Η πρώτη φιγούρα που έρχεται στο μυαλό μας στο άκουσμα της σειράς Mad Men, είναι αυτή του Don Draper, δηλαδή του Jon Hamm. Όταν του ανατέθηκε ο ρόλος που έμελλε να του αλλάξει τη ζωή, ήταν 36 χρόνων, οπότε συνάντησε την επιτυχία α λα George Clooney. Πέρασε δηλαδή περίπου μία δεκαετία στην οποία "βολόδερνε" στο Χόλιγουντ παίζοντας δευτερεύοντες (στην καλύτερη των περιπτώσεων) χαρακτήρες και δουλεύοντας παράλληλα ως σερβιτόρος και barman, γεγονός που τον έκανε περισσότερο ταπεινό και προσγειωμένο. Από το 2007 και μετά, το σκηνικό άλλαξε για τον ηθοποιό που επιτέλους κέρδισε αναγνωρισιμότητα και αναγνώριση από κοινό και κριτικούς ως φιλόδοξος διαφημιστής με απαράμιλλο στυλ.

Με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια -γεννήθηκε σαν σήμερα στις 10 Μαρτίου 1971- ρίχνουμε μία γρήγορη ματιά σε τρεις αξιόλογους ρόλους που υποδύθηκε αφού έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό. 

Adam Frawley – The Town (2010)

Σε ένα άλλο, παράλληλο σύμπαν, αν ο Jon Hamm δεν αποφάσιζε να ασχοληθεί με την υποκριτική και η εμφάνιση αποτελούσε προσόν για να γίνει κανείς πράκτορας του FBI, τότε θα μπορούσε πραγματικά να ακολουθήσει αυτήν την καριέρα. Όπως και να έχει, στην πραγματικότητα όντως του δόθηκε η ευκαιρία να μας δείξει πόσο πειστικός μπορεί να είναι ως αστυνομικός στην ταινία The Town, που πρόσφατα μάλιστα προστέθηκε στο Netflix.  

Buddy – Baby Driver (2017)

Στην ταινία του 2017, Baby Driver, ο Hamm υποδύεται έναν ληστή τραπεζών ονόματι Buddy. Στην πορεία γίνεται ο "κακός" της ιστορίας, αλλά είναι τόσο cool τύπος που δυσκολευτήκαμε να μην πάρουμε το μέρος του παρακολουθώντας την. 

Reverend Richard Wayne Gary Wayne- Unbreakable Kimmy Schmidt (2015-2019)

Αν πρέπει οπωσδήποτε να πέσεις θύμα απαγωγής και να μυηθείς σε μία αίρεση που ηγείται ένας επικίνδυνος ψεύτης, τότε αυτός ας είναι ο Jon Hamm. Αυτό συνέβη στην Kimmy, την πρωταγωνίστρια της σειράς Unbreakable Kimmy Schmidt, η οποία σώθηκε από την εν λόγω αίρεση και προσπαθεί να μάθει να ζει ελεύθερα.

Fun fact: Ο Hamm υπήρξε καθηγητής υποκριτικής της Ellie Kemper (Kimmy) όταν ήταν μαθήτρια λυκείου.