόλας, και που σε κάνουν να τραγουδήσεις, να ερωτευθείς και να χορέψεις μαζί τους. Από εμένα, είναι όλα τα 'ναι' του κόσμου, χαρίστε τον όπου αγαπάτε.

Seba Campos - Canto Al Sol 

Το τελευταίο τρίμηνο, παίζει παντού και shazamάρεται ασύστολα. Ένας Χιλιανός με βάση το Βερολίνο φτιάχνει δική του μουσική, αλλά ρεμιξάρει εξίσου καλά αν τον ψάξεις. Στο Canto Al Sol, άκρη τι λέει μπορεί να μη βγάζεις εύκολα, όμως, μια χαρά το συμπληρώνεις με τους δικούς σου στίχους. 

Shouse - Love Tonight

Παρεμπιπτόντως, στην κορυφή του ελληνικού Shazam βρίσκεις αυτό το single που έχει όλα τα φόντα για να καταλήξει ως το single που 'αν δεν παίξεις ένα βράδυ σε μαγαζί θα στο ζητάνε όλοι μέχρι να ξημερώσει'. Ειδικά τώρα που ο David Guetta έβαλε το χεράκι του. Προσωπικά, προτιμώ την εκδοχή από Vintage Culture, sorry David.

Ian Ikon & Tom Gaebel - My Heart Is Lost

Πιο φρέσκο από αυτό, δύσκολα να βρεις. Το νέο single του Ian Ikon έχει πιο ευρωπαϊκό χαρακτήρα από ποτέ, κολλάει στο μυαλό με τη δεύτερη ακρόαση και το απολαμβάνεις καλύτερα με ένα aperitivo στο χέρι. 

>Διάβασε ακόμη: O Ian Ikon γράφει μουσική στην εποχή των singles

Billie Eilish - Lost Cause 

Νέο look συνοδευόμενο από συγκροτημένες δηλώσεις και νέο album στις 30 Ιουλίου. Το κορίτσι θαύμα της indie pop ενηλικιώνεται μουσικά και αυτό λογικά θα βγει και στο Happier Than Ever για το οποίο ανυπομονεί ο μισός πλανήτης. 

Arlo Parks - Hope

Δεν την επέλεξαν τυχαία οι Easy Life στο Sangria. Στο ανοιξιάτικο τεύχος του Esquire σας είχαμε προειδοποιήσει πως θα τη συναντήσουμε και θα τη συναντάμε για πολύ ακόμη στο μέλλον, μας είχε ήδη επιβεβαιώσει άλλωστε με το εξαιρετικό ντεμπούτο της, Collapsed in Sunbeams. Το μέλλον ανήκει στην Arlo, ευτυχώς. 

Solomun feat. ÄTNA - Tuk Tuk

Ενδεχομένως να είναι ο πιο αναγνωρίσιμος παραγωγός και dj αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Ο Γερμανοβόσνιος επέστρεψε στα δισκογραφικά δρώμενα, και μέσα από το Home, σίγουρα ξεχωρίζει το χορευτικό Tuk Tuk.

>Διάβασε ακόμη: Ο Solomun και η υπερδύναμη της χορευτικής μουσικής

Moby - 'Natural Blues' (Reprise Version) ft. Gregory Porter & Amythyst Kiah 

To Reprise κυκλοφόρησε στις 28 Μαΐου και μάλλον ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν για να πάρει τα πάνω του ο Moby, μετά από ένα σωρό ατυχείς στιγμές που είχαν στοιχίσει (ακόμη και στη μουσική) εικόνα του. Εδώ, με τις ευλογίες του τιτάνα Gregory Porter.

Peggy Gou - Nabi (feat. OHHYUK)

Η Peggy Gou μετά το Starry Night που έπαιξε κυριολεκτικά παντού, έπαθε... Army of Lovers και παραδόξως δεν ακούγεται παράταιρο. Eίμαι πολύ περίεργη να ακούσω τι θα κατεβάσει το κεφάλι της αμέσως μετά. 

Balthazar - Moment

Mετά το Fever του 2019, Maarten και Jinte επέστρεψαν με το Sand για να μας θυμίσουν πόσο πολύ μπροστά είναι το Βέλγιο γενικότερα, μουσικά. Στα ραδιόφωνα ακούς πολύ και το Losers, ήρθε η στιγμή να εκτιμήσεις και το Moment.

Little Simz - Introvert

H Little Simz είναι μία πολύ καλή απόδειξη ότι η ραπ δεν εξελίχθηκε σε τραπ -όπως κάποιοι υποστηρίζουν- αλλά βελτιώνει τη δική της, ήδη υπάρχουσα μουσική βάση. Για ολόκληρο το Sometimes I Might Be Introvert, πρέπει να περιμένεις ως τις 3 Σεπτεμβρίου. 

> Διάβασε ακόμη: Η Julien Baker και η αιώνια λιακάδα ενός μουσικού μυαλού

H.E.R. - Fight For You

..and the Oscar goes to H.E.R. Το φετινό αγαλματίδιο, δικαίως ανήκει στη H.E.R αφού πρόκειται για το τραγούδι της ταινίας Judas and the Black Messiah. Το 2021 είναι σίγουρα η χρονιά της στο μεταξύ, καθώς απέσπασε και Grammy για το τραγούδι της χρονιάς (I Can't Breathe).

Monsieur Minimal - White and Black Angel 

Σε σταθερή αξία στην ελληνική σύγχρονη μουσική έχει αναδειχθεί ο Monsieur Minimal. Το Easteria θυμίζει αρκετά Khruangbin και το εν λόγω single έχει σίγουρα άρωμα μιας άλλης εποχής. 

Color Dolor - Shy

Dream Pop made in Finland που θυμίζει Still Corners, στην πιο δυναμική της εκδοχή. Μουσική που ταξιδεύει τον καθένα, όπου το σώμα δε μπορεί να βρίσκεται για αντικειμενικούς λόγους.

Keep Shelly in Athens - You (feat. Georgia Hurd)

Από την άλλη, άξιοι εκπρόσωποι της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής συνεχίζουν να είναι οι Keep Shelly in Athens, όπως και η Kid Moxie που φλερτάρει περισσότερο με την electrodisco. Κάποτε επιτέλους, τέτοιου είδους καλλιτέχνες όπως οι προαναφερθέντες, θα ήταν καλό να κέρδιζαν την ελληνική αναγνώρισει που τους αναλογεί. Στο εξωτερικό την έχουν btw.

North Parade - Never Had a Monday

Κάπως έτσι ακούγεται η εύπεπτη indie rock του Birmingham εν έτει 2021. Στα αυτιά μας θυμίζει κάτι από Raining Pleasure και Cosmosound.

Roosevelt - Easy Way Out 

Ο Γερμανός Marius Lauber, από το single Montreal μέχρι και σήμερα, κατορθώνει πάντα να "μαγειρεύει" ήχους που φτιάχνουν τη διάθεσή μας. Το ίδιο συμβαίνει και στο νέο του album, Polydans.

Poté - Young Lies (feat. Damon Albarn)

Μένω στο όνομα του Damon Albarn. Ο μάστερ των Gorillaz και των Blur δε συμμετέχει όπου κι όπου, δε φτιάχνει ό,τι κι ό,τι.

Curtis Harding - Hopeful

Πέρασαν 3 χρόνια για να ακούσουμε κάτι φρέσκο από τον Harding. Η soul μπορεί να αισθάνεται ασφαλής εφόσον κυκλοφορεί εκεί έξω. 

Wolf Alice - Delicious Things

Όνομα και πράγμα το Blue Weekend. Οι moody Wolf Alice και η νωχελική τους διάθεση καταλήγουν εύλογα σε Delicious Things. 

> Διάβασε ακόμη: Ποιος είσαι πραγματικά Damiano David;

Bon Entendeur - Alba ft. Sofiane Pamart

Συμπεριλαμβάνεται στο δεύτερο album της μπάντας, Midnight που κυκλοφόρησε στις 3 Ιουνίου. Το Alba μυρίζει καλοκαίρι από χιλιόμετρα. 

Julia Stone - Sixty Summers

Και μόνο για συναισθηματικούς λόγους, ένα τραγούδι με αυτόν τον τίτλο δε θα μπορούσε να λείπει από μία καλοκαιρινή λίστα. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για τη χροιά της Julia. 

Limiñanas / Garnier - Que Calor (feat. Edi Pistolas) (Edit)

Ολόκληρο το συνεργατικό album De Pel ícula των Limiñanas με τον Laurent Garnier έρχεται στις 10 Σεπτεμβρίου. Το πρώτο δείγμα είναι τρομερά ενδιαφέρον ως ηχητικό αποτέλεσμα. 

Dennis Lloyd - 27 Club

Χθες παρακολούθησα την worldwide premiere The Some Days Experience from Menora Arena του Dennis Lloyd στο πλαίσιο της κυκλοφορίας του νέου του album, Some Days. O Mr Nevermind στο live του αποδεικνύεται πολυεργαλείο (τραγουδά, παίζει ένα σωρό όργανα, επικοινωνεί με αμεσότητα) και φιλοδοξεί δικαίως να ξεπεράσει την επιτυχία του ενός single που τον έκανε γνωστό παγκοσμίως. Πέρα από το 27 Club, εξαιρετικά πιασάρικο βρίσκω και το Meditation, ενώ του βγαίνει εξίσου και η απόπειρα να γίνει πιο συναισθηματικός μέσα από singles όπως τα Bottom Line και Leave It All Behind.  Γενικώς, μην ξαφνιαστείς αν λίαν συντόμως χρειαστεί να shazamάρεις τα τραγούδια του στις σειρές του Netflix. Ο Harvey Specter δηλαδή, άνετα θα τον υποστήριζε σε μία από τις γνωστές εξόδους του με killer looks και ύφος.

Måneskin - Ι Wanna Be Your Slave

Για όσους κράζουν τη Eurovision, πάντα θα υπάρχει ένας καλλιτέχνης -ή ένα συγκρότημα στην προκειμένη- που θα αποδεικνύει ότι είναι ένα καλό βήμα για παγκόσμια αναγνώριση. Προτού διαγωνιστούν και σαρώσουν στις ψήφους του κοινού στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, οι Ιταλοί νικητές Måneskin τα πήγαιναν καταπληκτικά στη χώρα τους. Απλώς τον περασμένο Μάιο, όλος ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δει δωρεάν τι εστί Damiano David επί σκηνής και φυσικά να τον ερωτευθεί ακαριαία. Μεταξύ μας, δε θέλω να μάθω τι βαθμολογία θα αποσπούσε το Ι Wanna Be Your Slave, αν διαγωνιζόταν στη θέση του Zitti e Buoni... Όπως και να έχει, το repeat δεν το αποφεύγει στη λίστα μας. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.