Η Patti Smith βγήκε χθες σαν one-of-a-kind χίπισσα διανοούμενη ιέρεια στη σκηνή του Ηρωδείου, μαυροντυμένη, με την ασημένια κόμη της, χαιρέτησε τους πάντες με ένα "hello everybody" και ξεκίνησε να κινείται στον ρυθμό του Dancing barefoot. Μαζί της, κινηθήκαμε και όσοι βρισκόμασταν στις κερκίδες του ρωμαϊκού ωδείου. Λίγο μετά, ένας τρελός θαυμαστής τής φώναξε ότι την αγαπάει κι εκείνη του πέταξε ένα "Send me a picture". Ναι, η πρώην ένοικος του Hotel Chelsea, η δαφνοστεφανωμένη και πολιτικοποιημένη πανκ ρόκερ, παραμένει αιώνια νέα, ετοιμόλογη και χαρισματική. 

Freedom, fucking freedom

Κάποια στιγμή έβαλε τα γυαλιά της, έκανε πάλι πλάκα με το κοινό λέγοντας "α, τώρα σας βλέπω" και απήγγειλε το Footnote to Howl του Allen Ginsberg, που γράφτηκε το 1955, δίνοντας το πρώτο πολιτικό στίγμα της συναυλίας και σχολιάζοντας με τον συγκλονιστικό αυτό τρόπο την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να καταργήσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. "Βγείτε στους δρόμους, εσείς είστε το μέλλον", ούρλιαξε τελειώνοντας την απαγγελία της, ενώ λίγο αργότερα μονολόγησε "Freedom, fucking freedom".

> Διάβασε ακόμα: Η απόκοσμη γοητεία της νονάς της punk, Nina Hagen

Patti has the power

Όταν έπιασε βροχή έβγαλε το μαύρο σακάκι της, έμεινε με ένα γιλέκο κάτω από το οποίο φάνηκε το λευκό T-shirt που αγαπάει να φοράει και συνέχισε να τα δίνει όλα. Η βροχή δυνάμωσε, η Patti και το κουαρτέτο της -στο οποίο συμμετέχουν τα δύο της παιδιά, ο γιος της ως κιθαρίστας και η κόρη της στα πλήκτρα- βγήκαν για λίγο προς τα παρασκήνια. Οι τεχνικοί πήραν τη θέση τους για να σκουπίσουν τα μουσικά όργανα.

> Διάβασε ακόμα: Bruce Springsteen, έχουμε ανάγκη την ψύχραιμη φωνή σου

Επέστρεψαν, όμως, όλοι. Ίσως γιατί μπορεί μεν να είχε παιχτεί το Because the night, με αλλαγμένους στίχους (Because the night belongs to Athens), αλλά η Patti δεν είχε προλάβει να ερμηνεύσει το έτερο τραγούδι-σταθμό της πορείας της, το People have the power.

Βγήκε, λοιπόν, η θ-ε-ά, υπό βροχή, κι ενώ οι συνεργάτες της φοβήθηκαν για εκείνη μη γλιστρήσει -είναι υπερβολικά αδέξια, όπως είπε η ίδια- για να τα δώσει όλα, να τραγουδήσει και να χορέψει, να μας υπενθυμίσει τη δύναμη που έχουμε να ονειρευόμαστε, να παίρνουμε αποφάσεις, να μαχόμαστε ενάντια στους ηλίθιους αυτού του κόσμου και να ολοκληρώσει την ερμηνεία της ουρλιάζοντας "use your voice".

Όσο το κοινό την αποθέωνε μετά τον αποχαιρετισμό της, κάποιος από την παραγωγή άπλωσε στους ώμους της μια λευκή πετσέτα και η ιέρεια χάθηκε σαν όνειρο που με την έντασή του σε έχει αλλάξει στα παρασκήνια του ρωμαϊκού ωδείου.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.