Η ακομπλεξάριστη Jennifer Lawrence

Στα 33 της χρόνια, η Αμερικανίδα ηθοποιός έχει στην κατοχή της ένα ζηλευτό βιογραφικό και ένα Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Έτσι, έχτισε την καριέρα της.

Υπάρχουν πολλά όμορφα πρόσωπα στο Χόλιγουντ. Υπάρχουν επίσης πολλά σέξι κορμιά. Από την άλλη, υπάρχουν κορίτσια σαν την Jennifer Lawrence. Χαλαρή και άνετη μπροστά στην κάμερα, δεν έχει κανένα πρόβλημα να τσαλακωθεί, να αυτοσαρκαστεί για την εικόνα και το ταλέντο της. Να δείξει τον πραγματικό της εαυτό. Να βγάλει προς τα έξω την πιο γκαφατζίδικη -ποιος μπορεί να ξεχάσει τις θεαματικές τούμπες και τα πειράγματά της στις τελετές των Όσκαρ- και αστεία πλευρά του χαρακτήρα της. "Το παιδί που κρύβει μέσα της", είχε αναφέρει κάποια στιγμή χαριτολογώντας για εκείνη η συνάδελφός της, Amy Adams και δεν έχουμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε μαζί της.

Το 2012, λίγο μετά την πρώτη της οσκαρική νίκη, το περιοδικό Rolling Stone την χαρακτήρισε ως "την πιο ταλαντούχα νεαρή ηθοποιό στην Αμερική". Σήμερα, 10 χρόνια αργότερα, η Lawrence στα 33 της χρόνια -γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1990- διαθέτει ένα ζηλευτό βιογραφικό, που μόνο μπροστά μπορεί να την οδηγήσει.

Η βιογραφία

Η ακομπλεξάριστη Jennifer Lawrence

Γεννήθηκε, μία ημέρα σαν σήμερα, στις 15 Αυγούστου του 1990 στο Κεντάκι των ΗΠΑ και μεγάλωσε στο Ίντιαν Χιλς, γειτονιά του Λούισβιλ. Είναι το τρίτο παιδί -έχει δύο αδερφούς, τον Ben και τον Blaine- της Karen Koch και του Gary Lawrence, ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής εταιρείας Lawrence & Associates.

Από μικρή συμμετείχε στις θεατρικές σχολικές ομάδες, ενώ παράλληλα, έπαιζε μπάσκετ, χόκεϊ και σόφτμπολ. Στα 14, ενώ πήγαινε γυμνάσιο στο Kammerer Middle School, ανακοίνωσε στους γονείς της την πρόθεσή της να ασχοληθεί επαγγελματικά με την υποκριτική και εκείνοι δεν της στάθηκαν εμπόδιο. Μετακόμισε στην Νέα Υόρκη και το ταξίδι ξεκίνησε.

Τα πρώτα βήματα στη μεγάλη οθόνη

Περπατούσε με την μητέρα της στους νεοϋρκέζικους δρόμους, όταν ένας φωτογράφος την πλησίασε και της πρότεινε να εργαστεί στο sitcom του δικτύου TBS, The Bill Engvall Show. Στη συνέχεια, συμμετείχε σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές (Cold Case - Unresolved Crimes, Medium, Detective Monk) και το 2008 έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με τρεις ταινίες: "Τα σύνορα της μοναξιάς", The Poker House και Garden Party. Για την ερμηνεία της στην πρώτη, το αστυνομικό δράμα του Guillermo Arriaga, τιμήθηκε με το Marcello Mastroianni Award στην 65η διοργάνωση του Φεστιβάλ Βενετίας.

Το breakthrough

Δύο χρόνια μετά, το 2010 έγινε το μεγάλο "μπαμ" στην πορεία της, που την έκανε ευρέως γνωστή στο κοινό. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Debra Granik, πρωταγωνίστησε στο δράμα "Στην Καρδιά του Χειμώνα", κρατώντας τον ρόλο μίας 15χρονης κοπέλας που αγωνίζεται να βρει το χαμένο πατέρα της, ώστε η οικογένειά της να μη βρεθεί στον δρόμο.

Η ταινία έλαβε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής του φεστιβάλ Sundance, καθώς και τέσσερις υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της μόλις 20ετών Lawrence -ήταν υποψήφια και για Χρυσή Σφαίρα-, γεγονός που την κατέστησε την 3η πιο νέα υποψήφια για χρυσό αγαλματίδιο ηθοποιό στην ιστορία του θεσμού.

Ένα χρόνο μετά, το 2011 την είδαμε στο πλευρό των Jodie Foster και Mel Gibson στο "Ο άλλος μου εαυτός", στο δράμα "Ιστορία αγάπης" και στο "X-Men: Η Πρώτη Γενιά", υποδυόμενη την Mystic.

Το Όσκαρ

Το 2012, συμπρωταγωνίστησε με τον Bradley Cooper και τον Robert De Niro στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Matthew Quick, "Οδηγός αισιοδοξίας", σε σκηνοθεσία David O. Russell. Ενσάρκωσε μία μυστηριώδη κοπέλα που αναπτύσσει έναν απροσδόκητο δεσμό με έναν πρώην καθηγητή που πάσχει από διπολική διαταραχή και έχει χάσει τα πάντα: το σπίτι, τη δουλειά, τη σύζυγό του.

Η ταινία έτυχε θερμής υποδοχής από τους κριτικούς και απέσπασε 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Α' Γυναικείου Ρόλου. Η Lawrence κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο, το πρώτο της καριέρας της στα 21 της χρόνια. Τιμήθηκε επίσης με το Screen Actors Guild Award Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο και με τη Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου – Κωμωδία/Μιούζικαλ.

Από το Hunger Games στους X-Men

Την ίδια χρονιά, πρωταγωνίστησε στο Hunger Games, την πρώτη ταινία του ομώνυμου franchise. Μάλιστα, όπως η ίδια αποκάλυψε αργότερα, στην αρχή είχε δισταγμούς σχετικά με τη συμμετοχή της: "Επί τρεις ολόκληρες ημέρας, διάβαζα και ξαναδιάβαζα το σενάριο. Η μητέρα μου με έπεισε να πω το "ναι”". Αφού γύρισε το πρώτο και το δεύτερο μέρος -The Hunger Games: Φωτιά (2013) της saga, την είδαμε στο "Οδηγός Διαπλοκής" του David O. Russell να υποδύεται την σύζυγο του Christian Bale και να κερδίζει: Χρυσή Σφαίρα Β' Γυναικείου Ρόλου, BAFTA Β' Γυναικείου Ρόλου και την 3η της υποψηφιότητα για Όσκαρ.

ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΛΟΡΕΝΣ

Το 2016 εισέβαλε ξανά στον sci-fi σουπερηρωικό κόσμο των X-Men με το "X-Men: Απόκαλιψ", ενώ συμπρωταγωνίστησε με τον Chris Pratt στο επίσης sci-fi φιλμ, Passengers. Εν τω μεταξύ, το 2015 είχε αποσπάσει την 4η υποψηφιότητά της για Χρυσή Σφαίρα, ερμηνεύοντας την Joy Mangano, μία νοικοκυρά που στη δεκαετία του ’90 δημιούργησε έναν επιχειρηματικό κολοσσό, ξεκινώντας από την ιδέα της "μαγικής σφουγγαρίστρας", στην ταινία του David O. Russell, Joy. Υποψηφιότητα που έγινε νίκη και την οδήγησε για 4η φορά στις υποψήφιες ηθοποιούς για Όσκαρ.

Πέρυσι την είδαμε ως πρώην μπαλαρίνα και νυν μυστική πράκτορα στο θρίλερ "Κόκκινο σπουργίτι", ενώ προσεχώς, στις 6 Ιουνίου, θα την δούμε ξανά ως Mystic στο νέο X-Men, "Μαύρος Φοίνικας".

Η Jennifer πίσω από την Lawrence

Στα γυρίσματα του πρώτου X-Men, γνώρισε τον επίσης ηθοποιό Nicholas Hoult, με τον οποίο ήταν ζευγάρι από το 2010 μέχρι και το 2014. Εκείνη τη χρονιά, το όνομά της ενεπλάκη στο σκάνδαλο με τις γυμνές φωτογραφίες διασήμων που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά από χακάρισμα των λογαριασμών της σε iCloud και Gmail.

Δύο χρόνια μετά τον χωρισμό της με τον Hoult, γνώρισε τον  Darren Aronofsky, σκηνοθέτη του αμφιλεγόμενου φιλμ "Μητέρα!" (2017), όπου πρωταγωνίστησε. Η σχέση τους δεν κράτησε πολύ. Τον Νοέμβριο του 2017 έπεσαν οι τίτλοι τέλους. Σήμερα, η Lawrence είναι αρραβωνιασμένη με τον Cooke Maroney, διευθυντή γκαλερί, με τον οποίο είναι μαζί περίπου δύο χρόνια. Διαμένουν στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Σχετικά με την προσωπική της ζωή, έχει δηλώσει: "Δε θέλεις η σχέση σου να είναι στον Τύπο, αλλά την ίδια στιγμή ξέρεις ότι όσο πιο πολύ προσπαθείς να την κρατήσεις μυστική, τόσο περισσότερο τα μέσα προσπαθούν να την ανακαλύψουν. Δεν γ@μ@τ@ι. Ας την μάθουν από μένα λοιπόν".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.