Το όνομά του είναι Çağrı. Mahir Çağrı. Σήμερα είναι 58 ετών και τα φώτα της ιντερνετικής δημοσιότητας δεν πέφτουν πια πάνω του. Το 1999, όμως, ήταν μία από τις πρώτες διαδικτυακές περσόνες που κατάφεραν να γίνει διάσημες χωρίς, επί της ουσίας, να κάνουν τίποτα. Ο ιστότοπος που διατηρούσε με την αρκούντως γελοία ονομασία www.ikissyou.org δεν υπάρχει πια. Έζησε όμως στιγμές ιντερνετικού μεγαλείου και μπορείς να πάρει μία γεύση από την cult μαγεία που μοίραζε αφειδώς πατώντας εδώ. Τι σχέση έχουν, τώρα, όλα αυτά με τον Borat Sagdiyev, τον πιο αλλοπρόσαλλο ρεπόρτερ του πλανήτη;

Στο τέλος του 20ου αιώνα, το ίντερνετ ήταν ένα πολύ περίεργο πράγμα. Η αισθητική και ο σχεδιασμός του θύμιζαν περισσότερο παιδική ζωγραφιά και λιγότερο μέσο επικοινωνίας για brands, businessmen και τεχνολογικούς κολοσσούς. Κάπου εκεί, στο TikTok της εποχής που λεγόταν XOOM, ο Mahir Çağrı έστησε μία σελίδα χωρίς νόημα και ουσία, με μοναδικό προσόν την εμφάνισή του -που έμοιαζε βγαλμένη από κωμωδία με τον Κώστα Τσάκωνα- και τη δίψα του για ιντερνετική δόξα.

"Υou can give banner". "Hi Welcome, my world!!! I kiss you!! Invite you. Love and Share for Peace". "We can make you website". Αυτές ήταν μερικές μόνο από τις επιγραφές που μπορούσε να διαβάσει κανείς στο κακοφτιαγμένο site που αποκαλούσε σπίτι του. Τα κάκιστα αγγλικά που χρησιμοποιούσε, η κωμική εμφάνιση, ο πηγαίος ναρκισσισμός και ματαιοδοξία ήταν εκείνα τα στοιχεία που χάρισαν φήμη στον Τούρκο πρωτο-influencer. Οι ομοιότητες με τον Borat είναι σχεδόν ανατριχιαστικές.

Ο Mahir δεν σταμάτησε εκεί. Προσπάθησε να κάνει καριέρα στην pop με ένα τραγούδι που κάνει τα "Παρατράγουδα" της Ανίτας Πάνια να μοιάζουν με όπερα, έζησε τα 15 δευτερόλεπτα παγκόσμιας δημόσιοτητα που του ανήκουν δικαιωματικά -όπως σε όλους μας- όταν ο David Bowie (!) έκανε on camera αναφορά στο όνομά του, δήλωσε ευθαρσώς και χωρίς καμία ντροπή πως είναι freelance δημοσιογράφος και όταν πια εμφανίστηκε ο Borat του Sacha Baron Cohen ζήτησε τα πνευματικά δικαιώματα. Δυστυχώς, για εκείνον, δεν πέτυχε τίποτα περισσότερο από μία τρύπα στο νερό.

Ο Cohen έχει ξανά και ξανά αρνηθεί το γεγονός πως "ξεπατίκωσε" την περσόνα του Καζακστανού ρεπόρτερ από τον Τούρκο πρωτο-influencer. Μάλιστα, έχει αποκαλύψει πως το αληθινό πρόσωπο πίσω από τον Βorat είναι ένας Εβραϊκής καταγωγής γιατρός από τη Νότια Ρωσία με πολύ "κακά" Αγγλικά και πολύ περίεργη αίσθηση του χιούμορ, τον οποίο είχε γνωρίσει σε ένα ταξί του στο "εξωτικό" Αστραχάν.

Τι να κάνει σήμερα ο Mahir;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα όσα λέει ο Cohen. Άλλωστε ακόμα και τα δικαστήρια αποφάνθηκαν υπέρ του Βρετανού κωμικού και εναντίον του Mahir. Τι μένει λοιπόν σε έναν από τους πρώτους influencer του ταλαίπωρου αυτού πλανήτη; Μπορεί πάντα να αναπολεί τις αναμνήσεις του από το www.ikissyou.org. περιμένοντας ότι κάποιος θα κάνει τη ζωή του ταινία. Μπορεί να νοσταλγεί με όλη του την καρδιά τις πρώτες μέρες του ίντερνετ - εκεί όπου τα πάντα ήταν καλά και ανθηρά.