Kanye West, ένας ιδιοφυής κόπανος

Μία μουσική αναδρομή στην πορεία του ράπερ που σήμερα κλείνει τα 46.

O Kanye West εδώ και χρόνια αρέσκεται να τοποθετείται δημοσίως για όλους τους λάθος λόγους και σχεδόν ποτέ για τον μόνο που θα έπρεπε πραγματικά να μετράει: τη μουσική. Δεν είμαστε σίγουρα τόσο αφελείς ώστε να μην κατανοούμε το γιατί.

Ο Αμερικανός ράπερ που κλείνει σήμερα τα 46 του χρόνια -γεννήθηκε 8 Ιουνίου 1977- παίζει το παιχνίδι των media και δεν κάνει τίποτα για να αποφύγει να τροφοδοτεί με ολοένα και περισσότερο υλικό όλο αυτό τσίρκο που έχει στηθεί γύρω από το όνομά του. Είναι βλέπεις μία από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες της εποχής μας από όποια πλευρά κι αν το δεις: από το πώς έχει καταφέρει να χτίσει την εικόνα του, μέχρι την μεταπήδησή του στο χώρο της μόδας και τη χρήση των social media για να προβάλλει την προσωπική του ζωή και να σχολιάσει την πολιτική επικαιρότητα.

Kanye West, ένας ιδιοφυής κόπανος

Στο παρόν άρθρο όμως δεν θα αναλωθούμε σε όλα αυτά που τροφοδοτούν το τεράστιο και ενοχλητικό "εγώ" του Kanye West (ο ίδιος το αποδίδει στα κατά καιρούς ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει) ή όλα αυτά που τον καθιστούν μεγάλο κόπανο στα μάτια μας -τι να πρωτοθυμηθούμε το δημόσιο support του στις πολιτικές του Trump, τις ντροπιαστικές δηλώσεις του για τη δουλεία.

Aλλά σε όλα εκείνα, που είτε μας αρέσει είτε όχι, τον αναγάγουν σε έναν απόλυτα ιδιοφυή μουσικό της σύγχρονης σκηνής - οι προπέρσινες spiritual εμφανίσεις του σαν άλλος "Μεσσίας" μέσα από τις γκόσπελ συναυλίες του "Sunday Service” (Κυριακάτικη Λειτουργία) έριξαν το ίντερνετ. Ένα μουσικό που ζει στο σήμερα (ενίοτε, έχει αποδείξει ότι βλέπει και το μέλλον, από τον ρόλο του σχεδιαστή μόδας) και σε κρίσιμες στιγμές δείχνει το καλό του πρόσωπο -  δώρισε 2 εκατομμύρια δολάρια στις οικογένειες και τις νομικές ομάδες θυμάτων αστυνομικής βίας με αφορμή τη δολοφονία του George Floyd.

ΚΑΝΙΕ ΓΟΥΕΣΤ

Το πρώτο πράγμα που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι ουδέποτε έχει σημειώσει κάποιο αρνητικό ρεκόρ δισκογραφικά ή συναυλιακά. Δεν υπάρχει πρότζεκτ του που να έχει χαρακτηριστεί ως ανεπιτυχές ή αδιάφορο. Απεναντίας, με κάθε δισκογραφική δουλειά του κάνει ένα βήμα παραπέρα, ενώ με κάθε συναυλία του πραγματοποιεί και μία διαφορετική εμφάνιση επί σκηνής.

Όλη αυτή η εξέλιξή του όμως επισκιάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τις αλλόκοτες δηλώσεις του σε συνεντεύξεις και τις προκλητικές αναρτήσεις του στα social media, με αποτέλεσμα το κοινό να διχάζεται: Κάποιοι τον θεωρούν σπουδαίο καλλιτέχνη και κάποιοι άλλοι απλά τρελό ή ακόμα χειρότερα, ηλίθιο.

Όλοι όμως συνηγορούν στο εξής: Κανείς δεν πρέπει να παίρνει στα σοβαρά τα λεγόμενά του "συζύγου της Kim Kardashian", όπως συχνά τον αποκαλούν περιφρονητικά.

Αντ' αυτού, πρέπει να μην αδιαφορεί για τη μουσική του. Το ταλέντο, το όραμα, η επιρροή και η καινοτομία του που εκφράζεται με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους θα πρέπει να υπογραμμίζεται πιο συχνά συγκριτικά με τον τρόπο που άγεται και φέρεται στην προσωπική του ζωή. Το να αμφισβητείται η καλλιτεχνική του αξία λόγω της παράνοιας και της εγωμανίας που τον διακρίνει είναι λανθασμένη οπτική.

ΚΑΝΙΕ ΓΟΥΕΣΤ

Επιπλέον, ο Kanye δεν έχει υπάρξει ποτέ καλλιτεχνικά τελειωμένος. Ακόμα και όταν υπέστη ψυχωσικό επεισόδιο τον Νοέμβριο του 2016 ήταν στις επάλξεις. Εκείνη τη χρονιά είχε λανσάρει το The Life Of Pablo, που είχε λάβει διθυραμβικές κριτικές.

Μέσα στο 2018 τώρα, η μουσική δραστηριότητά του ήταν ιδιαιτέρως έντονη: Κυκλοφόρησε το Ye, το 8ο άλμπουμ του, έβαλε μπρος το 9ο, το Yandhi, ανέλαβε την παραγωγή σε πέντε διαφορετικά, επιτυχημένα κατά γενική ομολογία, άλμπουμ -το ένα απ΄ αυτά ήταν δικό του, ενώ τα άλλα τέσσερα των Pusha T, Kids See Ghosts, Nas και Teyana Taylor- και έσπασε μερικά streaming ρεκόρ με το κομμάτι I Love It, για το οποίο συνεργάστηκε με τον Lil Pump και την Adele Givens.

Αλλά ας κάνουμε ένα βήμα πίσω.

Ο Kanye πριν τον West

Ο Kanye West, γνωστός και ως Ye, γεννήθηκε στην Ατλάντα πριν από 41 χρόνια. Το πλήρες ονοματεπώνυμό του είναι Kanye Omari West. Μεγάλωσε στο Σικάγο και η καριέρα του ως ράπερ ξεκίνησε το 2004, καθώς από το 1996 μέχρι εκείνη τη χρονιά ασχολούταν καθαρά και μόνο με το κομμάτι της παραγωγής στην αμερικανική χιπ χοπ σκηνή.

Όταν βρέθηκε πίσω από το μικρόφωνο όλα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω του και σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένας διεθνής σούπερ σταρ, που παρά τα κακώς κείμενα του χαρακτήρα του, το επίπεδο της καλλιτεχνικής δουλειάς του παραμένει πάντα υψηλό. Η δισκογραφική πορεία του το αποδεικνύει.

The College Dropout (2004)

Πολύ δυνατή, πολύ ποιοτική, τρομερά καλοκουρδισμένη εκκίνηση.

Late Registration (2005)

Gold Digger και η παγκόσμια μουσική βιομηχανία υποκλίνεται.

Graduation (2007)

Τα synthesizers σε πρώτο πλάνο.

808s & Heartbreak (2008)

O χειρότερος δίσκος του; Μάλλον.  Ένας ενδιαφέρον χαμός παρ' όλα αυτά.

My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Ρίμες, beats, πνευστά, έγχορδα· ό,τι πιο μεγαλεπήβολο έχει δοκιμάσει.

Yeezus (2013)

Το κακό γούστο σε καλαίσθητη μουσική συσκευασία - κι όποιος αντέξει.

The Life of Pablo (2016)

Προκλητικό, όπως κι αν το κοιτάξει κανείς.

Ye (2018)

H αιώνια λιακάδα ενός διεστραμμένου μυαλού.

Jesus Is King (2019)

Για τον Kanye West ήταν ένας τρόπος έκφρασης του γκόσπελ στη σύγχρονη εποχή και η στροφή του σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής που τον φέρνει πιο κοντά στον Θεό. Για κάποιους όμως ήταν η αδιάφορη θρησκευτική αναγέννηση του ίσως πιο αμφιλεγόμενου προσώπου της μουσικής βιομηχανίας σήμερα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος