Υπάρχει μία σκηνή στο No Country for Old Men, το γουέστερν των Joel και Ethan Coen που απέσπασε όσκαρ καλύτερης ταινίας το 2007, κατά την οποία ο Llewellyn Moss (Josh Brolin) είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι με τα μάτια του ορθάνοιχτα. Παρόλο που αυτό συμβαίνει στην αρχή του έργου - είναι γνωστό τι ακριβώς περνάει από το ανήσυχο μυαλό του.

Έχει μόλις συνειδητοποιήσει τα επακόλουθα μίας διαπραγμάτευσης ναρκωτικών που δεν πήγε καλά. Ενώ ήταν αρκετά τολμηρός για να αρπάξει τη γιγαντιαία σακούλα με τα ματωμένα χρήματα που βρήκε, δεν ήταν αρκετά αποφασισμένος για όλα τα υπόλοιπα με αποτέλεσμα να μην πάρει τη "σωστή" και να μπλέξει άσχημα.

>Διάβασε ακόμη: Τα 20 καλύτερα γουέστερν όλων των εποχών

Μία πλήρης περίληψη του 15χρονου (!) πλέον No Country for Old Men είναι ίσως περιττή, αφού αφενός δεν πέρασε απαρατήρητη αφετέρου δημιούργησε ένα ορόσημο στην καριέρα του Brolin. Αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Brolin ασχολούνταν με το γουέστερν -υποδύθηκε τον Wild Bill Hickok σε 67 επεισόδια της σειράς Young Riders του ABC μεταξύ 1989 και 1992- αποτέλεσε σίγουρα το εφαλτήριο για μία σειρά χαρακτήρων που θεμελίωσαν το πιο πρόσφατο και πιο σημαντικό συνάμα κομμάτι της πορείας του 55χρονου από σήμερα ηθοποιού.

MIRAMAX

Προφανώς δε μπορούμε να προσπεράσουμε την τελευταία δεκαετία και υπερήρωες που ενσάρκωσε σε μεγάλα franchise, όπως ο Cable στο Deadpool 2 και, κυρίως, ο κακός Thanos στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel. Εντούτοις, για εμάς, το -ας το ονομάσουμε- Westernverse του Brolin απλώς μετράει παραπάνω.

Μερικοί ρόλοι ως επιχειρήματα

O Brolin έχει αποδείξει ότι μπορεί εύκολα να μπαινοβγαίνει σε αυτούς τους κόσμους, ερμηνεύοντας διαφορετικούς αρχετυπικούς ρόλους με μεγάλη άνεση. Στη σειρά Outer Range του Amazon Prime Video που κυκλοφόρησε πέρυσι, ενδεχομένως το πιο πρόσφατο και ίσως πιο φιλόδοξο εγχείρημα του Westernverse του, είναι σα να τον βλέπουμε στη δική του εκδοχή του ρόλου του Kevin Costner στο Yellowstone, αλλά με ρυτίδες. Ο χαρακτήρας του δίνει όλο το χώρο που χρειάζεται για να διαλογιστεί, να μονολογήσει και να δείξει τις ικανότητες ενός action star που όλα αυτά τα χρόνια μοιάζει ακούραστος.

Αυτός ο τύπος χαρακτήρα, ο πατριάρχης μίας περήφανης οικογένειας, ένας παππούς, ένας άνθρωπος με αρχές, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον Llewellyn, τον σαραντάρη βετεράνο του Βιετνάμ από το No Country for Old Men, αλλά και με τον Tom Chaney από το True Grit πάλι των Coens. O τελευταίος είναι ένας κακός που άσχετα αν ακούμε συνέχεια για αυτόν στην ταινία, η πραγματική παρουσία του είναι ελάχιστη, αλλά τόση ώστε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του.

PARAMOUNT

Την ίδια χρονιά με το True Grit, κυκλοφόρησε και το Jonah Hex, ένα γουέστερν βασισμένο στον ομώνυμο χαρακτήρα των κόμικς της DC που συγκαταλέγεται στις αποτυχίες του σύμφωνα με το πενιχρό σκορ του (12%) στο Rotten Tomatoes. Ενδεχομένως, όσα λιγότερα πούμε, τόσο το καλύτερο, αλλά και πάλι, το γούστο του στα καουμπόικα καπέλα και τις μπότες είναι εμφανές.

Λίγα χρόνια μετά το φιάσκο του Jonah Hex, ο Brolin επέστρεψε με το Sicario, το οποίο ταιριάζει στην κατηγορία του σύγχρονου γουέστερν. Σε αυτό, υποδύεται έναν πράκτορα της CIA ονόματι Matt Graver, ο οποίος, μαζί με μία πράκτορα του FBI (Emily Blunt) και έναν ακόμη μυστηριώδη τύπο (Benicio del Toro), κατευθύνονται σε αχαρτογράφητη περιοχή για τις ανάγκες μίας μυστικής αποστολής. Η ταινία τοποθετείται στο 2015, αλλά η ξηρή και επίπεδη γη της Αριζόνα, του Τεξας και του Μεξικό θυμίζει σίγουρα γουέστερν παρά την απουσία αλόγων και βοοειδών. 

>Διάβασε ακόμη: Μαθήματα ζωής από τον ανεπανάληπτο Ennio Morricone

Εδώ, ο τσαμπουκάς και η αυτοπεποίθηση του Brolin προσδιορίζουν αβίαστα το πρότυπο πολλών σημερινών άνδρες σε θέσεις εξουσίας, αλλά παράλληλα αντανακλούν και το είδος της προσωπικότητας που έχουμε μάθει να περιμένουμε από τον κλασικό πιστολέρο του παραδοσιακού γουέστερν. Καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας, ο Graver δεν εκπλήσσεται ποτέ από όσα συμβαίνουν: Σε κάθε ανατροπή, κρατάει τις απαντήσεις για τον εαυτό του. Η αλαζονική και σκληρή στάση του ισορροπεί τέλεια με την αφέλεια της Blunt. Εκείνος ξέρει πάρα πολλά για το βίαιο κόσμο, ενώ εκείνη δεν είναι σε θέση ούτε να συνειδητοποιήσει την άγνοιά της.

Το νεο-γουέστερν και η καθιέρωσή του

Όπως και να έχει, με την πάροδο των ετών, ο Brolin έχει δείξει προθυμία να αγκαλιάσει το εν λόγω είδος που, ενώ περνάει καλά, σίγουρα πάσχει από διάφορα σκαμπανεβάσματα για τα οποία δεν ευθύνεται και των οποίων η διευθέτηση δεν περνά από το χέρι του. Μέσα από τις επιλογές του, φαίνεται να το καταλαβαίνει αυτό.

RICHARD FOREMAN

Συμμετέχοντας σε νεο-γουέστερν όπως το No Country for Old Men και το Outer Range χωρίς ωστόσο να γυρνά την πλάτη στο πιο παραδοσιακό στυλ του True Grit καταδεικνύει την επιθυμία του να ρισκάρει και να οριοθετήσει εκ νέου μέχρι που φτάνει ένα γουέστερν, σεβόμενος την ιστορία του είδους. Από εμάς είναι ναι. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.