"Σκέψου, όλοι διαμαρτυρήθηκαν όταν ο Heath (Ledger) επιλέχθηκε για το ρόλο του Joker. Δείτε πόσο απόλυτα υπέροχη ήταν η ερμηνεία του. Να μην ακούσει αυτούς τους τύπους, να κάνει το δικό του. Είναι ένας συναρπαστικός ηθοποιός και μία εξαιρετική επιλογή", δήλωνε πριν από δύο χρόνια ο Christian Bale για τον Robert Pattinson όταν δημοσιογράφοι του ζήτησαν να μοιραστεί τη 'σοφία' που απέκτησε ως βετεράνος Batman. 

Ευτυχώς, όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι από το καινούριο trailer της επικείμενης ταινίας που κυκλοφόρησε το περασμένο σαββατοκύριακο και με τη σύμφωνη γνώμη του Twitter, ο Robert Pattinson είναι αρκούντως σκοτεινός, κατηφής και αιμοβόρος απέναντι στους κακούς. Μετά από αναβολές επί αναβολών και ένα σωρό καθυστερήσεις (μέχρι και ο ίδιος ο Pattinson νόσησε από κορονοϊό) το The Batman σε σκηνοθεσία και σενάριο του Matt Reeves αναμένεται να βγει στις αίθουσες τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η μετά Affleck εποχή

Αρχικά, ο Ben Affleck ήταν εκείνος που θα πρωταγωνιστούσε-σκηνοθετούσε-έγραφε το The Batman, αλλά η αποχώρησή του από το Εκτεταμένο Σύμπαν της DC (DCEU) σηματοδότησε την αναγέννηση του χαρακτήρα μέσα από την ερμηνεία του Pattinson. H πλοκή του πλέον διαχωρίζεται από το υπόλοιπο DCEU και επικεντρώνεται πλέον σε έναν πολύ νεότερο Bruce Wayne στο δεύτερο έτος της θητείας του ως αυτόκλητος τιμωρός του Gotham. Μάλιστα, καθώς διασταυρώνει τα ξίφη του με τον The Riddler (Paul Dano), ο Bruce μαθαίνει σιγά σιγά για τους υποτιθέμενους άμεσους δεσμούς της οικογένειάς του με την ανεξέλεγκτη διαφθορά στην πόλη του. To υπόλοιπο cast στο μεταξύ, είναι εξίσου εντυπωσιακό: Μεταξύ άλλων βλέπουμε τους Jeffrey Wright (Gordon), Zoë Kravitz (Catwoman), Colin Farrell (The Penguin) και Andy Serkis (Alfred).

Οι fans του υπερήρωα υποδέχτηκαν και τα δύο trailers -το πρώτο κυκλοφόρησε το 2020- με τον ίδιο ενθουσιασμό. Ωστόσο, όσο εξαιρετική κι αν φαίνεται η ταινία μέχρι στιγμής από όλες τις απόψεις, το μάρκετίνγκ της έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει για να μπορέσει η ταινία να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό χωρίς να περιορίζεται στο απλοϊκό επιχείρημα "δείτε την ταινία γιατί είναι εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη". Αν κάτι λείπει από τα trailers είναι η έμφαση στο γεγονός ότι ο Batman είναι πραγματικά ο σπουδαιότερος ντετέκτιβ παγκοσμίως, όπως επίσης ότι είναι πολύ νεότερος ηλικιακά. Εάν η Warner Bros θέλει πραγματικά να διαφοροποιήσει το The Batman στοχεύοντας σε ένα πιο γενικό κοινό εκτός του fanbase του, τότε μάλλον θα πρέπει να επανεξετάσει τη στόχευση των trailers. 

Οι αυξημένες απαιτήσεις και το στοίχημα

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, τα trailers μας άρεσαν, απλώς, εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Ο ανταγωνισμός με το παρελθόν και ο πήχης είναι πολύ ψηλά, καθώς υπάρχουν ήδη επτά live-action ταινίες με πρωταγωνιστή τον Batman, πέρα από τις εμφανίσεις του Ben Affleck στα Batman V Superman: Dawn of Justice και Justice League του Zack Snyder. Επίσης, μέχρι στιγμής τέσσερις ηθοποιοί έχουν βάλει τη στολή του Batman στη μεγάλη οθόνη με πρώτο τον Tim Burton το 1989. Θα ήταν πολύ λογικό ο κόσμος και ξανατονίζουμε όχι οι fans του είδους να έχουν μπουχτίσει και να θέλουν κάτι πιο τολμηρό και πιο καινοτόμο για να ανακτήσουν το χαμένο τους ενδιαφέρον.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μετατοπίζοντας μέρος των προωθητικών ενεργειών στη νέα οπτική του χαρακτήρα. Για αρχή, το μάρκετινγκ θα μπορούσε να καταπιαστεί περισσότερο με την προσαρμογή του Pattinson-Wayne στο ρόλο του τιμωρού - φαντάσου ένα μίνι prequel εντός ενός sequel, ή γιατί όχι; με περισσότερη επίκληση στο συναίσθημα, τονίζοντας την απογοήτευσή του για το ότι δε γίνεται να επιβάλλει μια και έξω την αλλαγή που θέλει να δει στο Gotham. Πρόκειται άλλωστε, για κάτι που έχει ήδη αποκαλύψει ο Reeves ως μέρος της πλοκής. Όπως και να έχει, τα χρονικά περιθώρια μέχρι το Μάρτιο στενεύουν και αν οι παραγωγοί του The Batman θέλουν να δούν τα ταμεία να σπάνε όπως είθισται να λέγεται, έχουν λίγους μήνες μπροστά τους για να πείσουν τους περιστασιακούς κινηματογραφόφιλους ότι το δίδυμο Reeves και Pattinson έχει κάνει θαύματα που μπορούν να γίνουν ορατά μόνο σε μία κινηματογραφική αίθουσα.