Όσα έμαθε η ζωή στον Sacha Baron Cohen

O πιο ριζοσπαστικός κωμικός του πλανήτη κλείνει 50 χρόνια ζωής και δίνει τα πιο ανατρεπτικά μαθήματα ζωής.

Bruno, Ali G, Aladeen. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις μεταμφιέσεις του πιο ριζοσπαστικού κωμικού στον πλανήτη που αυτόν τον καιρό ετοιμάζει το επόμενο χτύπημά του: Ο τελείως γελοίος δημοσιογράφος από το Καζακστάν που ακούει στο όνομα Borat επιστρέφει δριμύτερος. Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Επειδή, ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του καιρού μας, ο Sacha Baron Cohen κλείνει σήμερα 50 χρόνια μίας υπέροχης ζωής γεμάτης από ανατρεπτικά σκηνικά. Ακολουθούν όσα είχε αποκαλύψει για τη ζωή και την καριέρα του στο Esquire UK, το μακρινό πια 2016.

Μαθήματα ζωής δια χειρός Sacha Baron Cohen

> Έχω υπάρξει τρομερά τυχερός. Και σε αυτή τη δουλειά σχεδόν τα πάντα είναι τύχη. Είναι πολύ δύσκολο να λες στους άλλους να συνεχίσουν να κυνηγούν τα όνειρά τους για πάντα. Σε αντίθεση με έναν χειρούργο, μπορεί να είσαι τρομερά ταλαντούχος και παρ' όλα αυτά να μη βγάζεις αρκετά χρήματα για να ζήσεις την οικογένειά σου.

> Η ειλικρίνεια είναι πολύ σημαντικό, αν και η αλήθεια είναι ότι προτιμώ κάποιος να είναι αστείος. Η αλήθεια είναι ότι το να με κάνει κάποιος να γελάσω είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. 

> Οι πιο αστείοι άνθρωποι που γνώρισα στη ζωή μου έφυγαν από τη ζωή με διαφορά λίγων εβδομάδων μεταξύ τους: Ο Garry Shandling και ο πατέρας μου. Ο πατέρας μου ήταν ο πιο ετοιμόλογος τύπος που γνώρισα ποτέ. Θα μπορούσε να είναι μέσα στους κορυφαίους κωμικούς· οι περισσότερες ατάκες του έμοιαζαν με gags (σ.σ: αστείο στο stand up comedy).

> Όταν ήμουν 23 χρονών, πήγα διακοπές στο Αστραχάν της νότιας Ρωσίας. Η κατάσταση ήταν πραγματικά πρωτόγονη. Το αεροπλάνο έμοιαζε με λεωφορείο, αφού αρκετοί επιβάτες στέκονταν όρθιοι καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Η γυναίκα που καθόταν δίπλα μου έτρωγε ένα κομμάτι κοτόπουλο και διάβαζε ένα αντι-σημιτικό κόμικ. Πήγα σε έναν γιατρό εκεί πέρα και με το που με είδε είπε: "Στην Αγγλία λέτε "Cock! Cock! (σ.σ: πέος) ενώ στην Αμερική λένε "Caak! Caak! Ναι;". Άρχισε να γελάει ξαφνικά με αυτό που ξεστόμισε. Ήταν ο τύπος πάνω στον οποίο στηρίχθηκε ο Borat. Του χρωστώ μερικά ρούβλια.  

> Όταν "σκότωσα" μία ηλικιωμένη γυναίκα στα βραβεία BAFTA, ο Mel Brooks μου έστειλε ένα email λέγοντας πως το συγκεκριμένο gag ήταν ήδη κλασικό. Εκείνη ήταν μία από τις στιγμές που με ικανοποίησαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην καριέρα μου.

> Στην Αγγλία, το να είσαι αστείος αποτελεί μέρος της "αρρενωπότητας". Το να είσαι ο πιο αστείος άντρας σε ένα δωμάτιο της Αγγλίας, είναι σαν να είσαι ο πιο πλούσιος άντρας σε ένα δωμάτιο των Η.Π.Α. 

> Η σάτιρα στρέφεται ενάντια στους ολιγάρχες. Με το να ειρωνεύεσαι το σύστημα που έχουν στήσει, αποτελεί κατά κάποιο έναν έλεγχο στην εξουσία τους. Βέβαια, μπορεί να τα λέω όλα αυτά για να φανεί ότι κάνω μία σημαντική δουλειά.

> Πιστεύω πως οι Αμερικανοί είναι πιο ευγενικοί από ότι Βρετανοί. Αν έφερνα μία σακούλα με ανθρώπινα περιττώματα σε ένα δείπνο κάποιας μεγαλοαστικής βρετανικής οικογένειας, θα με πετούσαν έξω. Αν έκανα το ίδιο σε κάποια περιοχή του Νότου των Η.Π.Α, θα ενδιαφερόταν περισσότερο στο να προσβάλλουν με όποιον τρόπο μπορούν αντί να με πετάξουν έξω.

Όσα έμαθε η ζωή στον Sacha Baron Cohen

> Αρχικά, ο Borat ήταν μία καταστροφή. Είχα πάθει κατάθλιψη, ο σκηνοθέτης που είχε αναλάβει το project παραιτήθηκε και το studio μας έδωσε δύο εβδομάδες να τον αντικαταστήσουμε, αλλιώς θα μας έκοβε τη χρηματοδότηση. Έτσι, τέλος πάντων, πήγα στο σπίτι του Garry Shandling -που οργάνωνε ένα παιχίνδι μπάσκετ στο σπίτι του για κωμικούς- με σκοπό να ρίξω κάνα σουτάκι. Όταν, τελικά, το έκανα προσγειώθηκα πάνω στο πόδι του και γύρισα τον αστράγαλό μου. Εξαιτίας, λοιπόν αυτού, η ασφαλιστική πλήρωσε τρεις μήνες την παραγωγή και εγώ κατάφερε με τη βοήθεια του Peter Baynham να γράψω ξανά την ταινία. Με άλλα λόγια, το πόδι του Shandling έσωσε τον Borat.

> Οι κάτοικοι του Λονδίνου είναι τρομερά ευθείς και ειλικρινείς. Αν δεν τους αρέσεις, θα σε αποκαλέσουν "μο*νοπανο" μες στα μούτρα σου - κάτι που μου συμβαίνει συχνά. Στο Λος Άντζελες πάλι, έχουν αυτόν τον ψευτο-ψυχαναλυτικό τρόπο να μιλούν γιατί οι περισσότεροι έχουν περάσει από ψυχοθεραπεία. Είναι λίγο δύσκολο να καταλάβεις αν σε θεωρούν "μο*νόπανο" ή όχι. Κάτι, δηλαδή, που κάνει τη ζωή λιγάκι πιο δύσκολη.

> Όσο πιο παρανοϊκός γίνεται ο κόσμος που ζούμε, τόσο πιο εύκολη είναι η σάτιρα. Ένας λόγος για την επιτυχία του Borat είναι το γεγονός ότι προβλήθηκε κατά την Προεδρία του George Bush Jr. Όταν υπάρχει απελπισία και θυμός, η σάτιρα πετυχαίνει διάνα, αφού βοηθά ένα μέρος από αυτά τα συναισθήματα και την ενέργεια να αποσυμπιεστούν.

> Η εξωτερική πολιτική μπορεί να λάβει πολύ "όμορφες" διαστάσεις. Κάποτε έλαβα ένα γράμμα από τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Tony Blair, ο οποίος μου έλεγε ότι η επίσκεψη του Προέδρου του Καζακστάν είχει γίνει αρκετά περίπλοκη. Ο τελευταίος είχε ζητήσει από τον Blair να αποσύρει την ταινία από τα σινεμά, και εκείνος ήταν αναγκασμένος να του εξηγήσει ότι η Βρετανία δεν είναι μία δικτατορία. 

> Ο δάσκαλός μου στην τέχνη των κλόουν, ο Philippe Gaulier, μου δίδαξε ένα στυλ κωμωδίας που αποκαλείται "bouffon", όπου για να υπονομεύσεις κάποιον επιμένεις ότι εσύ είσαι εκείνος και ότι εκείνος είναι ένας απατεώνας. Έτσι, στο τέλος, καταλήγεις να λες: "Όχι, όχι, εγώ είμαι ο πραγματικός". Το χρησιμοποίησα στον Borat. Όταν ο Πρόεδρος του Καζακστάν έφτασε αεροπορικώς στη Ουάσινγκτον, με βασική του επιδίωξη να αποσυρθεί η ταινία από τα σινεμά, διοργάνωσα μία συνέντευξη τύπου έξω από την Πρεσβεία λέγοντας πως εγώ είμαι η πραγματική φωνή του Καζακστάν. Ήταν μία μεσαιωνική θεώρηση της κωμωδίας, όμως δούλεψε μία χαρά.

Bruno Cohen

> Έβαλα στοίχημα με τους άλλους δύο σεναριογράφους του Brüno ότι θα μπορούσα να πείσω κάποιους celebrities να χρησιμοποιήσουν Μεξικανούς ως καθίσματα. Μου είπαν ότι ήταν αδύνατο, εγώ όμως είχα διαβάσει για το πείραμα Milgram, όπου αν πεις σε κάποιον ότι αυτό που του ζητάς να κάνει το κάνει ήδη όλος ο κόσμος, εκείνος είναι πολύ πιθανό να δεχθεί να κάνει. "Ω, μα ο Johnny Depp έκατσε πάνω σε κάτι άνθρωπος από τη Νικαράγουα την προηγούμενη εβδομάδα...". Και έτσι η Paula Abdul και η La Toyah Jackson έκατσαν και οι δύο πάνω σε Μεξικανούς. Εγώ, κέρδισα.

> Θα κάνω τα πάντα για ένα αστείο. Στο Borat,  αρχικά η σκηνή όπου παλεύουν γυμνοί οι χαρακτήρες απαιτούσε να κάτσω πάνω στο πρόσωπο του Ken [Davitian]. Όταν έφτασε, όμως, η μέρα του γυρίσματος, ο σκηνοθέτης Larry Charles είπε: "Είναι πιο αστείο αν κάνετε το ανάποδο". Δεν μπορούσα να διαφωνήσω. "Πρέπει οπωσδήποτε να καθαρίσεις τον πρωκτό του όσο καλύτερα γίνεται. Και θα χρειαστώ μία μάσκα για τη μύτη και το στόμα" ήταν τα λόγια μου προς τον υπεύθυνο του make-up. Όταν όμως, τελικά, γυρίσαμε τη σκηνή κανείς δεν μπορούσε να βρει μία μάσκα. 

> Όταν οι Sunday Times δημοσίευσαν τη Λίστα με τους πιο Πλούσιους Ανθρώπους της Βρετανίας, παραλίγο να κάνω μήνυση. Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι μηνύουν τη λίστα γιατί τους παρουσιάζει πιο φτωχούς από ότι πραγματικά είναι. Στην περίπτωσή μου, όμως, συνέβη το ακριβώς αντίθετο, κάτι, δηλαδή, που με έκανε να ντρέπομαι.

> Τα πάντα είναι σκατά μέχρι να πάψουν να είναι. Σε κάθε δημιουργική δουλειά, είναι πολύ απίθανο τα πράγματα να ξεκινήσουν καλά. Πρέπει να έχεις πίστη σε αυτό που κάνεις και να δουλεύεις συνεχώς μέχρι να γίνεις πραγματικά καλός. Εγώ, προσωπικά εργάζομαι στον τομέα του "στιλβώματος περιττωμάτων".

> Υπάρχει μία τρομερή συντροφικότητα ανάμεσα στους κωμικούς του Λος Άντζελες. Στην Αγγλία, ο καθένας δουλεύει στο προσωπικό "χωραφάκι" του, ενώ στο LA όλοι προσφέρουν συμβουλές ο ένας στον άλλον. Αν ο Seth [Rogen] ή ο Evan [Goldberg] δουλεύουν πάνω σε μία ταινία, θα τους πω τι ακριβώς σκέφτομαι για το projects του, ακριβώς όπως θα κάνουν και εκείνοι με το δικό μου. Έχουν αντιληφθεί ότι είναι καλό μία κωμωδία να γίνεται επιτυχία, γιατί έτσι γυρίζονται περισσότερες κωμωδίες μετά. 

> Στο Αρκάνσας υπάρχει ένα παραθυράκι στον νόμο που σου επιτρέπει να αναπαραστήσεις ομοφυλοφιλικό sex επί σκηνής, αν και ο συγκεκριμένος νόμος αρχικά είχε ψηφιστεί για ετεροφυλοφιλικό sex.

> O κίνδυνος δεν είναι εντυπωσιακός, είναι τρομακτικός. Δεν είμαι και πολύ γενναίος. Στο τέλος του Brüno υπάρχει αυτή η gay σκηνή στη μέση ενός κλουβιού που χρησιμοποιείται σε αγώνες mixed martial arts, και ένιωθα ότι οι πιθανότητες να καταλήξω στο νοσοκομείο με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο ήταν 50-50. 

Από: Esquire UK

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος