Το 1995, 46 παιδιά από όλον τον κόσμο συμμετείχαν σε ένα συνέδριο που ονομάστηκε World Congress of Children. Το μέρος που τα φιλοξένησε δεν είναι άλλο από τη θρυλική Neverland, το ράντσο του Michael Jackson. Τότε ακόμη υπήρχαν υποψίες αλλά όχι ενδείξεις για τις πιθανές σκοτεινές ορέξεις του πιο διάσημου από όλους τους pop stars. Στα χρόνια που μεσολάβησαν όμως μέχρι τον θάνατο του και παρότι δεν καταδικάστηκε ποτέ, το όνομα και η φήμη του σπιλώθηκαν ανεπανόρθωτα.

Η Neverland πήρε το όνομά της από την ομώνυμη χώρα του Peter Pan

Σήμερα, δέκα χρόνια αφού ο Jackson άφησε την τελευταία του πνοή, μία παραγωγή του HBO με τίτλο Leaving Neverland φέρνει ξανά στο προσκήνιο την παραμυθένια έπαυλη με το σκοτεινό παρελθόν προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την οικογένεια του αποθανόντος. Το ντοκιμαντέρ που προβάλλεται αυτές τις μέρες στο αμερικανικό δίκτυο προσπαθεί να ρίξει φως στις κατηγορίες που εξαπολύουν οι δύο πρωταγωνιστές του (Wade Robson και James Safechuck) απέναντι στον Michael Jackson.

Όταν ήταν ανήλικοι φιλοξενήθηκαν στη Neverland, κοιμήθηκαν στο ίδιο κρεβάτι με τον pop star κι υποστηρίζουν ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Το 2005 ο Jackson είχε κριθεί αθώος για τις σχετικές κατηγορίες. Μήπως όμως η φήμη του τον είχε βοηθήσει να ξεπεράσει αυτήν την επικίνδυνη δικαστική περιπέτεια;

Τι ήταν η Neverland

Ο Michael Jackson ονόμασε το ράντσο του Neverland, προς τιμήν της ομώνυμης φανταστικής χώρας που δημιούργησε ο συγγραφέας του Peter Pan, J.M. Barrie - εκεί, δηλαδή, όπου τα παιδιά δεν ενηλικιώνονταν ποτέ, παραμένοντας πάντοτε αθώα. Πιστός σε αυτό το όραμα, ο διάσημος μουσικός φρόντισε να δώσει μία αίσθηση παιδικού καρναβαλιού στην έκταση των 2.700 στρεμμάτων: έχτισε ένα ιδιωτικό λούνα παρκ με roller coaster, καρουζέλ, συγκρουόμενα αλλά και δύο ατμοκίνητα τρενάκια.

Παρότι ο pop star αγόρασε την έκταση το 1987, δεν μετακόμισε σε αυτήν παρά μόνο μετά το σκάνδαλο του 2005, όταν και κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων. Όταν όμως η αστυνομία διενήργησε μία ενδελεχή έρευνα σε κάθε σπιθαμή του ράντσου, ψάχνοντας για ενοχοποιητικά στοιχεία, ο Jackson αποφάσισε να το εγκαταλείψει κι υποσχέθηκε στον εαυτό του να μην γυρίσει ξανά ποτέ εκεί.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Neverland ήταν το όνειρο κάθε παιδιού, απλά, δυστυχώς, υπάρχουν πολλές υποψίες μέχρι σήμερα που μας οδηγούν να συμπεράνουμε πως για αρκετούς ανήλικους επισκέπτες η εμπειρία μετατρεπόταν σε έναν τραυματικό εφιάλτη.

Η αξία της

Ο Michael Jackson και η Lisa Marie Presley κάνουν βόλτα στη Neverland στα 90s.

Το ράντσο αγοράστηκε από τον Jackson έναντι 19.5 εκ. δολαρίων το 1987. Όταν όμως βγήκε πρώτη φορά στο σφυρί το 2015, κόστιζε πια 100 εκ. δολάρια. Καθώς όμως ποτέ δεν βρέθηκε αγοραστής, η τιμή του έπεσε στα 67 εκ. δολάρια. Έτσι, σήμερα, και μετρώντας ήδη δύο αποτυχημένες προσπάθειες πώλησης, είναι διαθέσιμο προς αγορά αλλά σε πολύ χαμηλότερη τιμή: μόλις 31 εκ. δολάρια.

Το παρελθόν της

H Neverland πριν την αγοράσει ο Michael Jackson.

Ο αρχικός ιδιοκτήτης, William Bone, αγόρασε την έκταση το 1977. Σύμφωνα με το Architectural Digest o μεγαλομεσίτης μεταμόρφωσε μία "άγρια έκταση για καουμπόηδες" σε ένα σύγχρονο ράντσο, το οποίο πέρα από τις βελανιδιές και την άγρια βλάστηση, περιτριγυριζόταν από αμπελώνες και μία τεχνητή λίμνη με καταρράκτη ενώ στο κέντρο του το δέσποζε η έπαυλη των 1200 τ.μ. που έκτισε ο ίδιος.

Τι γίνεται σήμερα

Η Neverland μετονομάστηκε σε Sycamore Valley Ranch, ίσως και σε μία προσπάθεια να πουληθεί πιο εύκολα. Τα σπίτια όπου έχουν διαπραχθεί εγκλήματα (ή έστω το κοινό τα έχει συνδέσει με παράνομες πράξεις ακόμα κι αν δεν υπάρχουν σχετικές καταδίκες) πολύ συχνά βρίσκουν δυσκολίες στην πώλησή τους. Υπάρχουν συνήθως καθυστερήσεις ενώ η τιμή τους πέφτει γύρω στο 25%.

Φυσικά στην περίπτωση της Neverland η πτώση φαίνεται να αγγίζει το 70%, αυτό όμως μπορεί να οφείλεται και στην γενικότερη ύφεση που παρουσιάζει η αγορά πολυτελών ακινήτων στις Η.Π.Α. Από την άλλη πάλι, οι κακές γλώσσες δίνουν μία άλλη εξήγηση: ποιος δισεκατομμυριούχος θα ήθελε να αγοράσει ένα ράντσο που το στοιχειώνουν οι υποψίες για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων;