"Μην Κοιτάτε Πάνω", είναι ο ελληνικός τίτλος του περίφημου Don't Look Up που εδώ και καιρό συζητάμε και που κοντοζυγώνει επιτέλους η πρεμιέρα του. Στο νέο πρότζεκτ του Adam McKay (The Big Short, Vice) που καταπιάνεται με το επερχόμενο τέλος του πλανήτη το ερώτημα είναι ποιος λείπει, γιατί το cast αποτελείται από μερικά από τα πιο δυνατά χαρτιά του Χόλιγουντ αυτήν τη στιγμή: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Mark Rylance, Timothée Chalamet, Cate Blanchett, Ariana Grande, Rob Morgan, Jonah Hill, Tyler Perry, Ron Perlman, Scott Mescudi).

H πλοκή

Η ταινία αφηγείται την ιστορία δύο χαμηλόβαθμων αστρονόμων που καλούνται να σώσουν την ανθρωπότητα από την έλευση ενός κομήτη που πρόκειται να καταστρέψει τον πλανήτη Γη. Έτσι, αναλαμβάνουν μία τεράστια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης για να προειδοποιήσουν τον κόσμο να προστατευθεί. 

Το σκηνοθετικό σημείωμα

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Adam McKay σε σχετικές δηλώσεις του μεταξύ άλλων διευκρινίζει ότι είχε γράψει το σενάριο πριν από την πανδημία. "Ορκίζομαι σε όλα τα ιερά βιβλία του πλανήτη Γη, ότι την ταινία την έγραψα πριν την πανδημία, και ήταν μια από τις πιο περίεργες εμπειρίες που είχα ποτέ. Το πιο παράξενο πράγμα γι’ αυτή την ταινία ήταν το να τη γράφω, να κάνω κάστινγκ και μετά να βλέπω όλα τα στοιχεία να βγαίνουν και τότε αναρωτιόμουν: πραγματικά την κάνεις αυτή την ταινία; [...] Πιστεύω πως όλοι πρέπει να παραδεχτούμε πως το να βλέπουμε τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να πετάει την ιδέα να πιούμε χλωρίνη για να αντιμετωπίσουμε μια ιατρική έκτακτη ανάγκη, είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση.

Όταν έγινε αυτό, έστειλα αμέσως στον παραγωγό μου, τον Kevin Messick και έστειλε με τη σειρά του στο Leo και την Jen, 'ok, θα το κάνουμε λίγο πιο τρελό. [...[ Σίγουρα δεν είναι τόσο σκοτεινό όσο το Vice. Θα έλεγα πως το Vice κατέληξε να είναι ένα δράμα με μερικά στοιχεία κωμωδίας. Αλλά "Το Μεγάλο Σορτάρισμα", ακόμα και αν δεν υπάρχει δράμα σε αυτό, θα έλεγα πως το "Μην Κοιτάτε Πάνω” είναι λίγο πιο κωμικό από "Το Μεγάλο Σορτάρισμα [..] θα έλεγα πως αυτή η ταινία βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο "Μπάτσοι από τον πάγκο” και "Το Μεγάλο Σορτάρισμα”.

Ο Adam McKay επίσης επεσήμανε ότι για τον χαρακτήρα της προέδρου, που ερμηνεύει η Meryl Streep δανείστηκε στοιχεία από διάφορους πρόσφατους επικεφαλής αρχηγούς κρατών, αφού δε μπορούσε να αρκεστεί σε μία μίμηση του Donald Trump. Φυσικά, και η ίδια συμπλήρωσε την ερμηνεία με το δικό της μοναδικό τρόπο. "Όταν μίλησα για πρώτη φορά με τη Meryl, απλά είπα ‘Βάλε όλα αυτά σε μια κατσαρόλα με μερικά ψιλοκομμένα κρεμμύδια και λίγο ελαιόλαδο και ανακάτεψε τα για περίπου έξι, εφτά ώρες, και απλά σιγουρέψου να μη βράσει. H Meryl επέστρεψε με περίπου επτά τέλειες ιδέες -η αγαπημένη μου ήταν να έχει μαλλιά 25χρονου. Όταν μου το είπε της απάντησα, 'Aυτό ακούγεται τρελό!', αλλά σκέφτηκα ‘Θα την εμπιστευτώ' και όταν φόρεσε τελικά την περούκα είπα, ‘Ναι, αυτό είναι τέλειο'".

Η πρεμιέρα 

Η πρεμιέρα της ταινίας στους κινηματογράφους έχει προγραμματιστεί για τις 9 Δεκεμβρίου σε διανομή της Odeon.